16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ольга ГАНАЧЕВСЬКА: «Співпраця з міжнародними організаціями дала можливість успішно зреалізувати три проєкти для громади»

Рік 2022-й найскладніший за всі роки відновлення незалежності України. Що й не дивно.. війна ж… А скільки було планів на 2022-й. Хоча б ті ж проєкти. Мали завершити капітальний ремонт міського майдану, розпочати парк на Набережній – це з найбільших. «А загалом у різних сферах життєдіяльності громади на цей рік ми готували кілька десятків проєктів, як нових, так і завершення попередніх, дрібних і масштабних, почасти уже були написані, прораховані, з кошторисами, з комерційними пропозиціями» – розпочала розмову заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ольга ГАНАЧЕВСЬКА, яка хоча і перебуває у найкращій, декретній відпустці, проте на робочому місці чи не щодня. Бо ж з притаманним їй оптимізмом та умінням доводити справи до логічного завершення працює і надалі над новими проєктними можливостями, три з яких уже на стадії завершення.

  • Пані Олю, перші місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну стали шоковими не лише у плані емоційному, але й економічному: здавалося, зупинилося все. Як Вам все-таки вдалося вийти на якийсь новий рівень співпраці з організаціями щодо проєктних пропозицій?
    -Спершу хочу наголосити, що це робота не моя особиста, а всього колективу: тісно співпрацюю практично з усіма відділами Новороздільської міської ради, особливо з відділом розвитку громади та інвестицій – з Наталією Гілко та Оксаною Дереш, часто на допомогу долучається відділ інформаційно-технічного забезпечення та зв’язків з громадськістю (Юрій Мельніков та Ігор Броневич), коли потрібно чи презентацію оформити, чи технічне забезпечення пропозицій. Ярина Володимирівна Яценко також постійно «підкидає» нові ідеї та пропозиції, різноманітні гранти та конкурси, які розшукуємо і на інтернет-ресурсах, і серед особистих зв’язків. До речі, деякі організації, з якими ми уже співпрацювали, самі запропонували нам взяти участь у наступних їх проєктах. Приємно, адже значить, що про нашу громаду і нашу команду у них склалося приємне враження, і дієво, адже збільшує можливість нової співпраці.
    Так, дещо змінився напрямок діяльності. Усі проєкти соціально-економічного спрямування, які фінансувалися з районних, обласних адміністрацій та безпосередньо з Києва, практично призупинені: бо ж розуміємо, бюджети насамперед потребують кошти на потреби ЗСУ та загалом обороноздатності країни і забезпечення усіх соціальних зобов’язань держави. Тоді як міжнародні партнери почали надавати суттєву допомогу насамперед на підтримку внутрішньо переміщених осіб, на залучення їх до життєдіяльності громади, інтеграцію в суспільство, на створення комфортних умов для біженців та нових робочих місць.
  • Отож, ви почали з «перекваліфікації» потреб громади…
    -Ну десь в такому плані. Так. ми писали нові проєкти, багато з яких так звані «м’які», які не тягнуть за собою фінанси і закупівлю обладнання, а в основному передбачають надання психологічної допомоги, написання стратегій тощо.
    Скажімо так, ми підготували і подали 7 уже готових проєктів, які організаціями були призупинені з цілком зрозумілої причини – початок повномасштабної війни. Але кілька проєктів ми таки виграли – і навіть майже зреалізували…
  • Давайте почергово. Перший…
  • Ми виграли та реалізували інфраструктурний грант від House of Europe (gрограма Європейського Союзу, що пропонує можливості для творчості та професійного обміну) спільно з благодійним фондом «Спадщина УА» (Ганна Гаврилів, яка зреалізувала проєкт «Стара школа» у смт. Розділ і ще декілька в різних регіонах України, тож її досвід нам став у нагоді). Проєкт мав на меті активну роботу з акцентом на розвиток подієвого туризму та активізації культурно-громадського життя місцевої громади через організацію презентацій, лекцій, виставок, фестивалів, концертів, переглядів кіно, літературних вечорів та іншої реалізаціі молодіжних, спортивних та інших подій для громади, як у закритому, так і на відкритому просторі. А для цього потрібне необхідне обладнання, яке ми і отримали (в розмірі майже 300 тис. гривень або 10 тисяч євро, адже проєкт від європейської організації), – мікшерний пульт (електронний музично-акустичний пристрій, який має широкі сервісні можливості), ноутбук, радіомікрофони, системи, колонки, проектори, екран проекційний і мобільні крісла (сучасні, молодіжні, різнокольорові – див. на фото справа).
