16.5 C
Lviv
30.04.2024
Новороздільська ОТГ

Демонтаж скульптури “Скорботна мати” у с. Берездівці: у мешканців окрема думка, про що говоритимуть у неділю на громадському обговоренні

Отже, крайніми тижнями Берездівці лихоманить. Мабуть, це слово уповні передає емоційний стан більшості мешканців цього села та, власне, і Гранки – Кутів, до якого спричинилося категоричне Розпорядження Львівської обласної військової адміністрації «Щодо завершення процесу декомунізації», скероване голові Новороздільської міської ради Ярині Яценко, про, цитую, «демонтаж меморіалу воїнам радянської армії, загиблим в роки великої вітчизняної війни із скульптурою «Скорботна мати», встановлений у громадському просторі села Берездівці».

Можу собі уявити, що у ще більшому емоційному напруженні перебувають пані Ярина, до речі, уродженка села Берездівці, а також і староста Дмитро Сапига, яким належить організаційно виконати і реалізувати вказане Розпорядження. Насамперед тому, що їм відомі настрої сільських громад та підсумки неофіційного опитування мешканців сіл щодо необхідності демонтажу меморіалу, проведеного у соцмережах з ініціативи місцевих активістів. Вердикт красномовний – більшість висловилася проти знесення фігури “Скорботна мати”.

Аби почути аргументи такої категоричної позиції, особисто розпитав декількох мешканців Берездівець, чому вони проти реалізації розпорядження Львівської обласної військової адміністрації «Щодо завершення процесу декомунізації». Якщо відкинути особливості індивідуального мовлення та епітети, то відповіді майже однотипні, які спробую звести до декількох тез:

1. Це символічний меморіал, на стелі якого зазначено понад тридцять прізвищ односельців, які воювали у радянській армії з фашистськими окупантами і віддали свої життя. Зважаючи, що їх силоміць призвали до «червоної армії» у 1944-му, а кого і пізніше, то в них просто не було вибору. До того ж відомо, що солдатів – західняків комуністичне командування використовувало як гарматне м’ясо на найскладніших ділянках, зокрема, у Карпатах, а, бувало, що позаду них з кулеметами стояли т. зв.  «заградотряди», і енкаведисти розстрілювали тих, хто відсупив з позиції. Отакою була їх содатська доля.

2. У  переліку тих, хто поліг у роки Другої світової війни, є і прізвища місцевих учасників націоналістичного підпілля ОУН – УПА, які загинули у боротьбі за Незалежну Україну з російсько – комуністичним імперіалізмом.

3. Після здобуття Незалежності України на вказаному меморіалі у с. Берездівці комуністичні символи, як от серп і молот, п’ятикутна зірка тощо замінені на українські  – тризуб, синьо-жовтий та червоно-чорний прапори, а після Революції Гідності встановлено стелу «Небесна Сотня».

4. Якою б важкою і жорстокою не була наша історія того часу, зокрема, радянський період, роки Другої світової війни, яку комуністи називали «велика вітчизняна війна», вона закарбована у народній пам’яті – і про жорстокі злочини комуністичного режиму проти українців, і про репресіі і масові виселенням невинних людей у Сибір. А також вона відображена і у споруджених радянською владою пам’ятниках. Як зазначено у згаданому вище Розпорядженні Львівської обласної військової адміністрації, об’єктах, «що містять символіку російської імперської політики, прославляють та звеличують подвиги окупаційної радянської армії, «глорифікують» міфи про велич «освободітєлєй» і є засобами впливу на свідомість українських громадян, спотворюють історичні факти…». На цьому цитування поки що завершую

5. З метою врегулювання ситуації із минулим, зокрема, пов’язаним із протиборчими сторонами, які брали участь в Другій світовій війні та національно – визвольних змаганнях проти окупаційних тоталітарних режимів, ще у листопаді 2004 року рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. І в рамках цієї резолюції ООН пам’ятник “Скорботна мати” можна вважати символом пам’яті та примирення.

