16.5 C
Lviv
28.03.2024
Новороздільська ОТГ

КЗ «Молодіжний центр» – нове життя Березинського клубу

Неординарна споруда на кільці в Березині давно привертала увагу. Звели такий довгоочікуваний для села культурно-просвітницький центр (у Березині не було свого клубу) у 2018 році, за сприяння уродженця Березини, тоді голови Миколаївської районної ради Тараса Зубрицького.
Але по-справжньому він ожив, коли влітку 2021 року Новороздільська міська рада зареєструвала комунальний заклад «Молодіжний центр». Традиційний для Березини фестиваль «Березинські фестини» запросив гостей уже до нового «клубу».

Нове життя у «Молодіжний центр» вдихнула виконувача обов’язків директора Христина Ратич. Молода, активна, завжди усміхнена і повна ідей.
«Унікальна дівчина, – доповнює «характеристику» директор КЗ «Публічні бібліотеки» Новороздільської міської ради Галина Приріз, яка якраз проводила дитячу лялькову виставу на час нашої зустрічі з Христиною. – Дуже відкрита, комунікабельна, усміхнена. Щирості й любові у ній так багато, готова сягнути творчих висот – і успішно це робить, вміє згуртувати, організувати, закликати. Має багато ідей – і усі креативні, свій неповторний стиль. Спостерігаєш, як вона працює, віддано, творчо, небайдуже – і хочеться допомогти, долучитися».
Христина Ратич прийшла на роботу у комунальний заклад «Молодіжний центр» 20 листопада 2021 р. – організатор культурно-дозвіллєвої діяльності. До речі, до того її трудова діяльність була аж надто різнобічна: навчалася у Новороздільському коледжі по спеціальності «комерційна діяльність, а згодом отримала диплом економіста в Інституті післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Львівського національного університету ім. І. Франка, а також навчалася за спеціальністю перукаря-модельєра у Новороздільському професійному ліцеї будівництва та побуту. Трудовий шлях розпочала з ОДВ «Електрик», а згодом працювала у комунальному підприємстві «ДВ-Екосвіт», у магазинах жіночого одягу та декору для свят, і навіть адміністратором медичної установи «Оптика». І вже через кілька місяців приступила до виконання обов’язків директора, оскільки директор – Крижанівська Ірина – у січні 2022 р. пішла в декретну відпустку, на виконання найголовнішої посади – мами. До речі, унікальне і приємне співпадіння – рівно через рік у декретну відпустку йде і Христина Ратич. Так що маленьких українців стане більше.
Починали практично з «нуля» – у приміщенні не було ані меблів, ані апаратури. Насамперед Управління культури, спорту і молодіжної політики Новороздільської міської ради забезпечило найнеобхіднішим – ноутбуком і проєктором, закупили трохи меблів, встановили сигналізацію, на другому поверсі відокремили свого роду «кімнатку» для апаратури, а також налагодили сантехнічну систему.
Невгамовна Христина відразу зметикувала: є проєктор – можна дивитися фільми. А замість екрану «дідівський метод» – купила полотно і облаштувала кінопокази: на мультики на великому екрані із задоволенням прибігає дітвора, чимало фільмів – серйозної більш дорослої тематики – дивиться і обговорює потім молодь.
Потім – приємний бонус до роботи. Виграшний грант.
Наприкінці 2021 року Стара школа – OLD SCHOOL (Ганна Гаврилів), Благодійний фонд «Спадщина.УА» і КЗ «Молодіжний центр» виграли та реалізували інфраструктурний грант #4 від Культурного центру «Гете – Інститут» від House of Europe під майже діджитальною назвою «МандриРоздільські 2.0.». Так от, програма «Мандри Роздільські» була розроблена спільно БФ «Спадщина.УА» та Новороздільською ТГ і має на меті системний розвиток культурно-туристичного потенціалу регіону Розділля в 2021-2023 рр. Оці «Мандри Роздільські» мають такі складові: – мережа туристичних маршрутів, розвиток подієвого туризму, активізація культурно-громадського життя громади; – оргзабезпечення для якісного втілення проектів; – розвиток інфраструктури та «тверді» проекти на користь об’єктів культурної та природної спадщини регіону; – музей Сірки – проект, присвячений 75-літтю від заснування містоутворюючого підприємства Нового Роздолу «Сірка». Завдяки House of Europe почали втілювати «МандриРоздільські 2.0» і з їх допомогою закупили обладнання та меблі для проведення спільних презентацій, лекцій, виставок, фестивалів, організації активного культурно-громадського життя громади та розвитку подієвого регіонального туризму на загальну суму 298,5 тис.грн. За ці кошти було придбано сабвуфер, радіосистему, акустичну систему (2 шт), мікшерний пульт, вокальний мікрофон (4 шт), проектор та проекційний екран, мультифункціональний пристрій, ноутбук, меблі – різнокольорові розкладні стільці, крісла-мішки тощо.

