16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Новий навчальний рік у Новороздільській громаді

Тихий спокійний перший осінній день не потурбував, як звиклося за десятиліття, гамором шкільної юрби і потоком учнів з букетами та емоційними враженнями після літніх канікул. Карантинні обмеження, дистанційне навчання з приводу поширення ковіду, усі перипетії освітянської реформи, котрі останні роки хвилюють  усю шкільну спільноту, – все видалося просто невеликими перепонами у порівнянні з викликом вересня-2022, вересня з присмаком 24-го лютого, зі шлейфом жорстокого, уже понад піврічного воєнного широкомасштабного вторгнення ненависного ворога…  Але уроче відчуття першовересневого свята витало в повітрі: зі шкільних подвір’їв лунали  вітання та пісні і легкий запах осені кликав за парти.  Так, навіть у час війни школярі сядуть за парти – і це вже наша  освітянська перемога над столітніми намаганнями  відразливого сусіда знищити нас як країну, як націю.

Напередодні 1 вересня привітали начальника міського відділу освіти Галину Юліанівну Панчишин з початком нового навчального року, уточнивши, яким він буде у такий складний період.

«Усі 10 навчальних закладів Новороздільської громади – 4 сільських шкіл, одна в смт. Розділ і 5 міських – розпочнуть навчання 1 вересня. Щоправда, у дещо різних форматах, в залежності від кількості дітей та площі укриттів, в залежності від того, чи можуть одночасно  в укриттях перебувати усі  учні школи чи лише частина.  Рішення про організацію форми навчання приймали педагогічні ради усіх навчальних закладів. Школи  смт. Розділ, сіл Березина, Гранки-Кути, Горішнє і Тужанівці навчатимуться очно, у звичному режимі. П’ять міських шкіл Нового Роздолу навчатимуться таким чином: усі перші класи – очно, а від 2 по 11 класи – за змішаною формою навчання, тобто тиждень певна частина класів навчається очно, а певна – дистанційно, наступного тижня навпаки.  Наразі таким чином розпочинаємо навчальний рік, але зміни можливі в залежності від обставин.

1 вересня також проходило у незвичному форматі – традиційні шкільні лінійки були нечисельні, лише для 1-х і 11-х класів, тобто учнів, які вперше і востаннє прийшли на Першовересень Усі інші класи мали лише перший урок національно-патріотичної тематики, але ще з елементами консультацій по безпеці. До речі, перед початком навчального року батьки мали можливість оглянути укриття, які підготовлені у кожній школі. А вже учні у перші дні навчання матимуть своєрідні тренування, як поводитися під час повітряної тривоги. До того ж, учні повинні мати при собі повну  друковану інформацію, де вказано буде прізвище, ім’я, адреса школяра, а також імена та контакти (телефони) мами, тата чи бабусі.

Це ж стосується і дошкільнят.  Дошкільні навчальні заклади працюватимуть у звичному режимі. Лишень  літній період вважався оздоровчим, а вже з 1 вересня розпочинається освітній процес. У дитячих садочках також у всіх облаштовано  найпростіші укриття, облаштовані лавочками,  забезпечені запасом води, з доступом до туалету.

Згідно з рішенням Міністерства освіти та науки України навчальний рік 2022-2023 триватиме з 1 вересня до 30 червня. Але найбільше сподівання усіх учасників освітнього процесу, аби він був мирним».

  • * * *

Поцікавилися ми і змінами у назвах навчальних закладів громади, затвердженими рішенням ХХІІ сесії Новороздільської міської ради. Це рішення зумовлене законодавством, що зобов’язує до 28 вересня привести у відповідність назви та типи навчальних закладів. Тепер у нас – не “дошкільний навчальний заклад”, а “заклад дошкільної освіти”. Не “загальноосвітня школа”, а “заклад загальної середньої освіти” (ЗЗСО) – у Новороздільській громаді  є три ЗЗСО І-ІІ ступенів (тобто «дев’ятирічки») у селах Гранки-Кути, Горішнє, Тужанівці, і сім ЗЗСО І-ІІІ ступенів (тобто школи-«одинадцятирічки») – у Березині, смт. Розділ і п’ять  шкіл Нового Роздолу.  З них навчально-виховний комплекс ім. В. Труша став Новороздільським ліцеєм ім. Володимира Труша (профільні зміни  відбудуться з 2027 року, коли в ліцеї навчатимуть дітей  старших класів за новою 12-річною профільною програмою). Наразі ж програми залишаються такими як були, у всіх без винятку навчальних закладах. Початкова школа НВК «переселилася» у приміщення ліцею.

  • * * *

До речі, про складність навчання у часи війни свідчить і сумна статистика, зібрана напередодні 1 вересня. Через бомбардування збройними силами рф пошкоджено 2328 закладів освіти в Україні, з них 289 зруйновано повністю. За парти не сядуть 379 дітей, яких убили окупанти, також  поранено за час повномасштабного вторгнення 735 дітей.

Тож мирного усім нового навчального року!

Схожі повідомлення

Процес підготовки до зими ТЕЦу перевірили у Новому Роздолі

admin2

Ярина Яценко про місця пошанування памяті та концепції їх розвитку

admin2

Новий Розділ – міське свято випускників

admin2

Нові підтверджені випадки COVID-19 на Львівщині за добу 7 квітня 2021р. та інші статистичні дані

admin3

Світлої пам’яті воїн – новорозділець Руслан ВАЛЬСЬКИЙ посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня

admin3

“Шкільний портфелик” від Карітасу Новий Розділ

admin2

Залишити коментар