16.5 C
Lviv
03.05.2024
Україна

10 основних принципів зміцнення імунної системи

Наша імунна система щодня працює у режимі нон-стоп, адже має необхідність постійно вести активну боротьбу з бактеріями та вірусами. Для її підтримки дуже важливо дотримуватись здорового способу життя, відмовившись від поганого харчування, хронічного стресу та недосипання. Саме тому для забезпечення здоров’я дуже важливо дотримуватись певних правил. Детальніше про них — у нашій статті.

Обов’язково подбайте про вакцинацію

Зазвичай вірус грипу може вразити навіть здорову людину. Тож треба обов’язково робити щорічне щеплення від хвороби, щоб захистити себе, а також призупинити поширення хвороби. Такий підхід допомагає створити колективний імунітет проти хвороби.

Стежте за своєю гігієною

Обов’язкову увагу слід приділити правильному миттю рук. Річ у тім, що багато хто неправильно це робить, оскільки не приділяє достатньої уваги гігієні області навколо нігтів або між пальцями. Саме тому важливо максимально ретельно мити руки, акцентуючись на найменших деталях. Обов’язково слід використовувати теплу воду та мило. Миття рук має займати не менше 20 секунд. Цю процедуру слід повторювати після туалету, відвідування вулиці та інших громадських об’єктів, а також перед їжею.

Зволожуйте повітря

Вологе повітря ускладнює розповсюдження вірусів. Саме тому варто обов’язково обзавестись спеціальним зволожувачем повітря для дому. Додатково рекомендується використовувати сольовий розчин для промивання носа: він ідеально підійде як для зменшення закладеності, так і зволоження носових проходів.

Приділяйте увагу сну

Недосипання або погана якість сну може стати причиною виникнення проблем з імунною системою. Тому треба приділяти достатню увагу сну. Доросла людина має спати не менше 7-8 годин на день. Щоб уникнути ймовірних проблем зі сном, рекомендується побудувати чіткий режим дня, щодня лягаючи спати та прокидаючись в один і той самий час.

Вживайте вітамінні добавки

Щоб підтримати організм в період активності вірусів, рекомендується пити вітамінні та мінеральні добавки. Наприклад, цинк піколинат від Bluebonnet Nutrition є надзвичайно важливим мікроелементом, який допомагає імунітету завдяки розвинутим протизапальним властивостям. Крім того, він відіграє важливу роль у розвитку та функціонуванню білих кров’яних клітин, які є ключовими елементами в системі імунітету. Обов’язково також слід вживати вітаміни D та C, які необхідні для підтримки функціональності імунної системи.

Споживайте достатню кількість води

Навіть взимку слід вживати багато води. Така дія сприяє виведенню токсинів з організму, а також розрідженню слизу у дихальних шляхах. Зазвичай при застуді виділення слизу суттєво збільшується, завдяки чому організм більш ефективно бореться з інфекцією. Загалом рекомендується споживати не менше 2 літрів рідини на день, виходячи з формули «1 літр на кожні 30 кг ваги людини».

Дотримуйтесь правил харчування

Для повноцінної підтримки імунітету дуже важливо правильно харчуватись. Саме тому слід додати до раціону свіжі фрукти, овочі, горіхи, насіння та цільнозернові продукти. Оскільки більша частина імунної системи знаходиться у травному тракті, дуже важливо підтримувати слизову оболонку кишечника. Для цього рекомендується вживати кисломолочні та ферментовані продукти.

В жодному разі не ігноруйте фізичну активність

Регулярна фізична активність дуже важлива для забезпечення нормального функціонування імунної системи. Вона прискорює кровообіг. Своєю чергою це покращує активність циркуляції лейкоцитів у організмі, які необхідні для боротьби з грибками, вірусами та бактеріями. Ви можете обрати будь-яку фізичну активність на свій смак: від активних прогулянок на свіжому повітрі до силових навантажень у спортзалі.

Обов’язково проводьте час на свіжому повітрі

Дуже важливо проводити час на свіжому повітрі. Активні прогулянки сприяють виробленню вітаміну D, який має надважливе значення для імунної системи та боротьби з інфекціями. Крім того, вони покращують кисневий обмін в організмі, що теж позитивно впливає на імунітет.

Контролюйте свій стрес

Доволі часто нервове напруження та стрес стають причинами послаблення імунітету. Саме тому важливо контролювати душевний стан шляхом різноманітних медитацій та інших поширених практик. За можливості варто намагатись уникати тригерів та більше часу приділяти повноцінному відпочинку.

Схожі повідомлення

Заступник голови Офісу Президента Татаров допоміг втекти з України куму Путіна Медведчуку, – ЦПК

admin3

Наркотики у бананах: на Одещині зупинено контрабанду кокаїну

admin2

Львівська ОВА отримала комплекти засобів першої необхідності, призначенні для тривалого перебування в укритті

admin3

Переваги та особливості роботи в Польщі для сімейних пар з України

admin

ХЛІБ

admin3

Єдиний гол новороздільця, гравця львівського “Руху” Віталія Романа у матчі молодіжних збірних України та Північної Ірландії у відбірковому турнірі до Євро-2025 U-21 став переможним!

admin3

Залишити коментар