16.5 C
Lviv
01.05.2024
Львівщина

Кароліна ЛЯНЦКОРОНСЬКА

Історикиня і мистецтвознавиця, діячка Полонії в Італії, графівна. Відома як гуманістка, правозахисниця, патріотка, науковиця та меценатка.

????Народилась у 1898 році у Відні, у сім’ї графа Кароля Лянцкоронського, радника цісаря Франца Йосипа

????Закінчивши тамтешній університет переїздить до Львова. І вже 1934 року стає першою жінкою, яка захистила докторську дисертацію в Університеті Яна Казимира у Львові та й загалом – першою жінкою у Польщі, котра здобула докторський ступінь з мистецтвознавства.

????Після окупації Львова совєтами, продовжувала читати лекції в університеті, кожного дня чекаючи арешту.

????На початку 1940 року вступила до підпільної організації «Спілка збройної боротьби» і з підробленими документами перебралась до Кракова.

????Працювала медсестрою в “Червоному хресті”, була одним із лідерів «Головної опікунської ради» — організації, що допомогала в’язням нацистських тюрем.

????Намагалася виявити обставини позасудової страти гестапівцями 23 своїх колишніх колег — професорів львівського університету, встановити істину масової депортації цивільного населення Львова, розстрілу інтелектуальної еліти Станіславова у Чорному лісі…

????За таку наполегливість її арештували, а страту скасували лише завдяки клопотанню італійської королівської родини до найвищих керівників Райху.

З часом оселилась в Римі, де і створила численні установи, покликані вивчати та зберігати історико-культурну спадщину.

????1967 року заснувала фамільний «Фонд Лянцкоронських». 2000 року він виділив 14 тис. дол. на влаштування музею Золочівського замку, а також реставрував бароковий костел Успіння Богородиці в Ягільниці, на Тернопільщині.

????Померла у Римі 2002 року у віці 104 років.

Більше про Кароліну тут ????https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2470891976383973&id=100003895855340

Ольга БЕРЕЗА, джерело: радіо ПЕРШЕ, альбом “Українська душа”

Схожі повідомлення

Максим Козицький привітав медиків з професійним святом

admin3

Поліцейські притягнули до відповідальності власницю алабаїв, які кидалися на людей та інших собак у Дрогобичі

admin3

Мешканець Стрийщини, його спільник з Львівського району та двоє львів’ян незаконно позбавили волі чоловіка, вимагаючи неіснуючий борг. Зловмисників затримали поліцейські

admin3

Ворог атакував Львів “Шахедами”, горить дах промислового складу, з-під завалів дістали двох людей, чоловік у важкому стані

admin3

Резонанс довкола наказу про перевірку документів у військовозобов’язаних: у Львівській ОВА дали роз’яснення

admin3

На Львівщині перевірили стан готовності до роботи об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення на резервних джерелах живлення

admin3

Залишити коментар