16.5 C
Lviv
29.03.2024
Новороздільська ОТГ

Ольга ГАНАЧЕВСЬКА: «Маєте ідеї – пишіть, приходьте, обговоримо!»

Колектив Новороздільської міської ради поповнився «новими обличчями» – і кожного посадовця ми намагаємося представити нашим читачам. Так, можливо,  не з перших днів їх роботи на нових посадах, але це викликано радше їх проханнями: мовляв, дайте часу «вбутися», ввійти у робоче русло, а вже тоді – інтерв’ю.

«Другого» заступника міського голови, вірніше, якщо офіційно,  заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, обрано на 4-ій сесії Новороздільської міської ради 25 березня.  33-річну Ольгу Романівну Ганачевську, начальника Новороздільського міського відділу РАЦСу, підтримали одноголосно.

Втім, Ольга Романівна настільки швидко і органічно влилася у колектив,  що з перших робочих днів просто не  могла виділити час на зустріч із репортерами  міської газети. Нарешті ми поспілкувалися – і  пропонуємо читачам запис розмови.

-Ольго Романівно, з якого дня Ви працюєте на новій посаді?

-З 6 квітня 2021 року. Тобто на Благовіщення почалася інтенсивна робота.

– Одразу ж з першого дня?

– В принципі так. З перших днів численні наради, зустрічі, наочно і он-лайн, на платформі Zoom, словом, проходила бойове хрещення, як жартувала Ярина Володимирівна.  

Що входить в обов’язки заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради?

– Більше у «моєму підпорядкуванні» соціальна сфера – освіта, культура, соціальний захист, ну і власне   проєкти.   

Тобто проєкти,  їх написання і лобіювання,  як я зрозуміла,  одне з головних Ваших завдань?

– Десь так виглядає. З перших днів брала посильну участь у проектній діяльності. Коли громада голосувала за нову  бібліотеку в смт. Розділ, хоча його розробили і впроваджували ще до мого приходу на посаду.

Так,  ми  займаємося проєктами на всіх етапах його творення – на  етапі підготовки,  подання,  залучення молоді чи громадськості. До того ж  незалежно, якого спрямування – чи соціального, чи комунального, приміром,  зараз розробляємо словацький проєкт по очистці води. Просто збираємося командою і працюємо.

-Команда – це  хто?

-Колектив Новороздільської міської ради. І міський голова та заступники, і різні відділи, з різними напрямками діяльності.  Співпрацюємо з усіма практично, в залежності від того, яка тематика проєкту.  Наразі з Управлінням соцзахисту готується проект по створенню служби для допомоги жінкам, які постраждали внаслідок насильства. 

Працюємо і з молодою режисеркою Мартою Репіньовською, яка хоче створити презентабельний проект міста, свого роду ролик чи то документальний фільм, у якому буде  історія міста. Ми допомагали, пишучи і про історію та культуру міста, залучаючи Управління культури, спорту та гуманітарної політики.  Сподіваємося на його успішне завершення.

Якщо є економічні «питання», то співпрацюємо з відділом розвитку громади та інвестицій (з ними, зокрема,  готували подачу документів на конкурс проєктів Державного фонду регіонального розвитку), чи з Управлінням житлово-комунального господарства.  Словом,  залучаємо усіх людей,  кого це стосується, спеціалістів різних сфер,  і цілою  командою працюємо над проєктом.

-Чи можете десь чисельно назвати, скільки вже проєктів «запустили» в дію»?

– Важко сказати, адже одні ми безпосередньо розробляємо, з іншими лише допомагаємо у певних моментах, треті – спільна робота. Хоча не важливо акцентувати увагу на чисельності. Бо проєкт – це і подати документацію,  і отримати «перемогу», і реалізувати задумане…

– Проєкти це щось нове для Вас? Адже у РАГСі такого не було. Чи Ви вже мали справу з ними?

– Так, у РАГСі це не практикувалося,  але я  люблю розвиватися у різних напрямках. Отож, навчаючись у   Львівському регіональному  інституті державного управління при президентові України,    у літній період пройшла курси (в онлайн-форматі) по проєктах. І   одним з етапів навчання було свого роду «домашнє завдання» «подати» свій проєкт. Я готувала, пригадую, проєкт про соціальну допомогу.  Але надалі роботу кожного «студента» розкидали у групах між учасниками,  і  ми їх оцінювали та давали характеристику. Тут   я відкрила для себе багато нового, адже, якщо проєкт стосувався  енергозбереження, наприклад, то для його оцінювання я мусила вивчити чи не все про енергозбереження. І так у кожній сфері.  Тож за спосіб оцінки мала найвищий бал.

– Значить, акумулювати ідеї та ініціативних людей, модерувати їх роботу, налагоджувати співпрацю між ними – це Ваше?

-Принаймні, мені це подобається і мені вдається здійснення моніторингу, курування, акумулювання корисної інформації і оцінювання.

Ми активно залучаємо, співпрацюємо і допомагаємо  будь-яким громадським ініціативам. У плані документації,  підтримки – будемо допомагати. Адже у написанні проєктів важливу роль відіграє дотримання таймінгу, тобто часових рамок, напрацювання свого роду «дорожньої карти», зібрання  потрібних документів, обрахунок вартості, способів, меж, до чого залучаємо спеціалістів з конкретної сфери.

Проєкт – це ж не просто ідея, це те, що нас болить і що ми хочемо вирішити. Тобто коли виникає ідея, її ініціатори мають бачити в загальному, як її вирішити і чого вони хочуть тим домогтися.

-Як у цьому плані Ви оцінюєте  новороздільську громаду?

