16.5 C
Lviv
25.04.2024
Новороздільська ОТГ

ТОВ «Нафтогаз Тепло». Абонентське обслуговування: що це за нововведення таке?

Квитанції за комунальні платежі за березень вийшли з додатковою стрічкою з вартістю …. абонентського обслуговування. КП «Розділжитлосервіс», приміром, виставив абонентське обслуговування за послугу з вивезення побутових відходів 9 грн з абонента, ТзОВ «Енергія – Новий Розділ» – 24,84 грн за послугу з централізованого водопостачання та водовідведення, ТОВ «Нафтогаз Тепло» – 33,63 грн за послугу з постачання теплової енергії. При цьому, звісно ж, тарифи на самі послуги не зменшувалися. Тож недарма хвиля обурення прокотилася серед споживачів: мовляв, на якій основі збільшується вартість комунальних послуг, як міська влада дозволяє «піднімати» ціни і у так нелегкий час воєнних лихоліть? Наразі ми вирішили відштовхнутися від першоджерел, тож і звернулися до підприємств, надавачів перелічених послуг, за офіційними роз’ясненнями.

Ця організація у Новому Роздолі найперша ввела графу «плата за абонентське обслуговування»: у листопаді 2021-го вона становила 22,07 грн з абонента, а з січня 2022 – 33,63 грн. Тож першими за роз’ясненнями звернулися саме до них.

газ тепло

На запитання: «У квитанціях з’явилася нова графа «абонентська плата». За які послуги повинні сплачувати споживачі додаткові нарахування?» відповідь надала фінансовий директор ТОВ «Нафтогаз Тепло» Марина Андрієнко.

  • Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за абонентське обслуговування – платіж, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189 (зі змінами), а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).
    Комунальна послуга надається за індивідуальним договором про надання комунальних послуг, що є публічним договором приєднання, або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг.
    Виконавець комунальних послуг самостійно обраховує абонентську плату та затверджує її розмір внутрішнім наказом по підприємству.
    До складу витрат, з яких формується абонентська плата споживачів теплової енергії та гарячої води Новороздільської ТЕЦ, включається заробітна плата працівників абонентської служби, яка здійснює прийом споживачів, укладає з ними договори, здійснює розподіл обсягу спожитої теплової енергії та гарячої води у багатоквартирних житлових будинках, нараховує та стягує плату за спожиті послуги. Окрім цього, до складу абонентської плати споживачів теплової енергії та гарячої води Новороздільської ТЕЦ входять витрати на оренду приміщення для розміщення абонентської служби, обслуговування автоматизованого програмного комплексу з обліку спожитих споживачами теплової енергії та гарячої води (біллінг), комісія банків за прийом платежів від фізичних осіб, послуги друку квитанцій для споживачів теплової енергії та гарячої води, витрати канцелярських та господарських товарів, послуги інтернету та мобільного зв’язку.
    Для споживачів теплової енергії та гарячої води Новороздільської ТЕЦ станом на сьогоднішній день в абонентську плату НЕ ВКЛЮЧЕНІ витрати, пов’язані з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку теплової енергії.
    До того ж, до складу абонентської плати НЕ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ витрати, які включаються в тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії і гарячої води, а також витрати на утримання апарату управління у м. Києві.
    Розмір щомісячної абонентської плати на одного абонента визначається шляхом ділення загальної суми витрат на кількість укладених індивідуальних договорів та кількість місяців у році.
  • Які документи регламентують «абонентську плату»?
  • Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189 (зі змінами) визначив поняття абонентської плати та її склад.
    Постанова КМУ від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» встановила граничний розмір абонентської плати.
    З урахуванням соціальних стандартів, встановлених на 01.01.2022 року, граничний розмір абонентської плати для кожного виду комунальних послуг не повинен перевищувати 35,19 грн/абонент (тобто сумарно для послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води – 70,38 грн./абонент).
    Для споживачів Новороздільської ТЕЦ на сьогоднішній встановлений наступний розмір абонентської плати:
    • для послуги з постачання теплової енергії – 33,63 грн./абонент;
    • для послуги з постачання гарячої води – 35,19 грн./абонент.
  • * *
    Користуючись нагодою поспілкуватися з керівництвом ТОВ «Нафтогаз Тепло», не змогли оминути питання гарячого водопостачання у неопалювальний період у Новому Роздолі. Тож наступне запитання адресували технічному директору ТОВ «Нафтогаз Тепло» Федору Шевченку.
  • У Новому Роздолі 19 квітня завершився опалювальний сезон і ваше підприємство на своїй офіційній Фейсбук-сторінці оголосило про проведення гідравлічних випробувань як мінімум до вересня місяця. То що, новороздільцям не варто сподіватися на гаряче водопостачання і цього міжопалювального періоду?
  • Насамперед зазначу, що опалювальний сезон у Новому Роздолі пройшов без значних ускладнень. Теплопостачання подавалося споживачам безперебійно. Одразу після закінчення опалювального сезону працівники ТЕЦ приступили до проведення гідравлічних випробувань. Зважаючи на стан мережі, очікується значна кількість поривів. Чим більше поривів наші працівники виявлять та ліквідують до опалювального сезону, тим менше несправностей буде взимку.
    Тож і гаряча вода у мешканців Нового Роздолу відсутня через проведення гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність. Виявлено низку дефектів, які потрібно усунути. Зважаючи на незадовільний стан частини теплових мереж, їх необхідно підготувати ще до початку опалювального сезону. Для того щоб привести теплові мережі до належного стану, необхідні капітальні вкладення для заміни існуючих мереж на попередньоізольовані. Ці труби мають довший термін експлуатації. Але це можливо зробити лише власнику мереж, адже термін окупності таких інвестицій значний. ТОВ «Нафтогаз Тепло» лише управителі, тому вимушені працювати в таких реаліях.

Схожі повідомлення

БІОКУРС проводить усі тести, які стосуються COVID-19, та надає послуги із здачі ПЛР-тестів: і тим, хто прибуває в Україну, і тим, хто планує поїздку за кордон

admin3

Сила слова і сутності людської

admin2

Новороздільці, підтримаймо молоду породіллю і її донечку

admin2

Добрі друзі – Центр “Тавор”

admin2

ПРРО: правила встановлення та використання

admin3

Брудна за формою, змістом та вмістом акція перед входом у міську раду. Хто і чому так вчинив?

admin3

Залишити коментар