16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Галина Калінчук: «З нового опалювального сезону щодо житлових субсидій та пільг для людей буде «по-старому». Утім, є певні зміни»

У приміщенні Управління соціального захисту відбувався черговий тренінг на соціальну тематику. Представниці Міжнародного Медичного корпусу цікаво і з креативним підходом завдяки вправам та практичним заняттям розповідали, як можна подолати психологічний стрес. Його сьогодні переживають всі, хто в більшій мірі, хто – в меншій. Тож тема наразі актуальна. Втім, психологині готові організувати тренінги, семінари і на інші теми, і з різною категорією людей, тож прохання звертатися за телефоном 050-309-13-47 (Марина) і використовувати професійну психологічну допомогу від Міжнародного медичного корпусу для блага людей.
Чому розпочала з психологічного тренінгу? Та тому, напевно, що подібні методи роботи, незвичний підхід до звичних речей – у стилі роботи Новороздільського управління соцзахисту та її керівника Галини Калінчук. Робота з людьми різних соціально вразливих груп – з внутрішньо переміщеними особами, з учасниками бойових дій та членами їх сімей, з багатодітними, з сім’ями, котрі опинилися у складних життєвих ситуаціях тощо – зараз це основний масив діяльності соцзахисту.
Хоча завітала в Управління соціального захисту з цілком приземленою метою – поінформувати наших читачів, які зміни їх очікують з наступленням нового опалювального сезону.

Новий опалювальний сезон, сподіваємося (зважаючи на загрозливу воєнну ситуацію і наполегливе прагнення ворога нищити нашу критичну інфраструктуру), буде успішним. До всього додалися і зміни в структурі надання послуг державними інституціями. Приміром, уже повсюди оголошується, що з 1 грудня 2022 року повноваження щодо призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг передаються Пенсійному фонду України.
Отож, початок опалювального сезону. Найімовірніше, у жовтні, оскільки ще буде відповідно тепла погода і з потреби економити енергоресурси, він не розпочнеться. Припустімо, з 1 листопада. І куди звертатися мешканцям? Іти до Пенсійного фонду? До ЦНАПу (Центр надання адміністративних послуг), який знаходиться в міській раді? Чи за звичкою до вас, в Управління соціального захисту населення?

  • Почну з головного – для людей нічого не зміниться. Усе буде «по-старому».
    Згідно новоприйнятої постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України” субсидії, допомоги, пільги оформлятимуться через ЦНАП. Але практично фахівці (тепер уже працівники ЦНАПу) прийматимуть у нашому приміщенні соцзахисту, за адресою вул. Чорновола, 7.
  • Чи всім, хто хоче отримати субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, потрібно звертатися до вас?
  • Хто вперше оформляє субсидію, звісно, треба звертатися.
    Всім іншим не потрібно. Адже нарахування відбувається автоматично. Якщо не було ніяких змін в складі сім’ї! Тобто, якщо людина отримувала субсидію протягом опалювального сезону минулого року, а влітку їй не виходила субсидія відповідно до її доходів, то їй автоматично перераховується відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг і звертатися нікуди не потрібно.
    Єдині, хто має здавати відповідні документи, це сім’ї, у яких відбулися зміни – хтось народився чи помер, приписався чи виписався, одружився чи розлучився тощо.
    Або є ще одинокі громадяни, які писали заяву на відмову від субсидії на літній період (приміром, їм вигідніше було отримувати пільги на житлово-комунальні послуни), то вони зараз мають поновити субсидію і здати по-новому пакет документів.
  • Галино Анатолієвно, Ви назвали адресу – вул. Чорновола, 7. А чи є якийсь робочий телефон? Для тих, кому важко прийти.
  • Так, є так званий телефон «гарячої лінії» соцзахисту.
    096 855 99 01.
  • Наскільки ми зрозуміли, субсидії, пільги, допомоги надаватимуться через ЦНАП і Пенсійний фонд. Управління соцзахисту чим буде займатися?
  • Повноваження і напрямок роботи управлінь соціального захисту трохи зміняться.
    Наразі маємо окреслено лише загальне бачення його подальшої діяльності. Робота буде більше зорієнтована на людський фактор, на те, що ми не можемо автоматизувати.
    Та й порівняймо цифри. До 24 лютого у нас на обліку було 66 осіб зі статусом внутрішньо переміщених, на сьогодні – більше 3 тисяч чоловік. Було близько 200 учасників АТО в межах Новороздільської громади і 6 загиблих. Уже зараз понад 25 полеглих Героїв і близько семи сотень воює. А їх сім’ї? А скільки поранених? А скільки ще у пошуках тих, хто числиться пропалими безвісти? Їм усім потрібна допомога – і медична, і психологічна, і навіть профорієнтаційна.
    У нас уже є місцеві програми – підтримки учасників АТО, підтримки сімей поранених воїнів та тих, хто пропав безвісти, та інші, у яких безліч заходів. Оце, думаю, і стане першочерговим завданням Управління соціального захисту.
    Але, час покаже.
  • Дякуємо. Про наступні зміни, сподіваємося, оперативно поінформуєте наших читачів.
  • Обов’язково.

Схожі повідомлення

Настільний теніс: в Жовкві наші хлопці – початківці пройшли добрий гарт, а дівчата– посіли 3-тє загальнокомандне місце

admin3

Управління соціального захисту м. Новий Розділ – 20 років, 7 приміщень, 13 проєктів і кінцева мета – центр громади

admin2

Відбувся обласний турнір «Rozdillya Cup»: і діти, і організатори тріумфували – переможцями себе відчули усі учасники. Так тримати!

admin3

Щодня працівники Новороздільської ТЕЦ роблять усе можливе, щоб новий опалювальний сезон в місті розпочався вчасно та пройшов без значних аварій

admin3

Укрупнення районів та створення ОТГ – які труднощі?

admin2

Чемпіонат Європи з волейболу серед жінок U-18: збірна України -збірна Естонії- 3:0!

admin3

Залишити коментар