16.5 C
Lviv
03.05.2024
Україна

Опис моторних масел за класифікацією SAE

Моторні олії розрізняються за характеристиками, тому для новачка вибір буде складним завданням. На ринку представлений величезний вибір продукції різних виробників і розібратися в їх параметрах допоможе маркування. Її наносять згідно з міжнародним стандартом SAE, який позначає в’язкість та супутні характеристики. У статті розшифруємо позначення.

Короткий опис основних олій

Продукція різних виробників навіть за однакового маркування може відрізнятися, адже вони використовують різні базові олії та пакети присадок. Але головною відмінністю залишається підхід до якості, тому варто обирати перевірений водіями товар, наприклад, масло Motul. Загальні параметри:

  1. 5W30. Всесезонне мастило з відмінними характеристиками та діапазоном застосування від -25 до +20°С. Користувачі стверджують, що прокачується воно в ширшому діапазоні, але рекомендують перевіряти лише в крайніх випадках. Підходить для далеких подорожей.
  2. 5W40. Посилена всесезонна олія, здатна витримувати діапазон від -25 до +35°С. Його частіше рекомендують для літа, оскільки взимку помітні проблеми на -15°С. Олія досить густа, щоб підтримувати двигун на жарі та при високих навантаженнях. У складних умовах експлуатації воно працює без нарікань, тому рекомендовано також для двигунів із турбонаддувом або іншими поліпшеннями.
  3. 0W40. Синтетична версія, яку розробляють окремо для дизельних та бензинових двигунів. Також бувають універсальні склади, які використовуються для обслуговування великих автопарків. Варіант відмінно підходить для різного клімату, оскільки температурний діапазон становить від -30 до +35°С. У нього мінімальна випаровуваність та тривалий термін служби.
  4. 0W30. Працює при температурах від -30 до +20 ° С та відмінно підходить для теплої європейської зими. Легко витримує раптові заморозки та чудово працює при плюсових температурах. Це універсальне рішення для періоду з жовтня до квітня в Україні. Здібно зменшувати навантаження на стартер при холодному пуску.
  5. 10W40. Універсальний склад, рекомендований для використання у старих, зношених чи проблемних двигунах. Має підвищені миючі властивості і успішно працює в температурах -20 до +35°С.
  6. 10W30. Працює при температурах від -20 до +35 ° С та призначене для експлуатації в помірному кліматі. Це універсальний склад для звичайних двигунів, без особливих здібностей.

Вся докладна інформація вказується на етикетці.

Що ще врахувати під час виборів?

Найпростіше орієнтуватися на рекомендації автовиробника. Іноді в інструкції з експлуатації вказується навіть конкретна марка складу, наприклад,масло Motul 10w40.

Для старих автомобілів із зношеним двигуном потрібно підбирати мастило індивідуально. Найчастіше необхідний густіший склад, щоб компенсувати зазори, що з’явилися. А іноді рекомендовані специфікації мастила навіть припинили випускати, тому потрібно підбирати аналоги серед сучасних.

Схожі повідомлення

Звернення президента Зеленського: Нікому і нічого не віддамо. Ми на своїй землі

admin3

Про Маріуполь та денацифікацію Росії

admin3

Книга пам’яті підрахувала загиблих українських воїнів з початку великої війни

admin2

Пункти вакцинації – у церквах УГКЦ

admin2

Час припинити проросійську гру “Facebook”

admin3

Лелечий край…

admin2

Залишити коментар