16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

Напередодні Різдва: за яким календарем   святкувати?

Інтерв’ю з мешканкою міста, яка висловила власні міркування стосовно ініціативи переходу українців на новий Юліанський календар

Починаючи з 19 жовтня 2022 року, коли Синод ПЦУ офіційно дозволив священникам спільно з вірними церков приймати рішення про перехід на новий Юліанський календар, у суспільстві та церковних колах християнських конфесій ведеться жвава дискусія, наскільки такий крок на часі. Тим часом, голова інформаційно – видавничого центру Волинської єпархії Православної церкви України, протоієрей Віталій Собко навіть розробив і представив у медіа план переходу на новий календар.

 Нагадаємо, що з 1923 року починається запровадження новоюліанського календаря в Православних Церквах. За новим календарем натепер живуть такі автокефальні Православні Церкви: Вселенський патріархат, Александрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Грецька, Албанська Православні Церкви, Православна Церква Чеських земель і Словаччини.

До речі,  відома гуцульська парафія ПЦУ с. Криворівня Верховинського району Івано – Франківської області позитивно і конкретно підтримала рішення Синоду ПЦУ. Зокрема, ще 11 листопада на фейсбук – сторінці церкви Різдва Пресвятої Богородиці з”явилося таке повідомлення:” Слава Ісусу Христу! До 25 грудня усі святкуємо як звично. Новий Юліанський календар розпочнемо від Різдва”.

Отже, довгоочікуваний процес пішов. Власне, актуальна тема обговорюється і у священницькому середовищі різних християнських конфесій  на наших теренах. Утім, не менш жваво про це говоримо і ми, пересічні громадяни. Днями репортер «Вісника Розділля» поцікавився  у  постійної читачки міського часопису, представниці освітянського середовища пані Віри, як вона з родиною відзначатиме одне з головних християнських свят.

Отже,  як Ви особисто сприйняли  ініціативу переходу на новий Юліанський календар, зокрема, коли саме святкуватимете Різдво – 25 грудня 2022 року чи 6-7 січня 2023 року?

-Як на мене, в цьому році, позначеному неспровокованим військовим вторгненням росії в Україну, коли майже 10 місяців іде війна, причому ракетні обстріли міст і об’єктів інфраструктури трапляються і на наших теренах, взагалі щось планувати на перспективу – річ непевна. А якщо зважити, що російські варвари  прагнуть з особливою подвійною садистською насолодою  руйнувати і вбивати українців особливо у дні наших державних та релігійних свят, то хтозна, у яких умовах відзначатимемо грядуще Різдво.

Але скажу переконано – наша сім’я відзначатиме Різдвяні свята за будь – яких обставин. Бо дотримання давніх традицій і віра в Бога – це основи нашої духовності і, я б сказала, прадавньої українськості, якої так і  не знищили впродовж століть зайди – поневолювачі.  Так ведеться спокон віків. Не знищить її російський українононенависник і тепер, розпочавши геноцид проти нашого 40-мільйонного народу.

І всяке може бути у ці святкові дні, зважаючи на нелюдську пристрасть ворога вбивати українців та руйнувати їхні домівки у важливі календарні дати. Але це не буде перешкодою навіть якщо доведеться зустрічати Різдво у підвалі. Бо, як казала, це насамперед свято душі.

Щодо ініціативи переходити християнам України на новий Юліанський календар, то, на мою думку, вона на часі і я, моя сім’я і родина однозначно підтримуємо розпочатий поступ.  Адже переважна більшість християнських спільнот у світі відзначають релігійні свята саме за новим Юліанським календарем. І мене тішить ідея, що  всі християнські конфесії Європи і США врешті святкуватимуть Різдво одночасно, а не за різними календарями. Отож прийдешній Свят – Вечір моя сім’я відзначатиме 25  грудня спільно з сотнями мільйонів християн світу. Вважаю, що це додасть нам разом з цивілізованими державами Європи та США сили і натхнення  перемогти спільного  безжального, бездушного, нелюдяного за своєю суттю російського агресора.

Звісно, абсолютно переконана, що на новий  календар, мабуть, так ніколи і не перейде московське православ’я, яке фактично є інструментом російського імперіалізму і поневолення народів. Утім, навіть згадувати всує   про росіян, в тому числі і про їхню церкву після того, як вони майже рік цілеспрямовано знищують українців, вивозять сотні тисяч громадян і дітей з тимчасово окупованих територій у «гетто» на своїй території, просто огидно. Даруйте, за відхилення від теми, отож продовжую. Водночас наша сім’я також відзначатиме Різдвяні свята і 6-7 січня – так як ми колись святкували з дідусем та бабусею, батьками, з усією нашою родиною. Зізнаюся, що я не зможу так швидко відійти від цих традиційних дат, бо до них ми наче прив’язані біографією кількох  поколінь нашої родини (підозрюю, що так вчинять і інші мої земляки). Звичайно, у січні святковий стіл у нашій сім’ї буде значно скромнішим, але обов’язково зі свічечкою, домашнім хлібчиком і з кутею. Так ми вирішили з чоловіком і донечкою.

Дякую за відверту розмову, принагідно вітаю з грядущими Новим Роком та Різдвяними святами.

Дякую, вітаю навзаєм, надіюся, що ми відзначатимемо  свята під мирним небом, а ще додам, що у ці знаменні дні християнських свят ми, українці, ще більше молитимемося за життя і здоров’я наших захисників, які в цю сувору пору боронять на фронтах  Україну від нашестя варварів. І за Перемогу!

Розпитував Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Наш “Дядя Коля” в одному бою спалив два російські танки й БМД

admin2

До уваги мешканців Нового Роздолу – сьогодні буде тимчасово відключено світло!

admin2

ФК “Новий Розділ” у неймовірному протистоянні переміг ФК “Трускавець”. Браво усім, особливо голкіперу Роману Білому!

admin3

Гайда на гаївки! Новороздільський Пласт запрошує на святкування найрадіснішої традиції України

admin1

За зібрані працівниками  міської ради та інших доброчинців кошти    придбано тепловізор для військовослужбовця – земляка

admin3

День Незалежності, 30-річчя «Променю життя» і 26-та спартакіада спілки інвалідів

admin2

Залишити коментар