16.5 C
Lviv
19.05.2024
Україна

Проривна українська ідея

04 липня 2022 року.

Як в умовах російсько – української війни на марші облаштувати (реформувати) ефективне функціонування державного управлінського механізму.

Про це – у публікації Костянтина ІЛЬЧЕНКА,  радника Центру стратегічних досліджень, ветерана АТО ООС, екс-керівника ВЦА м. Золоте, надрукованій у розділі “Блоги” інтернет – видання “Цензор. НЕТ.” : https://censor.net/ua/b3351968

Зеленський потребує проривних ідей, їх нема. Кабмін, головною функцією, якого і є генерація таких ідей, сиротливо відпочиває десь там на узбіччі української історії. Ідеї потрібні, тому що влада   не встигає за розвитком подій, за викликами глобального світу, за стрімким зростанням свідомості громадян, які вже не ведуться на популістські гасла. Їм потрібні конкретні дії та не менш конкретні результати.

Президент намагається в чинній системі державного управління знайти відповіді на ці складні питання. Теоретично це правильно, тому що саме державний сектор має реалізувати завдання, як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Однак, біда в тому, що система створена не для цього її завдання служити інтересам олігархічних кланів, а не робити зміни на користь держави та народу. При таких розкладах, можна захоплюватися новими стратегіями розвитку, можна навіть пінками забивати прем’єра чи весь кабмін, вимагаючи від них реалізації цих стратегій, але ж реалізація буде нульова.

Перш ніж шукати проривні ідеї, потрібно для початку зрозуміти важливість наявності у державних структур спроможності для реалізації державної політики, тому що саме вони і є основою для досягнення ключових стратегічних цілей. Зрозумівши, що держапарат апріорі не здатний займатися перебудовою, оскільки дивиться в геть інший бік, його потрібно реформувати. Зробити це без зміни політичної системи неможливо. “Потьомкінське» реформування, наприклад, через об’єднання міністерств та відомств, тут точно не допоможе. Потрібен інший підхід.

Якщо хочемо справжніх змін, починати потрібно не зі стратегій розвитку чи проектів, а зі створення умов для їх реалізації. Єдина ключова ідея, яка має право на існування і яку підтримає народ, полягає в зміні, існуючої політичної системи. Необхідно позбавитися гібридної системи, яка представляє інтереси олігархів та принижує націю на демократичну, яка поверне державу народу.

Демократична політична система дасть можливість упорядити функції гілок влади, відкриє доступ у владу чесним і фаховим громадянам, викреслить з нашого життя колективну безвідповідальність. Конституційна реформа позбавить суспільство від вбивчих наслідків змішаної системи правління. В умовах війни та тотальної корупції, тільки президентська форма правління, разом з кримінальною відповідальністю політиків за антиконституційні рішення може вивести нас з хаосу і постійної невизначеності.

Починати потрібно з цього, тому що це двері за якими починається наш шлях до будівництва спроможності держави реалізувати свої основні функції, до успішного впровадження ідей економічного зростання, до створення нової України. Без таких перетворень все залишиться так же, як і було всі ці тридцять років.

Зміна політичної системи – це і є проривна ідея, яка потрібна зараз президенту Зеленському, все інше від лукавого.

Костянтин ІЛЬЧЕНКО,  радник Центру стратегічних досліджень, ветеран АТО ООС, екс-керівник ВЦА м. Золоте

Схожі повідомлення

На Золочівщині 52-річний рецидивіст поцупив з магазину товару на 20 тис.грн. Камера відеоспостереження допомогла поліцейським викрити грабіжника

admin3

Україна закликає ООН і Червоний Хрест розслідувати варварську страту в Оленівці, – Кулеба

admin3

ДЯКУЮ

admin3

“Правки Лозового”, що рятують обвинувачених у корупції, мають бути ліквідовані

admin3

Канцтовари куплені: що ще знадобиться дитині в школу

admin

22-річному офіцеру потрібна допомога на лікування поранення

admin2

Залишити коментар