-Гм, двояко… З одного боку, у нас є багато ініціативних людей, активних громадських організацій. З другого ж, якщо судити по  голосуванню за проєкт «Наша громада»,  бачимо, ще мало зусиль докладають мешканці.   Можливо, не готові, можливо, не зовсім вірять у можливості проєктів, у те,   що від них щось залежить.

Буваючи на різноманітних навчаннях та  зустрічах, спілкуюся  з різними спеціалістами та експертами, які діляться  корисною інформацією, власним  позитивним досвідом.  

Є громади,  де мешканці не просто беруть участь в голосуванні (для них це вже «пройдений етап»), а навіть фінансово долучаються до проєктів.  В одному з міст  діє кав’ярня, де продають каву, приміром, на 2 грн дорожче, але люди свідомо туди йдуть, бо ті дві зайві гривні  вони вкидають у свого роду «фонд» проєктів, та ще й таким «голосуванням»  визначають, що у місті робити першочергово.  І таке   кафе дуже популярне – і  допомагає громаді в розвитку. Є ще ідея з книгарнею…

-Бачу, Ви вже акумулюєте ідеї для нашої громади, але не видаватимемо наперед усі задуми.  Значить, якщо є ініціативна група, є ідеї, то саме Ви  допоможе вивести їх  туди, де можна знайти гроші на втілення цієї ідеї?

-Це дуже голосно сказано. Але загалом так. Ми завжди «за» цікаву ідею, за активне залучення громадськості. Залучення інвестицій, на мою думку,  хороший вихід.  А  по ходу роботи знайомлюся з людьми,  котрі  знають і мають розуміння,  куди звертатися, і готові надати бодай консультативну допомогу.

До того ж, наголошую, не потрібно розчаровуватися, коли щось не виходить з першого разу. Проєкт ж можна подавати  не раз. Адже дуже часто   такий короткий часовий проміжок між оголошенням конкурсу і датами подання проєктів, що готові  напрацювання, «заготовки» дуже «на руку», бо тоді процес йде швидше й  результативніше.

-Ольго Романівно, ми настільки захопилися проєктною діяльністю, що упустили сам процес представлення. Давайте повернемося до початків: Ви народилися…

-… народилася і виросла у Миколаєві.  Закінчила Миколаївську гімназію. Навчалася у Львівському національному  університет ім. І. Франка на юридичному факультеті. Завжди хотіла працювати в суді, але доля повернула інакше – пішла працювати  в пенітенціарну службу, в СІЗО (слідчий ізолятор)  у Львові. Водночас вступила  на економічний факультет Львівського національного університету, де навчалася заочно. Продовжила навчання у Львівському регіональному  інституті державного управління при президентові України, на факультеті державного управління та адміністрування.  Вийшла заміж і з чоловіком перебралася до Нового Роздолу, де розпочала трудову діяльність у Новороздільському міському управлінні юстиції, де ми разом і працювали з Яриною Яценко. Згодом, у 2014 році, очолила міський відділ РАЦСу.

-Можливо, саме тому Ярина Володимирівна і запропонувала Вам таку посаду?

-Чесно кажучи, напевно,  в неї і треба питати. Але напевно, тому, що бачила, як я працюю, як то мовиться, «зсередини».

-Для Вас ця пропозиція була очікуваною чи несподіваною?

-Повна несподіванка!

-Як довго думали над пропозицією і хто допоміг прийняти рішення?

-Роздумувала, адже не можу  «підвести» людей, котрі на мене покладають  певні сподівання, адже відчуваю відповідальність.  Найперше ж мене підтримав чоловік, який знає мене і вірить у мене. Адже   за час  спільного життя я навчалася в інституті, побувала на численних курсах, семінарах, тож постійний рух вперед і розвиток є моїм звичайним станом, стверджує моя половина.  Мама також підтримала, хоча хвилювалася, як справлюсь, сестричка взагалі радо наполягала – це ж рух вперед, це розвиток, новий етап. Так що підтримка близьких важлива для мене.

-Колектив Новороздільської міської ради для Вас не є аж таким новим середовищем. Це допомагає Вам у роботі? Як швидко вклинилися у колектив?

-Так, переважно це люди, яких я знаю.  З більшістю співпрацювала. Взагалі я  вважаю комунікацію одним з важливих важелів успішної роботи. Тож маю безліч друзів і знайомих, ці знайомства допомагають і у розвитку, адже  у кожного свій досвід, ініціатива,  є з ким проконсультуватися, порадитися,   що завжди додає мотивації. Є «плюси» і у командній роботі, бо завжди можуть допомогти, підтримати. Свого часу, працюючи начальником РАГСу, усі питання, включно до побутових, доводилося вирішувати самій, бо ж керівництво було у Львові. Тепер же відчуваю підтримку команди. Хоча й відповідальність зросла вдвічі. Бо ж не підвести команду – це важливо. Ми всі працюємо на один результат.

-Отож, «вихідні дані», як мовиться, сприятливі у всіх ракурсах. Тож бажаємо плідної командної роботи і досягнення задуманого.

      Розмову вела Віра ВЛАСЮК

Схожі повідомлення

Пухнаста Куба-Лапка промандрувала 50 км

admin2

Вічная пам’ять!

admin3

КП «Розділжитлосервіс» про абонплату

admin2

Міський “загс”, міський “пологовий” і демографія у Новороздільській громаді

admin2

Центр гуманітарної допомоги – одяг для переселенців

admin2

ГРАФІК відключень споживачів електричної енергії по місту Новий Розділ на 17 грудня 2022 року у разі виникнення дефіцитиу потужності в Західних електричних мережах

admin3

Залишити коментар