16.5 C
Lviv
01.05.2024
Україна

Історія вишиванки та як її використовувати у сучасності

Елементи вишиванки використовуються сьогодні дизайнерами не тільки українськими. Набуває своєї популярності вишивка завдяки своїй довговічності та вишуканому вигляду готового виробу, який сьогодні можливий шляхом використання професійних станків для вишивки. За посиланням /vyshyti-sukni/ ви знайдете великий асортимент жіночих суконь, які виконані українськими виробниками. 

Вишиванка: невелика історія та значення 

Історія вишиванки починається близько 10-12 століття, коли український народ почав створювати перші натяки на сучасну вишиванку. Маючи довгу та складну історію, вишиванка збереглася дотепер, завдяки обережного до неї ставлення та відношення українського народу. Кожен елемент у вишивці має свій символ та значення – рослинні орнаменти відображають плодючість української землі, а геометричні візерунки – силу та безпеку. Вишиванка вже починаючи з XVI століття стала символом вільності, волі та єдності українського народу. Кожен виріб цього одягу завжди був унікальним, адже виготовлявся вручну, сьогодні про вишиванку так сказати вже не можна – спеціальні вишивальні машини роблять вишивку спираючись на комп’ютерну програму. У 2012 році вишиванка була внесена у перелік нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО як символ традиції та майстерності. Для України вишиванка досі залишається символом незалежності та особливої красоти. Дизайнери роблять вишивку у різних кольорах та використовують різні тканини для створення унікальних виробів – від шовку до льону. 

Як носити вишиванку

За вишиванку зазвичай заведено вважати білу сорочку з яскравою червоною вишивкою, але це вже давно не так. Сучасні дизайнери роблять різні вироби, на які наносяться елементи української традиційної вишивки, тому ви легко можете знайти на сайті брендового одягу вишиті легкі та щільні сукні, брючні костюми, футболки тощо. Нижче наведено декілька варіантів з якими елементами одягу можна носити традиційну вишиванку:

  • Вишиту сорочку білого або будь-якого іншого кольору можна одягати як під голубі, сірі або чорні джинси, так і під класичні штани. Вишиванки продаються вільного крою, якщо ви віддаєте перевагу великим речам та приталеними, якщо полюбляєте створювати жіночні образи. Влітку стильно буде на ноги взувати в’єтнамки під класичні брюки. 
  • Вишиту сукню можна носити як самостійний елемент образу або поєднувати з білим або чорним піджаком. 
  • Яскраві спідниці-сонце міді довжини з елементами вишивки одягайте під білу або бежеву майку. Не треба додавати у подібний образ додаткові яскраві елементи – весь акцент бажано залишити на спідниці. 

Загалом можна не відокремлювати вишиванку від класичного одягу – це може бути такий саме самостійний елемент гардеробу, як і будь-яка інша річ.

Схожі повідомлення

Добкін став дияконом Московського патріархату

admin2

Історія рецидивіста: вийшов з ув’язнення, пограбував касу і…знову “світить” новий термін

admin3

Голова партії “СН” Шуляк прийшла в госпіталь з’ясовувати стосунки із важкопораненим воїном Симорозом через критику її містобудівного закону

admin3

Командир морпіхів Волина закликає терміново деблокувати Маріуполь: “Ситуація критична”

admin3

Поліція Львівщини здійснює пошуки незаконних посівів снотворного маку та конопель. “Урожай” серйозний – відкрито понад 50 кримінальних проваджень

admin3

Голосне мовчання Московського патріархату

admin3

Залишити коментар