16.5 C
Lviv
03.05.2024
Львівщина

Топ-10 українських сортів яблук

Преображення Господнє – церковне свято, яке в народі називають Яблучний спас. Християни східного обряду святкують його 19 серпня. Цього дня у храмах проводять Богослужіння і освячують пісну їжу, зокрема, сезонні овочі та фрукти. З останніх на чільному місці, традиційно, яблука.

Існує народне  повір’я: щоб наступний рік був багатим на врожай, садівники на Спаса мають пригощати гостей яблуками. 

Яблука багаті на вітаміни та мінерали, необхідні людському організму. Вживаючи свіжі яблука, ми “підзаряджаємось” вітамінами К, A, E, B1, B2, B6 та мінералами – калієм, магнієм, цинком, хлором, сіркою і міддю. У яблуках багато заліза та кальцію. Вони також містять пектин – розчинну клітковину, яка покращує мікрофлору кишківника. Яблучна шкірка є джерелом флавоноїдів, сполук, які мають антиоксидантну дію, тому яблука не обов’язково чистити, варто лише ретельно помити.

Щоденне вживання яблук допомагає знизити ризик раку, ожиріння, серцевих захворювань, цукрового діабету, астми, хвороби Альцгеймера та атеросклерозу.

Яблуневі дерева займають перше за площею місце серед усіх фруктових насаджень у світі. Популярні імпортні сорти, наприклад, Голден Делішес, Гала, Джонаголд, Фуджі. Їх вирощують і українські садівники.  Але й вітчизняні сорти не поступаються своїми якостями.

Ми підготували для вас добірку з 10 українських сортів яблук та трьох рецептів небанальних страв з цих корисних фруктів.

 1. Червоні вітрила

Джерело: Megasad.net

Червоні вітрила – привіт з українського Криму. Саме там вивели цей сорт у 70-тих роках ХХ століття селекціонери Усов і Ляпіхова з Кримської дослідної станції Садівництва Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Назва сорту – відображення компактної форми крони та кольору плодів.

Яблука середнього розміру, з яскравим рожево-червоним рум’янцем. Мʼякоть біла та ніжна, на смак кисло-солодка. Дозрівають у другій половині серпня. В холодильнику чи погребі можуть зберігатися до січня. 

Сорт Червоні вітрила має хорошу зимостійкість в умовах Криму та півдня України, проте в інших регіонах може потребувати укриття від морозів. Це дерево стійке до найпоширеніших грибкових хвороб, таких як парша і борошниста роса. 

2. Донешта (Буравиця)

Джерело: divosad.com.ua

Донешта (Буравиця) – старовинний український сорт яблук, народної селекції. Це довговічні та сильнорослі дерева з округлою кроною, стійкі до морозів. Плоди великі, з блідо-жовтою шкірочкою, кремовим і соковитим м’якушем. Яблука сорту Донешта (буравиця) дозрівають у другій декаді серпня.

Їх часто використовують для соків, компотів, пюре і джемів. 

Сорт середньостійкий до хвороб і поширений на території центральних областей України.

3. Малуша

Джерело: Plodoviy.krypnomer.com.ua

Малуша – це новий врожайний український сорт яблуні, виведений селекціонерами Болдижевою та Кузьмінцем в результаті схрещування сортів Вільямс Прайд і  Каравелла.

З 2018 року сорт Малуша – у Державному реєстрі сортів рослин України.

Дерево невисоке, з компактною кроною. Плоди середнього розміру, з темно-червоним  рум’янцем. М’якоть щільна і кисло-солодка на смак. Яблука дозрівають в середині липня, добре транспортуються, проте не довго зберігаються, адже сорт – ранньостиглий. Сорт морозостійкий та імунно-захищений від парші та борошнистої роси.  Рекомендований для вирощування в зонах лісостепу та степу, а також на Поліссі.

4. Амулет

Джерело: agrarii-razom.com.ua

Амулет – це осінній сорт яблук, виведений селекціонерами Болдижевою, Кондратенко та подружжям Копанів з Інституту садівництва НААН України. Яблуня Амулет – результат схрещування сортів Рубін та Прісцилла. Сорт вирізняється високою стійкістю до морозів та хвороб. Яблука великі, з темно-червоним рум’янцем. Шкірочка блискуча, а м’якоть кремова, соковита та ароматна. Яблука Амулет добре зберігаються в холодильниках, з них роблять відмінний сік. Сорт рекомендований для вирощування майже в усіх регіонах України – від Полісся до південних степів. 

