16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Неймовірні зустрічі італійців у Новороздільській громаді

До речі, втретє до нас завітали волонтери з Італії, на чолі з Марко Тібальдіні, головою товариства вчителів історії Італії. І звісно зі щедрими дарунками, оскільки волонтерську місію громада Бергамо виконує з перших днів війни.

Шестеро громадян Італії, медики і освітяни, приїхали до Нового Роздолу 24 березня.

Організовучи візит, Марко просив показати звичне життя нашої громади, щоб дізнатися про нас та Україну більше.

Отже, розпочали з Алеї Героїв, щоб познайомити гостей з нашою історією. А там і толока)

У супроводі учителя-історика Ірини Костюк, секретаря ради Новороздільської міської ради Оксани Царик, керівника Новороздільської міської лікарні Олега Стеціва і мешканки села Станківці, яка виконувала роль перекладача, Ольги Павлюсь побували на Хресній дорозі у новому храмі с. Станківці, яку служить отець Андрій Колібек, і потому захоплено оглянули стару церковцю, як мило називають мешканці села дерев’яну церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці, збудовану ще 1713 року. Староста села Наталія Зінченко і директор Народного дому Ярина Колібек вручили гостям символічні даруночки до Благовіщення, яке католицький світ відзначає 25 березня, виготовлені руками тужанівських школярів.

І цього разу друзі-італійці прибули з дарунками – привезли в лікарню генератор, кисневий концентратор, ліки, інвалідні крісла. Медики зацікавлено оглядали дитяче відділення, реанімацію, де проходять ремонти.

Освітяни з Італії побували в Новороздільському ЗЗСО №5, спілкувалися з дітьми і вчителями, обумовлювали умови співпраці. А також відвідали Новороздільський професійний ліцей, де студенти-кухарі показали свої вміння, оглянули навчальні корпуси, поспілкувалися з тимчасово переміщеними особами, які проживають в гуртожитку ліцею.

Надзвичайно вразила і зустріч у Центрі для осіб з особливими потребами “Тавор” і у БФ “Карітас Новий Розділ” (о. Іван Рибко).

Пограли у футбол з вихованцями Академія футболу “Розділля” Ростислав Савостьянов , взяли участь у майстер-класі з ВПО у Волонтерському центрі, та познайомилися з проектом “Діти Героїв” Олег Павлишин .

Закінчився дводенний візит обідом, приготовленим для нас гостями з Італії

Що ж, вже рік, як новороздільці співпрацюють з італійцями. Маємо багато планів, щоб поглибити нашу співпрацю.

Дякуємо всім італійцям, які долучаються до організації волонтерських вантажів за допомогу, розуміння та співпереживання!

Словом, гості мали насичену програму і намагалися якнайбільше побачити у громаді і максимально ефективно поспілкуватися з різними категоріями городян.

Нагадаємо, що представник італійської асоціації вчителів історії, доктор філософії на педагогічному факультеті та керівник дослідницьких проектів Марко Тібальдіні з міста Бергамо вперше приїхав до Новороздільської громади ще влітку минулого 2022 року, щоб поговорити з представниками місцевого самоврядування про співпрацю у різних сферах наших громад, заодно привіз допомогу, а саме медикаменти для Новороздільської лікарні. Марко з перших днів підтримує Україну та нашу громаду, плідно працюючи з БФ-КАРІТАС-Новий Розділ.

Окремим рядком слід згадати італійських волонтерів з провінції Бергамо та їх координатора Марко Тібальдіні. Це звичайні мешканці відомого регіону Італії, але незвичайні своїми добрими справами, які вони зробили для нашого міста. Об’єднавшись у волонтерську спільноту, вони проводять на своїй Батьківщині різноманітні акції на підтримку України, збирають кошти на підтримку захисників ЗСУ. Вони особисто доставили у Новий Розділ придбані в Італії  речі на потреби нашим бійцям на фронті та для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у Новому Роздолі. 

До речі, дружба розпочалася з … історії. Голова асоціації  учителів історії Італії заприятелював з Іриною Костюк, котра багато літ навчала історії у Новороздільській ЗШ №2, а зараз є співавтором нових шкільних підручників з історії,  членкиня Європейської асоціації історичної освіти EuroClio, методистка кабінету координації впровадження НУШ і моніторингу.

Ось так група волонтерів з Італії (місто Модена в області Емілія-Романья) і завітала до Нового Роздолу   Другий приїзд (жовтень 2022-го) уже був взагалі родинним. Асоціація Porta Aperta (що у перекладі  означає “відкриті двері”)  у Модені об’єднує лікарів, які безкоштовно надають медичну допомогу іммігрантам, бездомним і бідним людям, яка організувала збір ліків у всьому регіоні Емілія-Романья. Привезену ними гуманітарну допомогу і медикаменти вони самі й розгрузили у волонтерському центрі міста та  у міській лікарні, поспілкувалися з внутрішньо переміщеними особами,  котрі  лікувалися у Новому Роздолі. Швейну машинку гості передали і у територіальний центр по обслуговуванню одиноких громадян.

Схожі повідомлення

Станківці-Тужанівці-Підгірці: історія сіл

admin2

Пора прибрати хащі побіля і на території міського басейну. Бо душа болить споглядати на цей бардак

admin3

Руслан ЛЮКОВ – схиляємо голови перед Воїном

admin2

Зимові проблеми громади

admin2

На Львівщині лютує лептоспіроз: у Новому Роздолі зафіксували ще один випадок хвороби

admin3

Проєкт нашої мрії! Розробляємо концепцію парку біля міського озера

admin2

Залишити коментар