16.5 C
Lviv
05.05.2024
Новороздільська ОТГ

Щирі вітання ювіляру!

Зіновій Горін – людина-книга, людина-енциклопедія, людина слова і честі, людина високих моральних та християнських цінностей, людина справжній патріот і громадськи активна та відповідальна, людина добра і подяки.

Редакція газети “Вісник Розділля” щиро вітає пана Зіновія з красивим ювілеєм – 70-річчям! Вітає насамперед як колегу, який є постійним і активним дописувачем міського часопису, а ще наполегливим дослідником національно-визвольних змагань на наших теренах, письменником, істориком, літератором.

Книга досліджень національно-визвольних змагань нашого краю «Зродились ми великої години», яка нещодавно вийшла в світ, стала справою життя Зіновія Горіна.

Зіновій ГОРІН, дослідник національно-визвольних змагань, письменника, багаторічний хімік-технолог «Сірки», депутата Миколаївської районної ради 5-ти скликань, активіст громади с. Гранки-Кути, де і мешкає, відновлює героїчну історію рідного краю, нагадує, звідки корені героїзму наших сучасних Вояків. Складна клопітка краєзнавча робота, спілкування з сотнями людей, уточнення деталей подій кількадесятирічної давності дали можливість невтомному досліднику пролити світло на невідомі сторінки нашої не такої далекої, але примусово забутої і замовчуваної та перекрученої радянською системою історії, відкрити нові імена Героїв, показати нам старі фото, уточнити деталі бойових операцій військових формувань українців, які наближали таку бажану і вистраждану Свободу і Незалежність нашої держави. Автор є неймовірно багатим джерелом знань про національно-визвольну боротьбу на рідних теренах: він годинами може розповідати про  молодих учасників ОУН-УПА, їх сім’ї та  діяльність у визвольній боротьбі,  роки їх життя, винесені енкаведистами приговори та місця, де були на засланнях, деталі їх героїчної загибелі, родинні зв’язки, поєднані долі,  напам’ять знає імена, псевдо (а вони мали і по декілька), посади у національних організаціях та структуру ОУН-УПА, дати, географію теренів, про які писав, словом, безмірні  знання. Зіновій Горін на сторінках книги вкотре захоплено розповідає про «Героїв», про патріотів, про їх життєві перипетії і деталі визвольної боротьби, про болючі втрати і незламну віру у майбутнє України, про передових провідників, деталі життя яких розшукував, бувало, десятиріччями, допоки не знаходив спільних знайомих, які підтверджували факти, або роками переховувані у родинах  фото.

Попри професійну діяльність і громадську активність (Зіновій Горін був активістом національного відродження, за його ініціативи створена  символічна могила пам’яті борців за волю України у рідних Гранки-Кутах), попри  родинні обов’язки (пан Зіновій збудував хату, з дружиною виховали двох синів, та й господарка, розуміється, є, і бджільництвом займається, і розведенням кроликів, і садівництвом), попри активну участь у художній самодіяльності (автор гарно співає, грає на баяні, витупав на всіх масових заходах і  дуетом з дружиною), попри діяльність у церковному комітеті коли лишень, здавалося, знаходив час на свої історичні дослідження?  А знаходив – об’їздив навколишні села, домовлявся про зустрічі, записував (ще тоді ручкою у зошиті кількагодинні розмови), паралельно проводив розшуки матеріалів в архівах, перечитував  відповідну літературу – і оформляв все почуте-побачене-записане у літературні розповіді. Заради пам‘яті тих сотень борців за волю України, щоб жили вони у нашій пам’яті і надихали своїм подвигом молодше покоління.

З 70-річним ювілеєм, пане Зіновій! З датою важливою, особливою, значущою! Нехай ваша мудрість, досвід і знання знайдуть своїх шанувальників і послідовників! Здоров’я міцного, мобільності і бадьорості! Бажаємо щодня відчувати спрагу життя і почуття щирої, іскристої радості від того, що Ви живете повноцінним, прекрасним і наповненим життям!


  

Схожі повідомлення

Ось так від сьогодні виглядає вхід на 9-й квартал з вулиці Грушевського. Повний абзац…

admin3

Розпочато збір для земляка

admin2

Володимир ГРАДИЛЬ: прощання у 33-й день народження…

admin2

Берездівецький гуманітарний хаб Новороздільської територіальної громади: дев’яте відправлення волонтерської допомоги!

admin3

Хто загубив гроші?

admin2

Колектив Управління соцзахисту населення – захисникам України: теплі речі, в”язані шкарпетки та смаколики

admin3

Залишити коментар