5. Власта

Джерело: posadi-sad.com

Власта – таке давньословʼянське імʼя, що означає “владна, панівна” дали цій яблуні селекціонери з Інституту помології ім. Л. П. Симиренка НААН України. До слова, помологія – наука про сорти плодових і ягідних рослин, відгалуження ботаніки. 

Власта – результат схрещування сортів Лорд Ламбурне та Апорт. Її плоди дозрівають в першій-другій декадах вересня і зберігаються у сховищах до січня, а в холодильниках і довше. 

Сорт добре зимує, має високу стійкість до більшості хвороб. Дерево сильноросле, з пірамідальною кроною. Плоди жовтувато-зеленi, з яскраво-червоним рум’янцем та кремовим, щільним і соковитим м’якушем.

Сорт рекомендований для поширення в смузі лісостепу.

6. Кандиль синап

Джерело: flora-ua.com

Кандиль Синап – сорт старовинний.  Кримські татари вирощували його ще з 1700-х років. Припускають, що цей сорт виник в результаті природної мутації  іншого кримського сорту – Сара Синап. Назва Кандиль Синап означає “свічка Синопа” – за формою плоду і за назвою міста на узбережжі Чорного моря.

У 1944 році після радянської депортації кримських татар їхні сади занепали. Проте у Криму дотепер трапляються могутні екземпляри Кандиль Синап, вік яких понад 80 років, які й досі щедро плонодоносять. 

Дерева цього сорту сильнорослі, але якщо щепити на низькорослий підвій – будуть меншими. В умовах Криму мають високу зимостійкість, але витримають і умови лісостепу. Стійкість до парші та борошнистої роси – середня. 

Яблука Кандиль Синап дозрівають на початку вересня і потребують вчасного збирання та обережного транспортування. Плоди слабко тримаються на гілках, їх легко збиває вітер, а перевозити бажано пересипавши стружкою чи загорнутими в папір. З плюсів – розмір і смак. Великі, подовжені плоди мають ніжну шкірку з червоно-рожевим рум’янцем та білий, кисло-солодким мʼякуш. 

У холодильнику при температурі +2°C яблука Кандиль Синап зберігаються до кінця січня. А квашені (мочені) – чудово смакують до весни.

На материковій Україні сорт Кандиль Синап доволі рідкісний, проте садівники-аматори вирощують його, аби зберегти для нащадків. Адже Кандиль Синап – це не тільки смачне яблуко, а й символ культурної спадщини корінного народу Криму

7. Пепінка золотиста

Джерело: cherenki.kiev.ua

Пепінка золотиста – сорт, виведений на Мліївській дослідній станції Помології ім. Л. Симиренка Інституту садівництва НААН України в першій половині ХХ ст. 

Це результат схрещування сортів Пепінка литовська і Ренет Баумана. Дерева середньорослі, з широко-кулястою кроною.

Сорту притаманна висока зимостійкість і задовільна стійкість до посухи. Він слабо уражується паршею і борошнистою росою.

Плоди кулястої форми, з червоним розмитим рум’янцем та з ледь помітними підшкірними крапками. Мʼякоть біла, дуже ніжна та соковита.

Попри хороший товарний вигляд, яблука недостатньо транспортабельні. У сховищі вони зберігаються до двох місяців, в холодильнику – до чотирьох. 

Сорт Пепінка золотиста районований у всіх грунтово-кліматичних зонах України, але найбільш поширений на Поліссі та в лісостепу.

8. Тодес

Джерело: sad-institut.com.ua

Тодес – це сорт яблук, які називають “зимовими”. Знімальна зрілість яблук настає в кінці вересня, а споживча на початку грудня. Тобто, яблука повинні вилежатися для розкриття смаку. А зберігаються плоди цього сорту аж до травня – завдяки міцній, злегка маслянистій шкірці. Яблука великі, з темно-червоним рум’янцем, на тлі якого добре помітні численні білі підшкірні крапки; мʼякуш кремовий, дрібнозернистий і соковитий. 

Дерево середньоросле, зимостійке, плоди гарно транспортуються та придатні для приготування усіх яблучних смаколиків – від соків до чіпсів. 

Усі ці якості селекціонери отримали в результаті схрещування сорту Айдаред з гібридною формою Х-2034.

У 2017 році Тодес внесений До Державного реєстру сортів рослин і рекомендований для вирощування в зонах Полісся, лісостепу та степу.

                        9. Соломія

Джерело: gazeta.ua

Соломія – теж зимовий сорт, отриманий від схрещування сортів Флоріна й Маяк. Його вивели в Інституті садівництва НААН України і він має схожі з Тодесом споживчі якості. 