Над проектом працювала команда чотирьох дівчат: БФ «Спадщина.УА» та господиня «Старої Школи» Ганна Гаврилів (смт. Розділ), заступник міського голови Новороздільської громади з гуманітарних питань Ольга Ганачевська, голова МГО «Станиця Новий Розділ Пласту» Софія Садова, директор КЗ «Молодіжний центр» Ірина Крижанівська (с. Березина).
Так, придбане обладнання надійшло уже влітку 2022 року, оскільки у час воєнного стану реалізація ускладнювалася різними обмеженнями.
Втім, ускладнювалася і робота «Молодіжного центру». «У грудні 2021-січні 2022-го, – розповідає Христина, – вспіли провести кілька заходів – Андріївські вечорниці, організували резиденцію Святого Миколая, провели виступ вертепів (від обох церков села і сусідніх населених пунктів, до речі, прибула тоді гостя із Старобільська високо оцінила творчий потенціал нашої громади). Тоді – різкий сплеск коронавірусу, і суттєві обмеження призупинили будь-яку культурно-творчу діяльність у всій Україні. А потім почалася війна. Призупинилося все. Кілька місяців у «Молодіжному центрі» розташовувався свого роду пункт бійців територіальної оборони і волонтерський центр, де проводилися збір гуманітарної допомоги і її відправка».
39 заходів – це у рік, коли карантин і воєнний стан та численні повְ’язані з ними обмеження стали серйозною перепоною. Про кожен захід детально описано у звіті КЗ «Молодіжний центр» за 2022-й рік. Кожен подано з численними фото і дописами у активній фейсбучній групі КЗ «Молодіжний центр».

1 червня – День захисту дітей
Свято Івана Купала
День Незалежності України


Неодмінно – українські традиції та свята України – державні і християнські. Свято Коляди, гаївки, які Христина Ратич проводила з дітьми біля церков Березини – Покрови пресвятої Богородиці УГКЦ та Вознесіння Христового ПЦУ (це дійство забуте сучасною молоддю, але дуже їх зацікавило і вони із задоволенням вивчали старовинні гаївки та ігри), свято Івана Купала, казкова резиденція святого Миколая (яка уже стала традиційною, оскільки організовується вдруге і щораз, слід відмітити, з новими цікавинками), відзначення Дня Матері, Дня вишиванки, Міжнародного Дня молоді, Дня захисту дітей, День державного прапора України, День Незалежності України. День небесної Сотні, День Героїв, День захисника України – заходи не просто в «Молодіжному центрі», де молодь записувала відеовітання захисникам України, а і спільна панахида на могилі місцевого Героя – Руслана Люкова, біля пам’ятного знаку майданівця і Героя Андрія Марунчака, біля пам’ятника Героям УПА. Тут декілька разів проводився Благодійний захід на підтримку ЗСУ «Зіграй шахи-шашки – придбай телевізор» спільно з УМХ, ГО Студія розвитку дітей, Академією футболу «Розділля», з якого зібрані кошти пішли на придбання тепловізора для захисника-новороздільця.

Забавлянка “Зайчикові мрії”
майстер-клас з малювання на склі
Західний квест
Майстер-клас з плетіння віночків
майстер-клас з малювання


Окрім улюблених мультиків та численних показів фільмів історичної тематики були тут декілька театральних постановок – від лялькового театру, організованого Галиною Приріз. А також численні зустрічі – з Новороздільською міською організацією «Українська молодь – Христові!» – і не раз, з отцем Андрієм Міджаком (тема «Воскресіння Христове»), із спікером УМХ Даниїлом Ковалем (тема «Сила питань»), з працівниками Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Чимало і спортивних заходів та рухливих ігор проведено «Молодіжним центром». Благо – поряд спортивний майданчик із штучним покриттям – влітку провели футбольний турнір з УМХ, а також Західний квест для молоді с. Березина і смт. Розділ. А пізнавальна екскурсія парком біля палацу графа Лянцкоронського взагалі вразила дітей цікавими розповідями екскурсовода – адже здається, скільки раз тут бували місцеві діти, а скільки цікавого почули вперше.
Особливі події – майстер-класи. Домовитися з майстринями, знайти необхідний матеріал (на допомогу завжди приходили і громада, і староста березини, і Новороздільська міська рада), але у такі дні тут особливо гамірно та весело – і кожен хоче сфотографуватися з власноруч виготовленою річчю. Яких тільки див не навчилися робити Христина і маленькі постійні відвідувачі «Молодіжного центру» – майстер-класи по писанкарству, малювання на склі, плетіння вервиці, розпис еко-сумок, малювання, плетіння віночків з обручем, виготовлення ялинкових прикрас. Просто тобі унікальна творча майстерня.
«Молодіжний центр» дійсно став центром для молоді не лише с. Березина, а й сусідніх смт. Розділ та різних молодіжних ініціатив Нового Роздолу, І докладені ентузіазм, бажання творити й ініціативність Христини Ратич зробили все, щоб вдихнути нове життя у КЗ «Молодіжний центр».

Схожі повідомлення

Стратегічне планування – важливо!

admin2

Почесний президент ФК «Рух» Григорій Козловський запропонував «Хіміку» провести матч – відповідь у Львові. Досягнуто попередньої домовленості

admin3

Тренер Новороздільської ДЮСШ Володимир КАЗБАН – унікум на футбольному полі

admin3

Памятник “Борцям за волю України” спільно облагородили

admin2

У Новому Роздолі  із першим сольним концертом виступить YAKTAK

admin2

На гаражах у Новому Роздолі згоріло авто

admin2

Залишити коментар