16.5 C
Lviv
03.05.2024
Новороздільська ОТГ

Освітянська конференція – Новороздільська громада

Традиційна серпнева  конференція освітян Новороздільської громади цьогоріч зібралася 28 серпня. Новий формат – що спілкування, що місця зустрічі, бо круглий стіл був у дитячому садочку «Струмок» у с. Березина, у садочку, який є показовим не лише із зовнішньої доглянутості, а насамперед з умілої організації  директора Л. Говдун до спільної праці – і всього колективу, і тісної співпраці вихователів-дітей-батьків і родинної турботи про свій навчальних заклад.

Освітній бранч «Освіта громади крізь виклики сьогодення»  – це був сучасний формат організації роботи, невимушений освітній діалог.

Ще Отто фон Бісмарк писав «Ворог іде туди, де програє вчитель і священник» – наголосила начальник відділу освіти Галина Панчишин.  

   Так, війна вносить свої корективи, тож навчальні заклади мають багато нових викликів, з якими їм треба справлятися, повинні приймати непрості рішення й уміти швидко адаптуватися до нових викликів.   Це насамперед  забезпечення безпеки в навчальних закладах освіти (укриття, запасні виходи),  залучення до навчального процесу та адаптація учнів  ВПО, організація навчання учнів, що виїхали за кордон.  Найголовніше, з нового навчального року усі школи і садочки  проводитимуть навчання у очному режимі. Для тих, хто за кордоном, теж буде організовано навчальний процес. Бо кінцева мета – повернення додому, бо не менш важливо, наголосила міський голова Ярина Яценко – навчати наших дітей бути дійсно патріотами рідного міста, села, любити свою громаду і прагнути творити її  кращою, залишатися тут і робити зміни.

Виступ міської голови був відвертим, а не просто офіційно похвальним. Досягнення наших дітей і їх учителів – важливо, але конструктивний підхід – це не критика, це прагнення до розвитку, до нових вершин, тому говорити відкрито про проблеми, навчатися передового досвіду, вносити цікаві пропозиції й ідеї – це важливо і необхідно. Тож мова велася і про  формування культури любити своє місто, свою громаду, а не закидати, як часто трапляється, фрази про нашу  депресивність і провінційність, і про раціональне використання коштів – пропозиція Я. Яценко позбутися «урівняловки» дещо ламала прийняті стереотипи , але налаштовувала на  реальний правильний підхід до преміювань і відзначення кращих, бо працюють всі, а «вилазять зі шкіри» умовно одиниці, не говорити про проблеми не можна, бо це – найкоротша дорога до занепаду. Важлива умова часу – цифровізація. З 1 вересня, до речі, у всіх школах будуть введені електронні щоденники і електронні журнали.  Доречною допомогою стають проєкти. До речі, Новороздільська  громада стала переможцем 5 проєктів з 32 у Львівській області (з яких 2 – освітянські). Уміло їх організувати – також  серед першочергових завдань. Це додасть нові, цікавіші  для учня  форми навчального та виховного процесу, покращить  матеріально-технічну базу навчальних  установ.

Багато цікавої інформації та інноваційних ідей прозвучало з виступів Галини Панчишин та співдоповідачів – директора садочку «Струмок» Лідії Говдун, директора Тужанівської школи Іванни Мельник, директора Будинку дитячої та юнацької творчості Катерини Наконечної.

* * * 

«Основними аспектами  в роботі вважаю: командна робота, комунікабельність, зміст», – наголосила начальник відділу освіти Г. Ю. Панчишин.

        В такий непростий час вважаю нашими спільними досягненнями: – повне збереження мережі закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти; – стабільна і вчасна виплата заробітної плати, престижності, так званої премії, тобто за сумлінну працю та зразкове виконання посадових обов’язків, відшкодування витрат на відрядження, забезпечено безкоштовне гаряче харчування дітей окремих пільгових категорій в закладах ЗЗСО і ЗДО, придбання одягу та взуття дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки та піклування, а тим, яким виповнилося 18 років,  надається одноразова фінансова допомога у розмірі 1810 грн.; – створення і обладнання найпростіших укриттів; – організація навчання онлайн на різних платформах, – вчасне створення перспективного плану трансформації мережі ліцеїв.

* * *

На даний час у дошкільній освіті (6 ЗДО, закладів дошкільної освіти у громаді)  функціонує 50 груп, які відвідують 791 дитина. Крім цього, заклади дошкільної освіти  нашої громади відвідують 52 внутрішньо переміщені дитини.

В закладах дошкільної освіти функціонує 5 інклюзивних груп (3 інклюзивні групи в ЗДО «Сонечко», 2 інклюзивні групи в ЗДО «Струмок»).

       Станом 01.01. 2023 року в Новороздільській громаді  1238 дітей від 0 до 6 років. Системою суспільного дошкільного виховання в ЗДО громади  охоплено 100 %.

         Важливим  напрямом роботи залишається питання організації харчування дітей у ЗДО. Вартість харчування дошкільнят становить  для однієї дитини садового віку до 60 грн. та до 45 грн. – для дітей ясельного віку в день,  батьківська плата становить  60 % від  вартості  фактично спожитих продуктів харчування, що забезпечило виконання натуральних норм харчування  близько 84 %.

Господарка дитячих садочків: – проведено відповідні тендерні процедури щодо організації харчування, – поточний ремонт внутрішніх мереж водопостачання та водовідведення у ЗДО «Малятко» – 8136 грн., – ЗДО «Струмок». Ремонт внутрішніх мереж – 49375 грн.,  -ЗДО «Берізка». Поточний ремонт системи опалення – 5802 грн., ремонт по усуненню аварійної ситуації на частині покрівлі – 188717 грн., поточний ремонт ясельної групи – 30755 грн., – ЗДО «Голубок». Поточний ремонт системи опалення – 2664 грн.,  ремонт туалетної кімнати – 41000 грн. – ЗДО «Лісова казка».  Поточний ремонт по усуненню аварійної ситуації евакуаційних сходів – 298808 грн. Також виділено 32074 на лабораторне дослідження (змиви).

