16.5 C
Lviv
19.04.2024
Україна

Я сьогодні назвала сукою незнайому жінку, багато старшу за себе. Я вимовила це слово, дивлячись їй у очі

Цей допис, надрукований у фейсбук – спільноті, належить журналістці Галині Плачинді Galya Plachynda, інтелектуалці, донечці знаменитого українського письменника Сергія Плачинди (1928 – 2013 рр.).

Публікація викликала широкий резонанс, отож радимо прочитати актуальний текст.

Я сьогодні назвала сукою незнайому жінку, багато старшу за себе. Я вимовила це слово, дивлячись їй у очі.

На Житньому ринку ми разом стояли в черзі в молочному ряду. Черга просувалася повільно, всі хотіли скуштувати того творогу перш ніж купити, зрештою, виникла якась млява перепалка, і дамочка, яка стояла попереду мене і яка реально задовбала всіх своєю «дегустацією», на моє зауваження кинула через плече: «И откуда вас здесь столько набралось…», маючи на увазі мою українську.

Я зависла…

Давненько я не чула подібних пасажів. Сиріч, із часів моєї юності…

Спершу я дуже багато чого хотіла їй сказати.

…Я хотіла сказати, що саме ось такі імперські наративи десятиліттями принижували україномовних, заганяючи їх у комплекси, примушуючи соромитися і відрікатися рідної мови, як неповносправного родича.

Хотіла сказати, що з дитинства пам’ятаю співчутливо-глузливі погляди таких «кієвлян», які дивилися на мене, – -дитину, яка пішла до школи, не уміючи говорити російською, як на Мауглі.

Хотіла сказати, що в університеті почула на свою адресу «когутиха» у 38-му, «студентському», автобусі, який курсував від червоного корпусу шеви до Виставки. І це стало одним із найбільших психологічних потрясінь моєї юності.

Хотіла сказати, що знала безліч львів’ян, які заради кар’єри тут, у столиці, легко переходили на російську.

Хотіла сказати, що парторг мого рідного факультету журналістики Галина Михайлівна дзвонила моєму батькові і казала: «Сергію Петровичу, вплиньте на доньку, її заклики до надання українській мові статусу другої державної до добра не доведуть» (про цей телефонний дзвінок я дізналася багато-багато років потому. Бо тато знав, що будь-які «батьківські настанови» у моєму випадку не працюють).

Хотіла сказати, врешті, що я не «понаєхала», я теж – киянка, народжена у цьому місті, яке безкінечно люблю і яке, попри десятиліття жорстокої русифікації, лишається ментально українським.

Хотіла сказати, що ніколи не голосувала і не проголосую за тих політиків, які, – будучи україномовними в публічному просторі, – у себе дома говорять російською. Тому що знаю безліч прикладів, коли рафіновані русофіли у минулому, переходили у побуті на перфекту українську.

Хотіла сказати, що сьогодні російська мова – один із видів зброї, якою росія нас знищує.

Я хотіла багато чого сказати цій жінці.

Але сказала, дивлячись їй у очі, лише «Ах ти ж сука…» Якби ми були один-на один, я – клянусь, – ще й взяла б її кріпко за барки і добряче струсонула…

Бачить Бог, я зажди намагалася бути толератною. Мене бісили люди на кшталт Фаріон. Але зараз я готова ібашити усіх, хто хоч писне про «откуда взялісь».

Я втомилась бути толерантною. Я втомилась доводити російськомовним, що україномовні – теж культурні, освічені та виховані люди, здатні вести інтелектуальні дискурси, і які – ви тільки уявіть!, – могли народитися у Києві.

І знаєте, ця жінка мені нічого не сказала у відповідь. Думаю, мої бажання виразно читалися на моєму обличчі. Вона, забравши свій творог, мовчки відгребла від прилавка…

..Лише жіночка, яка стояла у черзі просто за мною, чомусь похапцем відскочила аж до овочевого ряду…

І правильно зробила, гадаю ?

Галина ПЛАЧИНДА, журналістка

Схожі повідомлення

В Україні відзначають День Гідності та Свободи: звернення очільника Львівщини Максима Козицького

admin3

Те, що ми протрималися 3 дні – був шок для партнерів. Нам говорили, що через 48 годин усе буде скінчено і настане нова реальність, – Кулеба

admin3

Перша бойова втрата березня.. Під обстрілом російських окупантів загинув український захисник.

admin1

Сьогодні ми біля нашого Йордану. Нехай Господь дає нам силу йти вперед!

admin3

Переможниця Нацвідбору на Євробачення Аліна ПАШ про підроблену довідку щодо її поїздки в окупований Крим: “Хочу вибачитися перед українцями”. І додала, що документ підробив її директор, з яким розриває стосунки

admin3

24-й здоровань з Франківщини вчинив розбійний напад на 66-річного киянина у Львові на залізничному вокзалі і пограбував жертву. Через день – два бандита затримали поліцейські

admin3

Залишити коментар