16.5 C
Lviv
25.04.2024
Новороздільська ОТГ

Освячення каплиці: душевна, велична і радісна урочистість. «Але це тільки новий початок у житті нової парафії» – сказав Владика Тарас Сеньків

Після ясної погожої суботи ніщо не віщувало, що вночі  Новий  Розділ рясно аж до рання  накриють дощі. Навіть після нетривалої перерви напередодні 11-ої години знову задощило. І усі, хто прямував на церемонію освячення каплиці нової міської греко –католицької парафії  святого священномученика Йосафата, розпускали парасольки.  Можна собі уявити пригніченість адміністратора каплиці  отця Романа Штігера у ці хвилини, адже, що не кажи, сіра і мокра негода була не надто доречною для такої величної події, до якої ініціатори побудови каплички ( а майбутньому – і храму) йшли майже 10 років. Утім, хто може про це напевно знати, окрім отця та, звісно,  Всевишнього…

Попри дощ,  усі, хто був сьогодні на освяченні, а це сотні й сотні людей, були наче просвітлені. Їхні обличчя – сотні й сотні облич, а особливо дитячих – , випромінювали торжество духу і емоційну піднесеність. Натомість, коли на церковне подвір’я зі своїм поважним почтом ступив єпарх Стрийської УГКЦ, Владика Тарас Сеньків, велелюдне згромадження враз пожвавилось.

А коли Владика зупинився перед гуртиком дівчаток та хлопчиків, які натхненно декламували проникливі до сліз віршики про віру і Бога, то кожен з присутніх обабіч Владики та діток – ангелят, прагнув, як міг, хто навшпиньки, хто шукаючи зручніше місце, побачити цю душевну сценку.

І коли суворий на вигляд єпарх розпочав з дітьми невимушену бесіду, постійно жартуючи, від чого їхні обличчя розтягалися у широких радісних усмішках, то цей настрій великої дружньої родини передавався усій громаді.

Взагалі цього дня ні дощ (ні навіть сніг, якби раптом з дива випав), не вплинули  на тріумф події. Тому що церемонія освячення була осяяна невидимою аурою кожного, хто прийшов віддати данину шани і поваги причетним до доброго почину. До слова, під час Служби Божої, наче за режисурою невидимого небесного синоптика, тричі переставало дощити і з –за хмар тричі урочистість осявало сонечко. Мимоволі подумалось: дбрий знак з нагоди освячення каплиці, яку, нагадаємо, у 2019 році було демонтовано із території Кафедрального Собору, будівництво якого завершувалось, і за сприяння Владики Тараса Сеньківа та під орудою отця Романа Штігера  містяни «перенесли»  у Новий Розділ. «Утім, це всього лиш новий початок у історії нової парафії» –,  впевнено мовив загалу після чину освячення Владика Тарас Сеньків. І побажав парафіянам успішного поступу.

Власне, і у вітанні міського голови Ярини Яценко з нагоди освячення каплиці також містилися побажання новій парафії на чолі з о. Романом Штігером нових звершень.

  Нагадаємо, що вчора у редакційному інтерв’ю  отець Роман Штігер докладно поінформував загал про етапи благородного, хоча й нелегкого процесу – і про оформлення документів на земельну ділянку під побудову нової церкви та створення нової парафії, і про новороздільські підприємства та підприємців, які допомагали у спорудженні  каплички, і про доброчинців та про тих, хто невтомно працював на цій будові. І сьогодні  у зверненні до громади отець Роман Ще раз згадав їхні прізвища, завершивши промову щирою подякою усім присутнім. І щоразу  линуло над каплицею у небеса стоголосе «Многая літа!»…

Іван БАСАРАБ

Фото Романа СЕМЕГЕНА

Схожі повідомлення

Опалювальний сезон, призупинка теплоносія – які будинки?

admin2

«Тихих» передплатників «Вісника Розділля» старшим людям та СІ «Промінь життя» більшає…

admin3

До 38 –ї  річниці Чорнобильської катастрофи з місцевого бюджету виплачена одноразова матеріальна допомога громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Просимо постраждалих  громадян звернутися в Управління соціального захисту  населення Новороздільської міської ради для отримання цієї допомоги  

admin3

Воїн-новороздільчанин – про АТО, велику війну, про родину і Бога та труднощі на “нулі”

admin2

Відбувся технічний тренінг та практичний семінар з участю майстрів виробничого навчання профліцею та наставників учнів підприємства -партнера ТОВ “ДМЗ “Карпати”

admin3

РОСТИСЛАВ БАЛЬЗАН – той, хто не зламав своїх Присяг

admin2

Залишити коментар