16.5 C
Lviv
27.04.2024
Новороздільська ОТГ

Справа честі новороздільців – покінчити назавжди із стихійними сміттєзвалищами

Давня проста істина – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять – на жаль, не спрацьовує уже понад десяток літ поспіль, відколи самі ж роздоляни перетворили зелений лісовий масив «за вишкою» при дорозі на т.зв. Ілівські дачі у величезне сміттєзвалище. Говорили, просили, попереджували – нульова реакція! Ще більш прикро, що ця історія триває уже років зо 20. До ліквідації стихійного сміттєзвалища долучалися і підприємці, й інші служби, і найчастіше комунальники Нового Роздолу – розчищали це місце, вивозили сміття, хоча подекуди воно скочувалося вниз по схилах у ярок, де колись, пригадується, люди набирали собі чистої джерельної води. Через день-два, місяць-другий сміттєзвалище не лише появлялося – його площа невпинно зростала. Одного разу, пригадується, вражені дачники зафіксували викинуті … ікони. Чи є межа людської ницості?
Нещодавно правління кооперативу «Роздільне» (тобто ж ті «ілівські» дачники) вирішили вкотре зайнятися ліквідацією стихійного сміттєзвалища, вірніше – ліквідувати його вже остаточно, тобто поставити «крапку» ганебній сміттєвій історії нашого міста. Звернулися з проханням до Новороздільської міської ради. Завдяки злагодженій роботі усіх зацікавлених, яку курував перший заступник міського голови Михайло Гулій, результат швидко проявився. КП «Розділжитлосервіс», як організація, котра надає послуги з вивезення побутових відходів, звісно, виконала ключову роль, провівши рекультивацію сміттєзвалища. Як прокоментував керуючий КП РЖС Богдан Жук, було додатково залучено спеціалізовану потужну техніку, зокрема, два екскаватори надали ДП «Сірка» (директор Іван Свереняк) і ТОВ «Флора Вест» (тепличне господарство з смт. Розділ), великогабаритний вантажний автомобіль (бортовий самоскид) надав підприємець Новороздільської громади Андрій Брич, задіяли і автонавантажувач.
Рекультивація сміттєзвалища – справа не одного дня, і не настільки це просто зробити, як виглядає збоку. Тож злагоджена кваліфікована праця комунальників дозволила успішно виконати специфічні роботи: сміття перешарували, звільнену площадку засипали шаром землі, а сірчане підприємство пообіцяло додатково ще й засипати вапняком.

До речі, кількома тижнями раніше КП «Розділжитлосервіс» вивезли сміття і вичистили місця, де роками також «виростає» стихійне сміттєзвалище вздовж дороги по вул. Довбуша попри гаражний масив. Одні звалюють всю провину на «гаражників», інші – на «малехівців». Але ж усі ми – новороздільці! До речі, на тепер практично усі мешканці Малехова уклали договори з КП «Розділжитлосервіс» на вивезення побутових відходів. Проаналізовано, що дуже часто зсипають побіля гаражів т.зв. будівельне сміття, тобто ті, хто проводить ремонти у квартирах чи будинках. І тепер лише справа честі новороздільців, аби знову не перетворювати зелені зони на стихійні сміттєзвалища, тобто самим пильнувати і не дозволяти мешканцям залишати сміття на вичищених майданчиках у недозволених місцях.
Правління СК «Роздільне» висловлює подяку владі міста Новий Розділ за реагування та ліквідацію екологічної проблеми на території нашої громади.
Головне ж – є велика надія, що це було востаннє, що мешканці Новороздільської громади не повторять цієї ганьби в майбутньому, що відповідальність, адекватність і турбота про свій край візьме верх. Тим паче, коли свій край доводиться захищати кров’ю і ціною життя наших кращих захисників.
Та й зрештою, давня проста істина – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять – твердить, що корінь проблеми не в поганій роботі комунальників чи високих тарифах, чим частенько «послуговуються» т.зв. диванні експерти, а насамперед – у свідомості і совісті саме споживачів. Пригадаймо, чи дозволяли собі раніше українські громади та й будь-який господар викидати сміття будь-де, захаращувати природу, чи то ліс, чи річки та озера, чи обочини доріг? Ми ж цивілізована країна, то й цивілізоване поводження з твердими побутовими відходами має стати для нас нормою Невже не зможемо принаймні не захарастити вкотре ліс і дорогу, якою ж самі щодня користуємося?

Схожі повідомлення

Новороздільська громада пошановувала матерів

admin2

Розпочинає роботу група проекту “Відкриваємо внутрішні ресурси!”

admin2

“Тавор” отримав благочинного “Оскара”

admin2

Наші Герої! Післяслово… Василь Сколоздра…

admin2

У Новому Роздолі на рушничок щастя стали військові

admin2

Новий Розділ – Старобільськ – фото-нотатки з неймовірної подорожі

admin2

Залишити коментар