16.5 C
Lviv
28.04.2024
Новороздільська ОТГ

Які роботи розпочалися в палаці Лянцкоронського і про плани на майбутнє – з перших вуст

Новостворена команда ТОВ «Палац Розділ» розпочали комплексні наукові дослідження палацу в смт. Розділ і розпочали досліджувати поліхромію стін будівлі спільно з Реставраційна майстерня “Гарда”

Завдання #1 – диджиталізація пам’ятки спільно зі Skeiron! З допомогою диджиталізації отримаємо точну 3D модель будівлі, завдяки якій зможемо створити детальну BIM 3D модель та забезпечити якісні обмірні креслення пам’ятки.

◽️ «Skeiron» диджиталізує архітектурні памʼятки, важливі для української спадщини, організовує 3D тури по музеях та створює 3D листівки для популяризації українських міст. З початку великої війни в рамках проєкту #SaveUkrainianHeritage з допомогою компанії проскановано 70+ обʼєктів у високій якості ззовні та зсередини з точністю до 1 см. А в межах проєкту #SaveMariupolHeritage, ідеєю якого є відродження головних пам’яток архітектури та історії Маріуполя, відроджено у віртуальній реальності Драматичний театр в Маріуполі.

За охоронним договором маємо 3 роки на розробку та погодження проєкту реставрації та пристосування палацу Лянцкоронських – Жевуських у Роздолі, а також виконання безпосередньо реставраційних робіт.

Чи збереглися в покоях палацу автентичні розписи? Наявні архівні матеріали та історичні світлини засвідчують існування розкішних інтер’єрів палацу, в тому числі – художні розписи в низці, якщо не у всіх покоях пам’ятки. На жаль, за часів УРСР в палаці було здійснено капітальний ремонт та перепланування з пристосуванням під санаторій «Роздол», відтак значну частину рідних перегородок із розписами демонтовано, а стіни покрито олійною фарбою. Після того, як санаторій ліквідовано, а будівлю залишено без догляду на кілька десятиліть, стіни почав атакувати грибок. Це призвело до втрати багатьох автентичних помалювань!

◽️ ТОВ «Палац Розділ» запросив одного з найкращих фахівців з реставрації художніх розписів та докладе всіх зусиль, аби з допомогою зондажів дослідити наявність та стан збереження поліхроміі для формування реставраційного завдання для майбутніх робіт.

З 2010 року фахівці Реставраційної Майстерні «Гарда» відреставрували понад 10 сакральних споруд національного і місцевого значення XVIII – XX століття Західної України, понад 30 автентичних поліхромних розписів в житлових та громадських будівлях XVI – XX століття історичної частини Львова та містечок Західної України, дослідили понад 10 автентичних історичних пофарбувань фасадів будинків Львова, внесених до Світової спадщини UNESCO.

◽️* * *

Маємо амбітну мету відкрити навесні на локації «Палац Розділ» туристичний сезон, а також ще до завершення реставрації та пристосування палацу, незалежно від його майбутньої функції, створити в частині просторів споруди музейні кімнати, що знайомитимуть відвідувачів з історією палацу та стануть простором для публічних подій, відтак підготовка низки приміщень до подібних цілей є одним із наших пріоритетів сьогодні.

Схожі повідомлення

Команда АФ “Розділля” (2011 р.н. і молодші) – володар “Кубка Буковеля”!

admin3

Юний талант школи №2 – призер обласної олімпіади

admin2

Новий Розділ – Старобільськ – фото-нотатки з неймовірної подорожі

admin2

Географія захворюваності мешканців Львівщини на COVID-19 станом на 21 березня

admin3

Товариський матч у Станківцях – на підтримку ЗСУ!

admin2

Під час зустрічі УМХівці поговорили про 2022 рік і спланували наступний

admin3

Залишити коментар