16.5 C
Lviv
02.05.2024
Львівщина

Якою має бути функція палацу Жевуських-Лянцкоронських: в Роздолі відбулись експертні обговорення

15 січня 2024 року.

Палац Жевуських Лянцкоронських (5)

На фото: палац Жевуських Лянцкоронських

Школа-пансіонат, центр психологічної реабілітації, музей або готель з арттерапією та виставковим комплексом — варіанти, над якими розмірковували фахівці, – йдеться у повідомленні пресслужби Львівської ОВА (ОДА) з посиланням на Департамент архітектури та розвитку містобудування.

В Роздолі, що на Стрийщині,  відбулись експертні обговорення. Питання функціонального призначення палацу обговорювали знавці зі сфер архітектури, освіти, культури, туризму 13 січня. Програма заходу розпочалася з екскурсії палацом від архітектора, голови постійної депутатської комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради, який бере активну участь у процесі відновлення цієї пам’ятки — Івана Щурка.  

Окрім історичного екскурсу, присутнім він розповів про архітектурні особливості палацу, продемонстрував знайдені тут уламки кахлів з п’єців, залишки дорогого покриття дахів зі сланцю. 

Далі запрошені гості завітали до відновленої Ганною Гаврилів будівлі старої школи в Роздолі, аби на основі побаченого та почутого обговорити попередньо запропоновані ідеї майбутнього функціонального призначення історичної будівлі та запропонувати власні. 

Серед пропозицій:

  • школа-пансіонат українського та міжнародного значення;
  • реабілітаційний центр; 
  • або центр психологічної, духовної реабілітації; 
  • готель із арттерапією та виставковим комплексом;
  • музей;
  • розвиток “спокійного туризму”.

Команда, що працює над проєктом відновлення палацу, переконана, — нова функція пам’ятки має забезпечити нові надходження до місцевого бюджету, створити робочі місця, стимулювати розвиток соціально-економічного потенціалу громади. Окрім того, пам’ятка має бути доступною для людей.  

За словами власника палацу, Ігоря Ліскі, головне завдання проєкту — змінити уявлення про пам’ятку, як про тягар, який потрібно підтримувати, надихнути інших мрійників, державу, повернути імпульс громаді задля збереження унікальних пам’яток, побудованих поколіннями до нас. 

Слідкувати за втіленням проєкту можна за посиланням: https://www.facebook.com/RozdilPalaceProject 

Схожі повідомлення

У Львові судитимуть організаторку та учасників злочинної групи, які на території двох областей виробляли та збували фальсифіковані миючі засоби

admin3

Станьте помічником ветерана – проєкт

admin2

На горі Високий Верх у с. Волосянка на Стрийщині травмувався лижник з Кривого Рогу

admin3

Голови громад, у яких виявили укриття в неналежному стані, мають рівно місяць, щоб впорядкувати їх, – Максим Козицький

admin3

Одна загибла та троє травмованих внаслідок автозіткнення у Львівському районі – поліцейські встановлюють обставини події

admin3

У Львові поліцейські вилучили у 28-річного т.зв. “складмена” партію психотропних речовин – «мефедрону» та «амфетаміну»

admin3

Залишити коментар