16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

Інтернет-спільнота і їх волонтерські справи

Говорять, добрі справи робляться тихо. Але якщо вони надихають, мотивують,  показують добрий приклад, залучаючи все нових людей, то чому би і не розповісти, заохотити, поділитися, як, де, коли і чим можна поділитися з ближнім? Напевно, це і було  головною мотивацією візиту до редакції адміністратора інтернет-спільноти.  А ще – юнацький максималізм та стовідсоткова переконаність у правильно обраному  шляху…

Юнак відмовився назватися, мовляв, просто, адміністратор групи «Підслухано Новий Розділ №1», один з дванадцяти, до речі.

№1 – вимовлено  беззаперечно переконливо та з часткою гордості.  І тут же молодий чоловік наводить аргументи: «Кращих за нас немає, це ж очевидно. Наша група є у Фейсбуці, Телеграмі, Вайбері, Інстаграмі, Тік-тоці. Відкрили її з півроку тому у Телеграмі. Зараз у нас уже понад 6 тис підписників, ще понад 5 тисяч – у Фейсбуці, 11 тис осіб – Інстаграм, загалом сумарно маємо уже 25 тис підписників. Фірмовий логотип усіх груп типу «підслухано» – олень, який розробляв нам професійний дизайнер, із уміло вписаним до нього символом Нового Роздолу – «китайською стіною»».

Група відкривалася як інформаційно-розважальна. Спочатку планували обмежитися лише подачею інформації. Хоча така подача – короткі кілька речень повідомлень, переважно «зроблені» копірайтерством, відосики у стилі тік-ток, переважно емоційні коментарі, автори-інкогніто тощо – далекі до класичної журналістики з її глибокими аналітичними матеріалами, детальними оповідями та описами,  офіційною інформацією, грамотністю мови та  викладу інформації, дотримання стилю тощо, якої нас навчали  вже у минулому столітті. Втім,  такий час, який потребує змін, руху, оперативності, лаконічності.  Група «Підслухано Новий Розділ №1» вийшла за межі просто інформаційного простору. Як – і розповідає нам говіркий адмін.

«Перша наша важлива громадська справа, яка стала успішним стартом,  участь у загальноміській толоці. Попередньо ми  зустрілися з міським головою Яриною Яценко, уточнили локацію, придбали рукавички, мішки для сміття, оголосили нашим підписникам, що такого то числа і години збираємося на міську толоку: були приємно подивовані – нас прийшло чимало.

Перший волонтерський збір – для хлопчика Дмитрика, якого на велосипеді збила машина в Берездівцях у травні ц.р. Спочатку ми показали відео запису ДТП. Потім – інформацію з достовірних джерел, від сусідів, що хлопчику  робили операцію у Львові.  Ми у групі  поставили опитування, чи готові збирати кошти. Більшість відгукнулася позитивно.   Тож відкрили «банку» (спеціальний рахунок у ???) і – яким же було наше здивування – за 2 години  назбирали 15 тис грн (!). До ранку, допоки не закрили рахунок, дозбиралося ще 17 тис грн.  Одна з головних умов наших волонтерських зборів – кошти, а ще краще, потрібні речі, передавати, як мовиться, «з рук у руки», а не на картки чи рахунки. Знявши кошти, ми поїхали до Львова, в лікарню – мама Ірина вийшла з Дмитриком,    передали гроші їм в руки.  Наскільки я знаю,  у нього все добре.   

Неймовірні відчуття! Коли робиш добро, коли даєш, а не отримуєш, коли людина тобі щиро дякує, зі сльозами на очах…  Як просто, виявляється, робити добро. Це надихає – і затягує…

Далі (це була імпровізація, випадково отримана інформація, а не заплановане) дізналися за притулок для собак і також оголосили збір коштів для благодійного фонду «Милосердя. Дім собаки і кота».  На зібрані кошти  (понад 2 тис грн) купили корму, кості і передали Віктору Мурзаку.  Паралельно ми допомогли і бездомним котам міста – придбали  50 пачок корму і пішли по Новому Роздолу,  погодували котиків у місцях їх скупчення. До речі,  відеоролики, подяки  скидаємо у групі, таким чином звітуючи    перед пісписниками та мешканцями громади.