Якщо відверто, то ці аргументи мають логіку. До того ж, наше суспільство поступово, де швидше, де повільніше, у минулі роки «вичавлювало» із громадських просторів міст і сіл вказану присутність радянщини, І тільки широкомасштабне військове вторгнення росії в Україну, яке розпочалося на світанку 24 лютого 2022 року з метою ліквідації незалежної Української Держави та фізичного знищення нашої нації, спонукало органи центральної влади у прискореному режимі остаточно завершити усі «скрепи» ворожої присутності.

От саме з цієї причини, як зазначено у вказаному Розпорядженні, знову цитую, «з метою забезпечення швидкого та якісного завершення процесу декомунізації та деколонізації Львівщини, на виконання законів України «Про засудження комуністичного та націонал – соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про засудження та заборону російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», а також рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року №407 «Про завершення декомунізації та деколонізації у Львівській області» обласна робоча група з питань декомунізації спільно з районними робочими групами напрацювали перелік об’єктів, що підлягають декомунізації та деколонізації. До вказаного переліку були включені обєкти монументальної пропаганди ворога, що розміщені в межах Новороздільської міської територіальної громади».

А якщо точніше – то це громадський простір с. Берездівці, де розташований зазначений меморіал воїнам радянської армії загиблим в роки великої вітчизняної війни з скульптурою «Скорботна мати».

І от на заваді стала громада, яка вважає, що вказаний меморіал не є символом присутності радянського тоталітаризму та тиранії, причому, вже  по – своєму декомунізований та деколонізований. До цього з розумінням ставиться місцева влада. Але ж їй доведено розпорядженням зі Львова демонтувати меморіал!

Бо не виконати не можна. Тому здавалося б, прийнято доволі компромісне рішення. Про це у зверненні до громади повідомив Берездівецький староста Дмитро Сапига. У ньому зазначено, що оскільки із згаданим вище розпорядженням Львівської військової адміністрації меморіал підлягає демонтажу, а більшість мешканців громади висловилися проти знесення статуї «Скорботна мати», тому з ініціативи очільниці Новороздільської міської територіальної громади Ярини Яценко і з доброї волі та за фінансового забезпечення настоятеля римо – католицької церкви парафії Воздвиження Всечесного Хреста о. Дам’яна Панковяка на цьому місці буде встановлена фігура Покрови Пресвятої Богородиці.

Здавалося б, мудре рішення, утім, ще не відомо, як таку «реалізацію» розпорядження сприйме керівництво Львівської військової адміністрації, проте і така розв’язка не задовільнила частину противників демонтажу.

До речі, як повідомили редакцію, декілька днів тому була спроба розпочати підготовчі роботи із заміни скульптури «Скорботна мати» на фігуру Покрова Пресвятої Богородиці. Але почувши протести людей, які нагодилися, цей процес було зупинено.

З огляду на такі непрості настрої мешканців та з метою повнішого інформування громади про вирішення проблеми заплановано комунікативний захід –  згідно з розпорядженням міського голови Ярини Яценко у неділю,17 грудня, о 13.30 год. у с. Берездівці буде проведено громадське обговорення щодо питання демонтажу пам’ятника «Скорботна мати». Це свідчить про те, що до вирішення назрілої проблеми слід підходити за відомою юридичною формулою, де йдеться про «букву» і про «дух» закону….

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Андрій ГАРАПЦЬО про чинники, які призвели до «домашньої» поразки клубу від ФК «Турбо», про непохитну мету команди домогтися успіху у Чемпіонаті і про поклоніння вболівальникам….

admin3

                                              РОЗПОРЯДЖЕННЯ №  172 від 14 листопада 2022 року

admin3

Ростислав ГЛАДІЙ: «Сьогодні поставимо «квітку», тобто працівники завершать стелити асфальтобетоном передбачені проєктом реконструкції площі ділянки дороги»

admin3

“Вчителі майбутнього” -новороздільські освітянки на фестивалі освіти

admin2

Михайло ГУЛІЙ: «Ремонтники завершують благоустрій території в районі ЗДО  «Сонечко». Щодо сходів біля басейну, то згідно з гарантією їх впорядкує організація, яка  виконувала ремонт»

admin3

ФК “Новий Розділ”: за два роки з дня заснування успіхи вагомі, а перспектива обнадійлива. Так тримати!

admin3

Залишити коментар