16.5 C
Lviv
05.05.2024
Новороздільська ОТГ

22 січня – День Соборності України: дещо з історії відзначення державного свята

Про це докладно йдеться у відповідному роділі ВІКІПЕДІЇ у Facebook:

День Собо́рності України — державне свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році на Софійському майдані в Києві.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, згідно з Указом Президента України (на той час Віктора Януковича) День Соборності на офіційному рівні скасували і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України»]. Однак 13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято відновлено].

Початки ідеї соборності

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом століть її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан ХмельницькийІван МазепаПетро ДорошенкоПилип Орлик. У XVIII — початку XX ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: ПольщеюМосковієюРумунієюАвстро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.”

Схожі повідомлення

Новий Розділ, 30-та річниця Незалежності – які зірки естради приїдуть вітати?

admin2

“Новий Розділ, “бам” – 29 листопада відключення опалення

admin2

22 січня – День Соборності України!

admin3

Відкритий урок, або Як ліцеїсти «перевдягнули» Лесю Українку в сучасний одяг

admin3

На роботу запрошують продавців

admin2

Важливо! 7 вересня у проміжку між 06.00 та 07.00 год. та 8 вересня – у проміжку між 15.00 та 16.00 год. в м. Новий Розділ буде тимчасово, протягом 15-30 хв., припинено електропостачання

admin3

Залишити коментар