16.5 C
Lviv
24.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ярина Яценко про місця пошанування памяті та концепції їх розвитку

У соцмережах йде активне обговорення, що ж буде з памятником загиблим у другій світовій війні у Новому Роздолі, неподалік автобусної станції. Нагадаємо, у ніч з 8 на 9 травня ц.р. невідомі зруйнували пам’ятник загиблим у Другій світовій війні радянським солдатам. Вандали знищили гранітні плити й зображення зірки.

Одні пропонують забрати зовсім залишки радянського насліддя, мовляв, щоб і сліду не було. Інші аргументують, що це не просто памятник, а реальна могила трьох льотчиків, простих солдатів другої світової, тому допускати наругу над памяттю загиблих недопустимо.

Звернення з цього приводу надійшли і до Новороздільської міської ради.

За коментарем з цього приводу ми звернулися до міського голови Ярини Яценко. У розмові зачепили ще багато тем, які цікаві мешканцям громади і які глобально висвітлили плани та бачення подальших дій з приводу цього памятника та інших…

– На цьому місці щороку 9 травня проводилися невелиі заходи, священик правив панахиду за померлими, групка новороздільців збиралися помянути память тих, хто загинув у роки другої світової. Звичайно, радянська символіка тут підлягала заміні. Не знаю, чому цього не було зроблено раніше, адже закон про декомунізацію діє ще з 2015 року. Можливо тому, що пам’ятний знак тут не радянському режиму, а конкретним людям, військовим льотчикам, що загинули неподалік.

За фактом пошкодження відкрито кримінальне провадження, ведуться слідчі дії. Знаю, що існують різні думки: від відновити до попереднього вигляду, до зрівняти з землею і забути. Є такі, що пропонують замінити стелу радянським льотчикам на стелу загиблим воїнам в російсько-українській війні.

На мою думку, маємо встановити тут Знак пам’яті і примирення. Саме так називають День скорботи за загиблими у Другій світовій війні. Бо як по-різному не трактувала б історія події того часу, Друга світова – це велика трагедія для мільйонів українців. І в громаді є також багато людей, для яких це особистий спомин, болючий і незабутній. Як казав класик “Хто не знає минулого, не вартий майбутнього”.

-Ви згадали, що є пропозиція на цьому місті встановити стелу загиблим воїнам в російсько-українській війні. Але ж у Новому Роздолі заплановано Алея Героїв, по бульвару Довженка, звіузалізований макет якої виглядає красиво. Так, наразі там лише памятний знак Героям Небесної Сотні.

Так, задум чудовий. Алея Героїв запланована в більш центральній частині міста, навпроти пам’ятника Т.Шевченку, по бульвару Довженка. І розпочинатися вона має з місця, де зараз стоїть пам’ятний знак Небесній Сотні.

 Цього року облаштуємо територію навколо (і роботи розпочнуться уже наступного тижня). Відновимо тротуарну доріжку, встановимо великий флагшток та освітлення. Цей проєкт (облаштування Алеї Героїв) ми подавали на конкурс мікропроектів – і отримали фінансування від Львівської обласної ради на соціально важливий проект. Це лише перший крок до створення Алеї.

Крім того, маємо пам’ятник Борцям за волю України. Він уособлює память про всіх, хто в різні історичні часи віддав своє життя за Україну. Нещодавно сам пам’ятний знак силами міських комунальних підприємств відновили та освітлили. На черзі територія навколо. Ці роботи заплановані ще до кінця року. З коштами на облаштування території біля памятника Борцям за волю України (викладення нової бруківки) допоміг наш народний депутат Тарас Батенко.

-Словом, усі місця пошанування памяті борцям за волю України, і сучасної російсько-української війни, і минулого століття, облагороджуються та оновлюються, що є позитивом. Тож повертаючись до початку розмови, яким бачите рішення щодо розбитого вандалами памятника полеглим у другій світовій війні.

-Щодо розбитого пам’ятного знака – то це наступний пріоритет. Звісно, будемо і там наводити лад. Певну концепцію його вигляду уже подумки проєктуємо, але кінцевий варіант визначимо після проведеного громадського обговорення – тож небайдужі, долучайтеся, подавайте ідеї.

Схожі повідомлення

Обережно, мисливець за дітьми!

admin2

Чергова ХІХ сесія Новороздільської міської ради скликається на 27 січня

admin2

24-річний захисник став Воїном небесного легіону

admin2

“Планета мрій” – призер обласного конкурсу

admin2

Генератори від меценатів Роздільському будинку-інтернату

admin2

Ольга ГАНАЧЕВСЬКА: «Співпраця з міжнародними організаціями дала можливість успішно зреалізувати три проєкти для громади»

admin2

Залишити коментар