16.5 C
Lviv
29.03.2024
Новороздільська ОТГ

Медична гуманітарна допомога – і міській лікарні, і військовому госпіталю

Нещодавно ми писали про вже другу поїздку з гуманітарною допомогою у Винниківський госпіталь для військових, організований Новороздільською міською радою, основною частиною якої були ліки та інші речі медичного призначення.

Нагадаємо, втретє 24 березня до Нового Роздолу завітали волонтери з Італії на чолі з Марко Тібальдіні, головою товариства вчителів історії Італії. І звісно зі щедрими дарунками, оскільки волонтерську місію громада Бергамо виконує з перших днів війни. І цього разу друзі-італійці прибули з дарунками – привезли в лікарню генератор, кисневий концентратор, ліки, інвалідні крісла. Медики зацікавлено оглядали дитяче відділення, реанімацію, де проходять ремонти.

Незабаром комісія у складі працівників Новороздільської міськлікарні, депутатів, волонтерів, воїна -новороздільця Миколи Недєльського, представника громадської організації “УАД-СК” Ролекс Плюс” Романа Мацика розформовувала отриману медичну гуманітарну допомогу. Паперових ящиків – аж до стелі. Розпаковували, сортували окремо вироби медичного призначення і медикаменти (пізніше медики розсортовували окремо ліки – по групах, по термінах придатності і призначеннях), кожен ящик переглянули і навіть зафільмували процес.

Серед допомоги – генератор 12 кВт, кисневий концентратор, який використовують у реанімації, багато памперсів, одноразових пеленок, калоприймачів, катетерів, інвалідні візки, одноразові хірургічні набори, 2 мікрохвильовки (в міській лікарні утримуються особи з числа ВПО, які харчуються виключно в лікарні, тож їм дуже потрібна річ).

Допомога, отримана за три поїздки від італійських волонтерів, з їх слів, склала близько 600 тисяч євро. Хоча слід врахувати: вартість ліків чи навіть того ж генератора в Італії значно дорожчі. До того ж, чимала частина відправлена як гуманітарна допомога у військовий госпіталь у Винниках, адже потрібна “лежачим” чи післяопераційним хворим. І, на жаль, переконалися наочно, чимало ліків є просо протерміновані, тож будуть утилізовані.

Як розподіляються ліки, прокоментувала заступник головного лікаря Ольга Шелудько: “На отримані медикаменти складаємо акти, обліковуємо і по накладних даємо у відділення лікарні, реанімацію чи поліклініку: таблетовані переважно на “первинку”, ампульні і розчини більш потребує “стаціонар”. Ліки призначає лікар залежно від діагнозу. Сімейні лікарі видають під підпис пацієнтам, які приходять на прийом, попередньо визначивши, чи підходять вони хворому. Бо, приміром, ліки від тиску абсолютно не значить, що їх можна приписувати всім гіпертонікам: дуже великий спектр дії ліків”.

Серед ліків значна частина була з ендокринології, психіатрії, кардіології. Втім, написи іноземною і зовсім нові назви нам, не медикам, як мовиться, “не говорили” нічого – у призначеннях ліків та їх хімічній складовій розбиратися мають медики.

Схожі повідомлення

20 листопада: орієнтовний графік вимкнення електропостачання у м. Новий Розділ

admin3

Процвітати та зростати – напрям ДМЗ “Карпати”

admin2

БФ «Благодійний Фонд «Карітас Львів УГКЦ» та Спадщина.UA / Heritage.UA – перший проект на благо припалацового парку в Роздолі!

admin3

У сусідньому Верині горіли господарські будівлі. Врятовано лише дві…

admin3

28 серпня – Березинські фестини

admin2

У середу, 10 січня, тимчасове вимкнення електропостачання – “Нафтогаз Тепло”

admin2

Залишити коментар