Для тривалого зберігання сушених продуктів використовують дегідрататори – пристрої для сушіння. Вони потрібні для видалення вологи, тоді грибам, овочам та фруктам не знадобиться заморожування чи консервування. На що звертати увагу при виборі сушарки?
ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ СУШАРКИ
Трави, гриби, фрукти та овочі можна сушити на сонці, проте це може зайняти досить тривалий час. Однозначні переваги дегідрататорів – швидкість сушіння та захист від комах, які можуть зашкодити продуктам, якщо ті просто залишені на якійсь поверхні. Сушені продукти активно використовуються в господарстві, а деякі сушарки дозволяють одразу робити йогурти, батончики, вітамінну пастилу. Багато хто зав’ялює за допомогою сушарок рибу та м’ясо. Отже сушка для овочів та фруктів – досить практична річ, тим більше якщо ви маєте алвсні фрукти та овочі. А вибрати її ви можете на сторінці https://comfy.ua/ua/dryer-for-fruit/brand__mpm/. Тут ви знайдете дегідратор на ваш смак та бюджет.

При виборі сушарки слід звернути увагу до кілька основних критеріїв.
ВИЗНАЧАЄМО ПОТРІБНИЙ ТИП СУШАРКИ
- Конвективна (конвекційна). Це найпростіша конструкція: повітря, нагріте ТЕНом, проганяється вентилятором у дегідрататорі.
- Нагрівальна. Ця конструкція схожа на конвективну, оскільки також використовується ТЕН, а основна відмінність – відсутність вентилятора. Гаряче повітря піднімається саме, що потребує набагато більше часу. Механізм тут схожий на роботу звичайної духовки.
- Інфрачервона. Сушіння овочів та фруктів вже здійснюється за допомогою не ТЕНу, а інфрачервоного випромінювання. Такі прилади швидкі та менш енерговитратні, але коштують зазвичай дорожче, іноді у кілька разів, порівняно з іншими типами. Даний тип сушарок ще називають «вітамінозахищені»: вони зберігають корисні властивості продуктів найефективніше.
ПОТУЖНІСТЬ
Потужність залежить від кількості піддонів. Для невеликих пристроїв достатньо потужності 350-450 Вт. Якщо у вас сушарка з кількістю піддонів більше 10, то і потужність у неї повинна бути відповідна – близько 1000 Вт і вище.
КІЛЬКІСТЬ СЕКЦІЙ
Об’єм та кількість піддонів варто вибирати в залежності від того, як багато ви збираєтеся робити заготовок і як часто. Чим менше піддонів, тим легший і компактніший пристрій, тим простіше його перевозити.
- 2-5 л. Це найменші сушарки з 3-5 піддонами. Підійдуть збирачам грибів і тим, хто купує овочі та фрукти у магазинах, а не бере зі своєї грядки.
- 5-15 л. Середні за обсягом дегідрататори. Вони вже вимагають більше піддонів, бажано щоб можна було додавати знімні. Якщо раптом потреба збільшиться, піддони можна буде докупити.
- 15-25 л. Це вже «робоча конячка» для великого врожаю зі свого городу чи саду. Кількість піддонів може бути близько 15. Однак ефективність сушіння за такої кількості знижується. Тому заготівельники зазвичай радять не використовувати більше 10 піддонів за раз, якщо це не сушіння на продаж величезних обсягів. Усі прилади з об’ємами понад 25 л якраз підійдуть лише для заготівельників овочів та фруктів на продаж. Велика кількість піддонів підходить для сушіння різного типу продуктів, але потребує більшого обдування, щоб не змішувалися запахи.

ТИП ОБДУВАННЯ
- Вертикальний. Гаряче повітря проходить знизу або зверху через дно всіх піддонів. Підходить для невеликої кількості піддонів.
- Горизонтальний. Бажаний для тих, хто сушить різні типи продуктів на різних піддонах. Запахи не змішуються завдяки тому, що кожен піддон обдувається збоку, тому немає потреби міняти піддони місцями.
СУШАРКУ З ЯКОГО МАТЕРІАЛУ КРАЩЕ КУПУВАТИ
Пластикові піддони, уточнює експерт, краще за металеві: вони рівномірніше прогріваються, дозволяють стежити за процесом сушіння завдяки своїй прозорості, їх можна мити в посудомийній машині (але про цю опцію потрібно дізнаватися у виробника перед покупкою).
ДОДАТКОВІ ФУНКЦІЇ
- Таймер. Допоможе не пересушити продукти. Для кожного типу можна задати свій час, потрібний для дегідрації.
- Захист від перегріву. Ця функція захищає як пристрій, так і продукти від надмірного нагрівання. Це важливо, якщо ви сушите овочі та фрукти у великих кількостях.
- Управління. Електронне керування є у більш розвинених пристроїв, де на дисплеї відображені всі необхідні параметри, а ви просто запускаєте процес одним натисканням кнопки. Механічне керування буде у простих та недорогих пристроїв, коли вам потрібно буде регулювати налаштування поворотними вимикачами.
- Регулювання температури. Для кожного типу продукту можна встановити певну температуру, яка, як правило, буде в діапазоні 30-70 градусів. Моделі з термостатом можуть коштувати дорожче, але це дасть можливість підібрати потрібну температуру для певного типу продуктів. У трав вона буде меншою, у грибів більше (близько 70 градусів).
- Рівень шуму. Якщо ви хочете безшумний пристрій, вибирайте моделі без вентилятора або інфрачервоні. Якщо ви вибрали конвективну модель з вентилятором, весь час, необхідний для сушіння, прилад буде шуміти.
Для різних завдань та обсягів сушіння підійдуть різні типи та розміри сушарок. Вибирайте модель відповідно до своїх уподобань.