Згодом дізналися від знайомих та  побачили оголошення  у Фейсбуці від жінки,  яка без ноги і чоловік без обох ніг, мешкає на вул. Чорновола – вона просила допомоги на ліки, глянули  в її «банку», а там лише 100 грн. І ми вирішили допомогти – оголосили збір коштів  у своїй групі. І збір знову пішов.    Особисто пішов передав їй 12,5 тис грн,  зайшов до хати, жінка подякувала, обійняла.   

Дуже надихають такі моменти, дають наснаги і бажання робити далі добро. Завдяки аудиторії, як ми зрозуміли, можна робити  конкретні справи, надавати реальну допомогу, творити добро. Думаю, ми єдина інтернет-спільнота, принаймні, у Новороздільській громаді, яка робить конкретні справи,  допомагає.

Підрив Каховської ГЕС і затоплення Херсонщини хвилею обурення та співчуття прокотилося Україною та  містом.  «Нова пошта» зробила одноденну акцію – безкоштовна доставка гуманітарної допомоги у благодійний фонд в Херсон. Мешканка Нового Роздолу  Мар’яна оголосила  збір допомоги – все приносити на територію дитячого садочка №8. І новороздільці масово відгукнулися. В тому числі і підписники нашої групи. Ми знову відкрили рахунок – донатили і по 5 грн, і по 50, і по 1000 грн. До речі, відкриття рахунку – це завжди і особистий приклад, тож ми перші закидаємо свої кошти. Надійшло 12 тис грн. У «Сільпо» купували питну воду, повідомили адміністратора магазину про наш волонтерський почин – і всі працівники супермаркету та адміністрація долучилися, докупивши води. Також придбали чаї, печиво,  цукерки, вологі салфетки (дуже потрібна річ людям,  які не мають де помитися). У зоомагазині над «Дитячим світом» придбали корми для тварин, в т.ч. і на надану власником магазину знижку. Багато людей приносила власні речі – одяг, постіль, рушники, медикаменти. Вийшло настільки масштабно. Звичайний таксист безкоштовно доставив товар до дитячого садочка як волонтер. Наші підписники долучилися і до  завантаження придбаної допомоги, яку повезли на відправку на «Нову пошту». Скільки всього придбали новороздільці, скільки прийшло допомогти – і жінки з дітьми, і хлопчики 10-12 років.

Так, розумію, нам буде надходити безліч прохань про допомогу,  пишуть нам  і військові, і просто мешканці. Але ми не можемо всім надавати допомогу і щодня оголошувати збір  коштів – це виснажить людей. Треба трохи часу.  І, на жаль, робити вибір:   кому більш потрібна допомога, кому більш терміново. Намагаємося надавати перевагу  у допомозі нашим воїнам-захисникам. Отриману інформацію ми перевіряємо, хоча переважно цее завжди люди, яких знаємо особисто.

Ми робимо добро – і  хочемо, щоб про нас знали, про наші добрі справи, а головне, щоб долучалися наші підписники і мешканці громади, бо зрозуміли одне – спільнота може багато зробити.

Думаю, це тільки початок…».

Схожі повідомлення

Вітання з Днем місцевого самоврядування – Ірина ГРИМАК

admin3

Про 2020 рік – демографічна статистика Новороздільського ВДРАЦС

admin2

         ПОВІДОМЛЕННЯ

admin3

Похорон Героя Ігоря Макогона

admin2

Система оповіщення. Новороздільська громада

admin2

Продовжуємо покращувати якість послуг в нашій лікарні

admin3

Залишити коментар