16.5 C
Lviv
25.04.2024
Україна

Поліцейські Львівщини закликають бути пильними та не дати шахраям можливості ошукати вас

23 січня 2023 року

Заволодіння коштами з банківських карток громадян – «схема», яку зловмисники постійно вдосконалюють, вигадуючи нові способи увійти в довіру, зацікавити чи залякати людей з метою отримати доступ до реквізитів банківської картки. Але й старі «перевірені» способи шахраї не забувають.

Про кілька правил, які допоможуть громадянам не стати жертвою зловмисників та зберегти кошти, йдеться у повідомленні відділу комунікації поліції Львівської області.

Аби отримати доступ до ваших грошей, зловмисники можуть представлятись працівниками банку, поліцейськими, співробітниками податкової інспекції та будь-ким іншим і пропонувати вам уточнити особисті дані, оновити їх, удосконалити співпрацю з банківською установою, вирішити інші питання, «дарувати» подарунки, бонуси чи додаткові послуги або навпаки – погрожувати штрафами, блокуванням карки та іншими неприємностями. Аферисти можуть пропонувати придбати товари за незвично низькими цінами, сплатити «заставу», «попередній внесок» або «застрахувати покупку».

«Легенд» у шахраїв багато, тому пам’ятайте:

розмовляючи з незнайомцем, завжди спершу з’ясуйте з ким ви маєте справу – місце роботи, посаду, прізвище та ім’я людини, після чого, якщо сумніви залишаються, припиніть розмову, зателефонуйте в установу, де нібито працює ваш співрозмовник та з’ясуйте чи дійсно те, що він повідомив, є правдою.

не повідомляйте стороннім особам дані, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого особистого банківського рахунку, а саме: реквізити банківської картки, термін дії, коди та паролі. Ніхто не має права вимагати у вас код до вашої картки чи особисті дані, особливо у телефонній розмові.

не надавайте стороннім особам інформацію, що може дати доступ до вашої телефонної СІМ-карти, зокрема ту інформацію, якою цікавляться у сервісних центрах мобільних операторів при заміні втрачених чи пошкоджених СІМ-карт. Отримавши дублікат вашої СІМ-карти зловмисники іноді можуть отримати доступ до вашого банківського рахунку.

у випадку, коли сторонні особи вимагають у вас конфіденційну інформацію, зателефонуйте у центр обслуговування клієнтів банківської установи.

звичайно, ніколи не передавайте незнайомцям свою банківську карту, паспорт та інші документи, які містять конфіденційну інформацію.

не підтверджуйте переказ коштів, якщо маєте хоч найменші сумніви у тому, що вони дійдуть до адресата або у тому, що адресат – саме та особа, якій ви маєте намір надіслати гроші. Перевірте ще раз і лише тоді здійснюйте переказ.

не переходьте за сумнівними посиланнями, які надходять вам у різний спосіб на електронну пошту або у соцмережах – вони можуть містити віруси, спеціально розроблені для зламу кодів та паролів.

не приймайте без перевірки пропозицій взяти участь у «безпрограшних лотереях», «розіграшах цінних призів та подарунків», незрозуміло за що нараховані бонусні кошти, а також винагороди, у розіграшу яких ви не брали участі та інших подібних заходах – це можуть бути пастки аферистів, кінцевою метою яких є заволодіння вашими коштами.

не сплачуйте незрозумілі «попередні внески», «кошти під заставу» чогось, що вам за незвично низькою ціною щойно запропонували незнайомі особи в телефонному режимі. Це також може бути пасткою шахраїв.

у випадку, якщо ви стали жертвою шахрая, негайно повідомляйте про це у поліцію, а також у банківську установу з вимогою заблокувати операції з вашою карткою.

Поліцейські закликають – відчувши небезпеку або потрапивши у нестандартну ситуацію, будьте пильними та керуйтесь здоровим глуздом. Не дайте шахраям ошукати себе.

Схожі повідомлення

Сенцов зустрівся з Хливнюком на передовій: “Кращі люди збираються на Луганщині”

admin3

Скульптура за 15 тисяч євро. Яку не можна сфотографувати…

admin2

Рада повернула виплати 30 тис. грн військовим

admin3

КАЛЕНДАР ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ У 2022 РОЦІ

admin2

13 вересня на зміну побратимам – землякам у зону ООС відбув виконувати свої обов’язки зведений загін поліцейських Львівщини

admin3

Після важких боїв ЗСУ відійшли з Лисичанська, – Генштаб

admin3

Залишити коментар