А от зовні плоди відрізняються – плоди сорту Соломія середніх розмірів, з бузково-червоним розмитим рум’янцем та сизуватим нальотом. Дерево формує невелику округлу крону, стійке до парші та борошнистої роси.

У 2021 році, доданий до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

10. Незалежність 

Джерело: nesluhiv-sad.com.ua

Незалежність – також зимовий сорт, який дозріває в третій декаді вересня, а найкраще смакує з листопада. Транспортабельність яблук висока, товарного вигляду не втрачають до квітня.

Плоди з червоним рум’янцем та підшкірними крапочками, мають кремову хрумку м’якоть, ароматний і гармонійний кисло-солодкий смак.  Цей сорт – результат схрещування сортів Рубінове Дуки і Кідд’с Оранж Ред.  Як і два попередніх, вивели його подружжя селекціонерів Копанів.  

Незалежність – перспективний сорт для інтенсивного промислового і аматорського садівництва, дерево середньоросле, стійке до морозів та грибкових уражень. 

Сорт Незалежність називають гордістю української селекції.

Яблучну сировину широко використовують в кулінарії. Тож пропонуємо вам 3 рецепти страв з яблук, які сподобаються всій родині.

1.Яблучні кільця зі злаковою скоринкою

Інгредієнти:

150 г борошна; 1 яйце; 70 мл не дуже жирного кефіру; 70 г тростинного цукру; 3 столові ложки рослинної олії; 4 яблука; 20 г меленої кориці; 15 г соди; 5 жмень вівсяних пластівців.

Спосіб приготування: у невеликій ємності змішати цукор, корицю, яйце, борошно, соду, кефір і ретельно збити міксером на маленькій швидкості;

Помиті і очищені яблука звільнити від серцевини й нарізати тоненькими кільцями;

Розігріти сковороду з олією;

Яблучні кільця по черзі вмочити в приготований кефірний кляр, обваляти в пластівцях і покласти на розігріту сковороду, смажити на повільному вогні до рум’яного кольору з обох сторін.

2.Яблучний салат

Інгредієнти:

половинка лимона; 40 г меду; листя м’яти; 1 морква; 2 яблука; 4 фініка; 3 гілочки петрушки; 40 мл оливкової олії.

Спосіб приготування:

Спершу приготувати заправку: у невелику чашечку викласти мед, вичавити лимонний сік і додати подрібнені листочки м’яти, кілька листків залишити для прикраси, влити оливкове масло і все перемішати.

Очищену моркву потерти на корейській тертці; яблука помити, нарізати невеликими кубиками (якщо шкірка тверда, то яблука краще очистити); помити фініки, вийняти кісточки й викласти в одну чашку разом з яблуками та морквою, додати подрібнену петрушку.

Влити заправку, все добре перемішати, накрити кришкою і поставити в холодильник на півгодини;

Перед подачею викласти салат в салатницю гіркою і прикрасити листочками м’яти.

3.Яблука з сиром і ананасом

Щоб приготувати цей оригінальний тропічний десерт знадобиться мікрохвильова піч.

Інгредієнти: 2 яблука;

4 столові ложки меду; 200 г кисломолочного сиру; 100 г консервованих ананасів; 20 г кокосової стружки.

Спосіб приготування:

Яблука помити і розрізати навпіл або ж зрізати верхівку і вирізати серцевину (всередині повинна утворитися досить велика порожнина для начинки, але м’якоть без насіння викидати не варто);

Сир перетерти з допомогою сита до однорідної маси;

Додати у сир дрібно порізані ананаси і м’якоть яблук без насіння, підсолодити начинку медом.

Отриману суміш розкласти по яблукам і встановити їх на тарілці так, щоб фрукти не перевертались;

Десерт випікати в мікрохвильовці протягом 5-7 хв. На максимальній потужності, щоб яблука добре пропеклись;

Під час подачі полити яблука медом і посипати кокосовою стружкою

Таміла Коваль, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

Схожі повідомлення

Чотири міста Львівщини повністю закрили небо від дронів і безпілотників

admin2

Пенсійний фонд повідомляє про перерахунок з 1 березня: розмір мінімальної пенсії зросте

admin3

XVIII Міжнародна наукова конференція «Археологія Заходу України» – у “Стільському городищі”

admin3

У м. Глиняни поблизу Львова 21-річний водій «ВАЗ 2101» не впорався з керуванням і врізався в електроопору, що спричинило смерть 17-річного пасажира автівки

admin3

НМТ-2023: Львівський центр оцінювання якості освіти вже зареєстрував 5 тисяч вступників. Ще 10 тисяч – на розгляді

admin3

Перша ліга Львівщини з футболу- 2024: результати матчів І туру

admin3

Залишити коментар