Слабкі сторони: – зменшення кількості дітей в ЗДО, – посилення роботи з батьками ( на сьогодні комунікації – це все),  – покращення роботи ЗДО щодо впровадження в практику  інноваційних технологій, – налагодження тісної співпраці між практичними психологами усіх освітніх ланок, громадськими організаціями та структурами міста для соціального захисту дітей, – оптимізація мережі ЗДО відповідно до потреб населення, розширення їх функцій в частині впровадження різних форм здобуття дошкільної освіти (про відкриття груп короткотривалого перебування), – створення безбар’єрного доступу до закладів освіти, – участь в проєктах на різних рівнях, – модернізація  матеріально-технічної бази ЗДО.

* * *

      В 10 закладах загальної середньої освіти Новороздільської територіальної громади 3312 учні здобували освіту у 153 класах. 276 учнів навчалися онлайн, оскільки мешкали за кордоном.

 Середня наповнюваність − 21,6 (у 2021/2022 н.р. середня наповнюваність становила 21,5). Впродовж навчального року до закладів загальної середньої освіти Новороздільської ТГ долучалися внутрішньо переміщені учні з різних регіонів України. Станом на сьогодні їх кількість становить 82 учні.

У закладах загальної середньої освіти Новороздільської ТГ налічується 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки та піклування: 11   дітей навчалося у ліцеї ім. В. Труша, 3 дітей – у Новороздільському ЗЗСО №2, 4 дітей – у Новороздільській ЗЗСО №3, 2 дітей  – у Новороздільському ЗЗСО №4, 5 дітей  – у Новороздільському ЗЗСО №5, 1 дитина  – у Березинському ЗЗСО, 1 дитина – у Тужанівському ЗЗСО. У травні 2023 року було виділено 67500,00 грн. на  матеріальну допомогу, придбання  одягу та взуття для дітей вищевказаної категорії.

  За результатами річного оцінювання 500 випускників (331 – дев′ятикласник, 169 – одинадцятикласників)  отримали документи про освіту; свідоцтв з відзнакою вручено 30 випускникам 9-х класів, що становить 10 % від загальної кількості учнів основної школи; 22 одинадцятикласники (13 % від загальної кількості) нагороджені золотими медалями „За високі досягнення у навчанні” та 7 – срібними  „За досягнення у навчанні” (4 % ). 234 учні перевідних (2-8 та 10)  класів нагороджені Похвальним листом «За високі досягнення у навчанні»  та 4 одинадцятикласників – Похвальною грамотою «За особливі досягнення у вивченні окремих предметів». 

     У закладах загальної середньої освіти Новороздільської ТГ 20 учнів здобували освіту за індивідуальною формою навчання, 7 з них – через малу наповнюваність класу (менше 5 учнів в класі).

 За інклюзивною формою навчання здобували освіту 34 учні.

    300 учнів закладів освіти взяли участь в  інтернет олімпіадах та конкурсах різних рівнів  за напрямками: природничий, мовно-літературний, математичний, інформатика, фізики, національно-патріотичний.

Підручники.  Відділ освіти вже отримав у департаменті ЛОДА (роздано по школах)  підручники для 6 класу (70%), які навчаються по програмі НУШ (нова українська школа).  

Господарка у школах міста:

Новороздільський ліцей ім. В. Труша – поточний ремонт мережі теплопостачання (20396 грн.). Передбачено проведення капітального ремонту підвального приміщення під укриття в ліцеї ім. В.Труша на суму 2900000грн. Співфінансування з місцевого бюджету 10%, тобто 290000 грн.

       Новороздільська ЗЗСО №3 – поточний ремонт водовідведення (125260 грн.

       Новороздільський ЗЗСО №4 – проводяться роботи по капітальному ремонту шиферної покрівлі  даху та вентиляційних каналів  (817086 грн.); розпочато роботи по влаштуванню спортивного майданчика з наливним покриттям (4382526 грн.).

     Новороздільський  ЗЗСО №5 – поточний ремонт на проведення аварійно-відновлюваних робіт (стеля, що обвалилася) 234910 грн.; поточний ремонт водопостачання та водовідведення (26159 грн.); завершено ремонт по усуненню аварійної ситуації на вентиляційних каналах (628730 грн.); розпочато роботи з капітального ремонту системи опалення, встановлення ІТП – 1874703 грн. (проєкт з енергозбереження за умов співфінансування, 1.500000 грн.  додано).

       Тужанівський ЗЗСО – поточний ремонт покрівлі (вітрова дошка) – 3870 грн.

       Березинський ЗЗСО – ремонт підлоги у двох класах – 198808 грн.

       Гранки-Кутівський ЗЗСО – часткова заміна підлоги в коридорах – 5200 грн., відновлено сходи біля корпусів – 10000 грн.

Схожі повідомлення

У «старій» частині Нового Роздолу сьогодні «вибило» світло через надмір увімкнених мешканцями електроприладів у помешканнях

admin3

Будинок дитячої та юнацької творчості – кузня творчих кадрів

admin2

28 жовтня – зустрічаємо полеглого Героя Михайла НИКОЛИНА

admin2

“ОДВ-Електрик” планує розширюватися

admin2

Школи Новороздільської громади – на “дистанційку”

admin2

У Тужанівцях на благодійному концерті зібрали кошти для Вікторії Полюги

admin2

Залишити коментар