    Комунальний заклад «Молодіжний центр» в Березині офіційно працює уже понад рік, але нове приміщення було абсолютно «порожнє», без меблів, без обладнання. Під час військового стану заборонені закупівлі, тож ми і спробували придбати необхідне обладнання за грантові кошти. В.о. директора КУ МЦ Христина Ратич успішно проводить там чимало цікавих заходів, залучаючи дітей і молодь до активностей. Тепер же, завдяки обладнанню, закупленому в рамках цього гранту, значно покращиться якість організації культурних заходів.
  • Думаю, бажаючих відвідати заходи у «Молодіжному центрі» однозначно збільшиться. Тепер – про другий успішний проєкт…
  • Швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO ‒ проект міжнародної технічної допомоги, що працює в сфері реформи місцевого самоврядування в Україні з 2007 року. Проект фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, яка виділяє кошти на можливість розвитку соціального підприємництва, що дасть змогу залучити до роботи мешканців громади, в т.ч. і внутрішньо-переміщених осіб, і на покращення освітньої сфери.
    Ми придбали обладнання, яке передаємо на баланс комунальної установи – в Будинок дитячої та юнацької творчості, а саме: дві сучасні швейні машинки, два оверлоки, один з яких використовується для машинної вишивки, обладнання для кольорового друку – плакатів, подарункових пакетів, навіть дитячих малюнків (чому б і ні?), принтер і прес для друку на футболках, еко-сумках тощо, і сучасна новинка – 3D-принтер, на якому можна буде роздрукувати сувеніри, атрибутику, інші цікаві речі. Загалом на сумум також близько 300 тис гривень. Обладнання частково доставлене, частково, як мовиться, «в дорозі».
  • Дуже хороші речі придбали. Хто і як їх буде використовувати для громади?
    -Насамперед, діти зможуть використовувати їх на численних гуртках, які проводяться в БДЮТ, дорослі, в тому числі і ВПО, – зможуть відвідувати спеціальні курси. А освітяни (організуємо почергово таку можливість) провадитимуть на цьому обладнанні уроки трудового навчання.
    Для наших дітей усе буде безкоштовно, чи кольоровий друк, чи виготовлення футболок і еко-сумок з власними принтами чи навіть своїми малюнками і лозунгами. З часом, ймовірно, організуємо і надання платних послуг.
  • І, на завершення, третій виграшний проєкт…
  • Він найменший з трьох, на суму 100 тис гривень. Ми також стали переможцями проєктного конкурсу, але наразі знаходимося на етапі подання комерційної пропозиції і закупівель.
    Цей проєкт стосується міської лікарні, більш інформаційний і отриманий від USAID (незалежне агентство США з міжнародного розвитку). Ми з головним лікарем О.Р. Стецівим готували презентацію ідеї, яку запропонували: придбати сучасний електронний стенд, або «сенсорний кіоск», як його називають.
    Це такий окремо стоячий чат-бокс (біля реєстратури, швидше всього), у якому людина може знайти інформацію, яка її цікавить, зокрема, про лікарів і їх послуги, структуру і керівництво лікарні, зможе самостійно записатися на прийом до лікаря і одночасно залишити відгуки про отримані послуги (це і буде так званий «зворотній зв’язок», що дасть можливість зрозуміти, чи задоволені пацієнти, що потрібно змінити, в чому удосконалитися і т.д.), дізнатися про пакети, які міська лікарня підписала з НСЗУ, загальну інфоормацію про хвороби та їх профілактику тощо. Для людей з особливими потребами, хто погано бачить чи погано чує, будуть додаткові функції. Словом, маємо йти в ногу з часом, осучаснюватися, удосконалюватися.
    Інформація буде постійно оновлюватися.
  • Сподіватимемося, уже незадовго громада зможе «наживо» оцінити переваги і перспективи від виграшних проєктів. А Вам особисто побажаємо нових перемог та досягнень у проєктному напрямку роботи.

Схожі повідомлення

Св. Миколай відкрив резиденцію у Новому Роздолі

admin2

Новороздільський матеревбивця і надалі очікує судового вироку у психдиспансері, чемно поводиться на судових засіданнях та читає книги. Наразі – про Голодомор…

admin3

Спочивай з миром, Матінко!

admin2

Новороздільчани, підтримаймо нашу ялинку у конкурсі “Найкраща ялинка Львівщини-2022”

admin2

Графік роботи виїзної бригади по онкопревенції жіночого населення у Новороздільській громаді

admin2

В перший день зими у Новому Роздолі внаслідок пожежі травмовано чоловіка 1996 року народження

admin3

Залишити коментар