16.5 C
Lviv
17.05.2024
Новороздільська ОТГ

Напівправда переконливіша за правду. На цьому і побудований відеосюжет із інцидентом, що трапився під час засідання виконкому Новороздільської міської ради, який “гуляє” у Facebook.У “кадрі” не помістилося головне – образливі слова журналіста місцевої інформаційної агенції на адресу міського голови

Поважаю журналістську братію, бо особисто вже майже 40 років належу до цією спільноти. До речі, років із надцять тому один чоловік, дотичний до інциденту, що трапився 17 жовтня на початку засідання виконкому, який у ті часи мав якийсь черговий конфлікт із черговим міським головою Нового Роздолу, “щипнув”, хихочучи, вашого автора реплікою, мовляв, журналісти – це друга найдревніша професія людства, бо ж до першої цей, якщо не помиляюся, історик за освітою, відносив повій. Авже ж, як кажуть, бумеранг повертається до невігласа. Даруйте за відступ, тож продовжую по темі. Отже, поважаю колег, але з власного досвіду знаю, що і журналісти інколи, свідомо чи несвідомо, припускаються неточностей у висвітленні тієї чи іншої події. От прочитав день – два тому у соцмережах повідомлення у львівському інтернет – виданні “Львівська мануфактура новин”: “lviv.m.news: https://www.lmn.in.ua/ про злощасний інцидент, що трапився у Новороздільській міській раді. Суть повідомлення така: під час засідання виконкому, яке відбулося у приміщення міської ради, журналіст інформаційної агенції та громадський ативіст, пред”явивши посвідчення, намагався побачити порядок денний та проєкти рішень засідання.

Далі у повідомленні зазначено, мовляв, після марних спроб отримати ці документи чоловік звернувся безпосередньо до міської голови Ярини Яценко. Вона скочила зі свого робочого місця і замахнулася на журналіста, вживаючи при цьому лайливе слово.

Про цей інцидент стало відомо із відео, яке оприлюднили представники інформаційної агенції, – йдеться у вказаному повідомленні, яке завершується детальним описом подальших подій:

“Після цього очільниця міста повернулася на робоче місце і сказала: “Я не попала. Не повезло вам”.

Активіста із зали засідання випхали (у прямому сенсі слова). А до Ярина Яценко викликали швидку.

Як розповіла нам у коментарі міська голова, у неї підвищився тиск.

Оприлюднили не усе відео. Але лише частину. На відео не видно, що цей чоловік мене ображав. Ми надали йому порядок денний. Але проєкти рішень мали інформацію з персональними даними людей. Тому їх ми не могли надати. Та він почав мене принижувати. Це була спланована провокація. Мої нерви не витримали. Так, можливо, я відреагувала неправильно”, — заявила Ярина Яценко у коментарі LMN.

Ярина Яценко подала на активіста заяву у поліцію за хуліганство. Активісти своєю чергою також викликали правоохоронців.

Зауважимо, у YouTube «Інфоскоп» позиціонує себе як «суб‘єкт у сфері медіа». На каналі переважають відео, де автори висвітлюють роботу поліцейських (не завжди з врахуванням журналістських стандартів). Лише за останні 3 місяці автори опублікували три відео, в якому заявляють про побиття або перешкоджання журналістській діяльності“.

Отаке от повідомлення прочитали новороздільці (і не тільки) і попутньо переглянули вказане відео інформаційної агенції, назви якої не зазначено.

Утім, усе місто знає, про кого йдеться у повідомленні у соціальних мережах, а саме – про журналіста ІА “Інфоскоп” Ярослава Путаса.

Отже, з цього і почнемо доповнювати вказане вище висвітлення про поді. Найперше, варто уточнити, що, як повідомила репортеру “ВР” Ярина Яценко, журналіст інформагенції назвав її словами, що ображають її людську гідність. Власне, ця образа і викликала таку миттєву реакцію, яку “смакують” автори відеосюжету ІА “Інфоскоп”. Слід додати, оскількаи у вказаному відео не чути слів журналіста на адресу міського голови, тому у тих, хто переглядав це “кіно” склалося враження, що міський голова безпричинно проявляє агресію до цього працівника інформагенції. Адже відомо, і не тільки журналістам, що, на жаль, напівправда переконливіша за правду.

