16.5 C
Lviv
18.04.2024
Україна

Чавунні дров’яні печі для опалення будинку: особливості та переваги

Коли обігрівання житла за допомогою електрики або газу не є доцільним, чи можливим, оптимальним варіантом стане чавунна піч на дровах. Так, планування будинків не завжди дає змогу встановити традиційну цегляну пічку, тим паче, що таке рішення супроводжується значними витратами часу та фінансів. А сталеві аналоги, хоча й швидко нагріваються, не надто довго утримують тепло. Кожен магазин печей і камінів пропонує різні моделі, завдяки чому можна знайти саме ту, яка підійде з огляду на умови та потреби майбутнього власника. В базовій комплектації чавунні печі складаються із таких компонентів:

  • Корпус, виготовлений із чавуну. На лицевій частині знаходяться дверцята паливника.
  • Повітрозабірник, який подає повітря до камери згоряння палива.
  • Короб для збору золи, розміщений в нижній частині конструкції.
  • У деяких екземплярах також є шибер для кріплення димаря.

Зазвичай димар виводиться вертикально із верхньої чи задньої поверхні. При монтажі обирається місце, найближче до каналів відведення диму. Перевагою є відсутність потреби у фундаменті – достатньо підкласти знизу вогнестійкий матеріал. Щоб піч працювала справно і безпечно, потрібно завжди перед запалюванням перевіряти тягу, регулярно очищати зовнішні та внутрішні елементи.

Для чого може використовуватись чавунна опалювальна піч: не тільки обігрівання

За призначенням чавунне пічне обладнання поділяється на такі види:

  • Безпосередньо опалювальні. Вони створені суто для обігрівання приміщень, і можуть встановлюватися у будь-яких кімнатах, де є доступ до димовідвідних каналів.
  • Модифікації з теплообмінником. Установивши таку піч, можна облаштувати у помешканні контур гарячого водопостачання. Таке рішення підходить і для лазні – таким чином, власник отримує і опалення приміщення, і гарячу воду.
  • Моделі, конструкція яких передбачає наявність варильної поверхні. Завдяки поєднанню функції обігрівання та можливості приготування їжі отримується подвійна вигода – і фінансова, і в плані економії місця, якщо помешкання невелике за площею.
  • Печі-каміни. Їх встановлюють у загальній кімнаті чи вітальні, щоб забезпечити тепло та затишок, додати оригінальності у дизайн кімнати. Через прозорі дверцята можна спостерігати за вогнем, насолоджуючись особливою атмосферою.

Окремого розгляду варта піч-буржуйка чавунна. Цей різновид опалювального устаткування перевірений часом. Попри те, що на деякий час буржуйки втратили популярність, зараз вони знову «повертаються», услід за трендом на стилістику ретро. Завдяки відносно невеликим розмірам, лаконічному дизайну та особливому декоративному ефекту на них знаходиться все більше поціновувачів.

Розміщення в помешканні: специфіка інтеграції з інтер’єром

Стримане зовнішнє оформлення більшості моделей дає змогу вдало включати дров’яні чавунні пічки в кімнати, дизайн яких виконаний у стилі лофт, мінімалізм, ретро, сканді, прованс, шеббі-шик, кантрі й т.д. Чим простіший вигляд печі, тим легше поєднати його з оточенням у приміщенні. Вдало продумавши концепцію, можна зробити піч гармонійною частиною інтер’єру або акцентом, який привертатиме увагу гостей і членів сім’ї. Варіанти з оригінальним дизайном, наприклад, художнім куванням, підходять навіть до стилів, які тяжіють до розкоші – класичного чи бароко. Проте, з метою безпеки, не варто стелити текстильний декор на поверхню корпусу печі, який ще не охолов, як і класти на неї сувеніри та інші дрібнички. Також близько не має знаходитись елементів, які можуть легко спалахнути, наприклад, штор чи тюлі, ламбрекенів.

Схожі повідомлення

Переклад документів

admin

Вибір ліжка в залежності від віку дитини

admin

Львівські патрульні затримали молодика, якого розшукували за побої

admin2

Привітання очільника області з нагоди Дня ракетних військ і артилерії та Дня інженерних військ

admin3

Львівщина отримала автомобіль швидкої допомоги від німецьких волонтерів

admin3

Сільська вчителька з Волині єдина написала радіодиктант без помилок

admin2

Залишити коментар