16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

Дмитро ШАТОХІН: післяслово…

2024 почався гірко… За перші три дні року нового отримали звістку про трьох полеглих у нашій громаді.

«Ой сумний той Святий Вечір» – українська колядка немов ожила… 5 січня у Новому Роздолі хоронили Воїна, Захисника, Героя  Дмитра Шатохіна. 6 січня – ще двох: Руслана Шурпика та Андрія Щербака. Новороздільця і маріупольця. Схід і Захід – разом стали на захист рідної України, разом віддали за неї життя. Що ставить жирну лінію підсумку раз і назавжди: Схід і Захід – разом.

Дмитро Шатохін  у Новому Роздолі  був вперше… 5-го січня. Коли його проводжала громада до місця вічного спочинку – на Алею Героїв на Малехівському цвинтарі.  Але відтепер він тут назавжди. Новороздільська земля  прийняла Героя.

Спільна молитва, неймовірний  мамин біль,   сум Водохресного Святвечора, пронизливі постріли  у вічній тиші кладовища –  символічне прощання з Воїном, український стяг з домовини, який військові побратими вручили мамі на спомин про сина-Героя…  

Гірко і прикро: Герой, який пішов захищати рідну землю, не зміг упокоїтися на рідній Херсонщині.  Рідний Дмитру Берислав на Херсонщині ненависний ворог  вперто стирає з лиця землі. Батьківський будинок, у якому народився і виріс наш Захисник, ворог також зруйнував. Але  останнім місцем спочинку Воїна стала українська земля, бо віддав найцінніше, своє життя,  за Україну. Спочатку втратив домівку, потім – і життя, через споконвічного ворога України. Дмитро Шатохін – наш  Герой, як і всі  Захисники – наші.

* * *

У війні з московським загарбником загинув старший вогнеметник вогнеметного відділення, взводу радіаційного, хімічного та біологічного захисту 60-ї бригади  48-річний Шатохін Дмитро Борисович. 8 грудня під час ворожого обстрілу в районі населеного пункту Лиман Перший Харківської області зв’язок з воїном був втрачений, вважався зниклим безвісти, та 29 грудня тіло було знайдено та евакуйовано до моргу міста Куп’янськ Харківської області.

* * *

Дмитро народився  8 вересня 1975 року і виріс у м. Берислав, розташованому на правому березі Каховського водосховища (колишнього, на жаль), тобто через Дніпро від Нової Каховки, місті,  яке є найдавнішим поселенням Херсонської області, біля якого височать кургани бронзової доби 3-2 тис до н.е., яке було окуповане рашистами у перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022-го і звільнене через 260 днів окупації – 11 листопада 2022. Дотепер воно перебуває під  постійним вогнем російських військ зі сторони Каховки.

Закінчив 11 класів Бериславської школи. Свого часу отримав освіту в Херсонському кулінарному училищі.

Дуже смачно готував, – ділиться спогадами його двоюрідна сестра Таня з Нової Каховки. – Щораз, як телефонував з фронту, розповідав, яких смаколиків наготував побратимам: то борщу наварив, то відро риби намаринував, то ще якусь смакоту незвичну. Смачно у нього дуже виходило.

А працював Дмитро у будівельній сфері, у великій торговельній будівельній мережі «Властелін» у Новій Каховці. І руки мав золоті, до чого би не взявся, все виходило до ладу.

Втікаючи  від окупації, переселився на Одещину, де мешкала племінниця. Звідки і подався добровольцем у лави ЗСУ влітку 2023-го.

Тата Дмитра вже давно немає, мама Олена  працювала в Італії, брат Артем з дружиною і дітьми мешкає в Польщі. Численна родина, тітки, племінники – за всіх подумав Воїн, коли вирішив захищати родину і рідний край.

І останнім його прихистком стала Новороздільська громада, бо саме тут замешкала його двоюрідна сестра Таня Арнаут. Її чоловік пішов воювати з першого дня війни, а вже після 27 лютого, після першого отриманого поранення у бою біля Бучі, і свою сім’ю – вагітну дружину Тетяну з донечкою (син на той час навчався за кордоном) та її мамою, вирішив вивезти з Нової Каховки у безпечне місце. А чому Новий Розділ? Бо її чоловік ще в АТО (у 2018) заприятелював з командиром 8-го окремого батальйону УДА “Аратта” Андрієм Копитчиним  (друг «Марадонна»), який і порадив рідне місто.  Наймолодша донечка уже появилася на світ у Новому Роздолі.

Старший син, улюблений первісток, статний, мужній і водночас добрий та усміхнений Воїн споглядав з портрета, краючи мамине зранене серце. А очі промовисто говорили: Все буде добре, ми звільнимо наші землі!

Так він і говорив постійно, коли телефонував – впевнено, спокійно, оптимістично і переконливо – згадує Таня.

Військовий, захисник – це не просто професія, це покликання, це відстань  між тимчасовим і вічністю, між перемогами і поразками. Низький уклін та глибока вдячність Герою Дмитру Шатохіну за відданість військовій присязі, за любов до України, за саможертовність!

«Запевняємо, що Новороздільська громада стане доброю домівкою для вас», – звертався до згорьованої родини перший заступник міського голови Михайло Гулій.

«Ваша жертва була недаремно. Вона додає сил, наснаги, жаги до боротьби, мотивації до життя, у моменти, коли, буває, сидиш в окопі і руки опускаються, коли, здається, не хочеш вже нічого. А  починаєш згадувати полеглих побратимів – і ніби  відразу оживаєш. Наші Герої не вмирають, вони допомагають і захищають  нас зверху», – прощався з Дмитром  військовий побратим.

Герої не вмирають!

Віра ВЛАСЮК

Схожі повідомлення

Найщиріші співчуття родині полеглого за Україну воїна Ігоря МАКОГОНА. Куме, ти назавжди залишишся в наших серцях..Слава Герою!!!

admin3

До уваги батьків та юних футболістів!

admin3

Учениця Новороздільського ЗЗСО №4 – призер обласного етапу мовно-літературного конкурсу Т.Шевченка

admin2

Новороздільські підлітки назбирали 363 гривні і занесли у добровільну спільноту “Ми разом”, аби збільшити фонд на придбання тканини для плетіння маскувальних сіток на фронт

admin3

Сьогодні, 11 квітня, до смт. Розділ прибуде кортеж з тілом юного ГЕРОЯ

admin2

Наші- найкращі: Новороздільська громада в ХХХІІ Комплесних змаганнях “Спортивні ігри Львівщини” двічі переможець!

admin3

Залишити коментар