Власне, це ключовий епізод у інциденті, що вийшов за межі Нового Роздолу.

І реакція більшості містян, з якими днями спілкувався репортер “Вісника Розділля” на цю тему, була на боці Ярини Яценко. Мовляв, важко втриматися навіть “меркині” після таких слів образи. Бо ж вона все таки молода жінка, а не “….” (із зрозумілих міркувань редакція цього слова не наводить), як висловився на її адресу “інфоскопівець”. Щоправда, інша частина співрозмовників, навіть знаючи, чому саме так відреагувала Ярина Яценко, додавали, мовляв, треба було стриматись, адже ж все таки вона міський голова. А вказана особа, можливо, такою поведінкою і чекала на емоційний зрив пані Ярини. Більше того, одна моя приятелька, чарівна інтелігентна дама бальзаківського віку, яка не надто толерує міську владу передовсім за “нескошені трави у дворах та недоглянуті клумби”, дізнавшись, через що намагалася дати ляпаса міський голова працівнику ІА “Інфоскоп”, впевнено додала: “Дати ляпаса цьому невихованому пану за образу міської головині мали б, насамперед, присутні на виконкомі чоловіки. Все таки пані Ярина – молода гарна дама. Дама!…”. Моя мила приятелька, кажучи ці правильні слова, звичайно, не передбачила, що “інфоскопівці” радо зафільмували” б і цей інцидент і “крутили” б відео соцмережах. Одне слово, за задумом, певних осіб, які планували цей “сценарій кіна”, скандал мав відбутися. Власне, своєї мети вони домоглися.

Отже, якщо тезово, отака напівправда і правда цього резонансного інциденту. На завершення – декілька суджень про деяких представників “журналістської братії” із ІА “Інфоскоп”. Отже, це амбітні і вмотивовані молоді люди, які, скажемо так, прагнуть домогтися свого будь – якими можливими засобами, причому, також будь- якими можливими засобами намагаючись прибрати як перешкоду для досягнення своєї мети своїх опонентів. Як кажуть, незважаючи на ранги.

Зокрема, у минулі роки, принаймні, два “журналісти” цієї інформагенції, як кажуть, вже мали прецеденти у стосунках з попередниками Ярини Яценко на посаді міського голови. Це призвело до того, що ці міські голови подали на них судові позови, які завершилися на їхню користь.

Щодо теперішнього прецеденту. Знаючі люди подейкують, що у такий спосіб тиску на чинного міського голову (інцидент, що трапився на початку засідання міськвиконкому 17 жовтня і призвів до його зриву, можна вважати апогеєм протистояння на даний момент, хоча не виключено, що буде застосовано і інші засоби “впливу”), ці панове прагнуть домогтися вирішення певної, причому, дуже важливої для своєї діяльності, проблеми. Уточнимо – не діяльності у ІА “Інфоскоп”, а дещо іншої. Компетенті люди знають її суть, але побоюються оприлюднювати. Тому що бояться потрапити під їхній “прес” відповідних реагувань із відповідним арсеналом впливу. Більшість з них кажуть просто : не хочемо з цією “публікою” зв”язуватися, бо проблем та бруду не оберешся. А інші прямим текстом відсилають до відомої приказки: “не чіпай г…, бо буде смердіти”. Отож бо…

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Благоустрій “кільця” на Березині

admin2

Новорозділець наніс удари ножем львів’янину

admin2

Нашого земляка, воїна Богдана НИКОЛИНА нагороджено відзнакою Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного “Срібний хрест”!

admin3

Напередодні Різдва: за яким календарем   святкувати?

admin3

Стратегічне планування – важливо!

admin2

Новороздільський політехнічний фаховий коледж доєднався до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day»

admin3

Залишити коментар