16.5 C
Lviv
25.04.2024
Новороздільська ОТГ

На контролі – облік громадських криниць, артезіанських свердловин та захаращених річищ

Як відзначила на минулопонеділковій апаратній нараді міська головиня Ярина Яценко, під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій та техногенної безпеки з’ясувалося, що на сьогодні у Новороздільській ОТГ  відсутній реєстр облікованих свердловин – криниць, громадських колодязів і артезіанських свердловин. Відповідно, Ярина Володимирівна звернулася до старост із проханням поставити дане питання на контроль і здійснити відповідний моніторинг. Староста Горішнього-Долішнього Микола Моцяк поінформував присутніх, що згідно з приписом СЕС у селах обліковано 13 громадських криниць, проведено й інші роботи, що стосуються  свердловин та догляду за ними.

Після обговорення порушеної теми міська головиня дала  доручення старостам та начальникам відділу освіти та Управління культури: у термін до 1 квітня здійснити облік та інвентаризацію громадських криниць та артезіанських свердловин. Куратором за виконанням вказаного доручення, звісно, призначено начальника міського відділу НС та ТБ Володимира Щепного.

* * *

У зв’язку із наростаючим  потеплінням виникла гостра необхідність розчищення річищ струмків  та річок, аби убезпечити приватні будинки, будівлі та присадибні ділянки від підтоплень. Саме тому слід у стислі терміни укласти їхній  перелік, зокрема, і протяжність, аби прибрати захаращені ділянки і таким чином забезпечити стік весняних вод. Берездівецький староста Дмитро Сапіга коротко поділився досвідом, як це здійснюється у «його» селах. З даного приводу  дано відповідні доручення старостам та відділу комунального майна та приватизації.

Натомість Роздільський староста Тарас Овсяник з тривогою поінформував присутніх про те, що танення снігів спричинило підйом води у річці Колодниця, що в’ється поміж приватних будинків та господарств, вже декілька пивниць затоплені водою. Оскільки  очищення річища цієї норовливої річки востаннє здійснювалося у 1998 році, тому натепер вона доволі захаращена і потребує чергового зачищення річища. Звісно, коштів потрібно чимало. Ярина Яценко погодилася, що це справді непроста проблема і доручила Т. Овсянику обговорити докладніше це питання з керівницею відділу комунального майна та приватизації.

Назріла потреба моніторингу узбіч доріг у межах міста, які перебувають на балансі «Автодору», для внесення їх у план цього підприємства для зачищення

Це питання – також вкрай актуальне, тому потребує здійснення обліку захаращених ділянок узбіч обабіч доріг – кущів, хащ та насаджень, які можуть спричинити проблеми дорожньому руху. З огляду на те, що «Автодор» формує план робіт з розчищення узбіч, про що йшлося на минулотижневій зустрічі з керівництвом цього підприємства, слід підготувати для внесення у вказаний план  і «новороздільський відрізок», адже, продовжила Ярина Володимирівна, «якщо за приклад взяти ділянку асфальтної доріжки, що веде від Берездівець у напрямку до ДМЗ «Карпати», яка перебуває на балансі «Автодору», то там є відрізки, які люди просто обходять. До того ж, впритул до стежки наблизились дикоростучі кущі та хащі, що створює пішоходам додаткові труднощі. Чимало людей, звичайно, обходять такі місця та виходять на  дорогу, де інтенсивний рух транспорту, і таким чином наражають себе на небезпеку». Тому вказаний відрізок доріжки слід оперативно підготувати для  «Автодору», щоб це підприємство внесло його у план  як ділянку, що потребує  першочергового розчищення. Мабуть, доречно буде створити робочу групу суто для моніторингу міських узбіч, оскільки села, які до створення ОТГ перебували у районному підпорядкуванні,  вже мають позитивний досвід у питанні співпраці  з «Автодором».

Державні прапори, які вивішуються в місті з нагоди свят, потребують заміни на нові

Це питання на апаратній нараді порушив начальник Управління культури, спорту та гуманітарної політики Володимир Засанський. Особливо у районі міста, що прийнято називати Малеховом. Але це слід зробити всюди, де вони традиційно вивішуються. Тим більше, що гряде низка свят, вінцем яких буде відзначення 30-річчя відновлення Незалежності України. Ярина Яценко звернулася до присутніх з проханням пропонувати варіанти, звідки передбачити кошти на закупівлю нових прапорів. Спільними зусиллями це питання вирішено.

Принагідно, варто нагадати відповідальним за вивішування прапорів, що у «Віснику Розділля» 25 жовтня 2020 року та 5 лютого 2021 року порушено тему порядковості вивішування державного прапора. Зокрема, відзначалося, що у Новому Роздолі склалася хибна традиція: на найпочеснішому місці, тобто зліва, вивішується не Державний прапор України, а червоно-чорний. Натомість у  Постанові Верховної Ради України від 28 січня 1992 року «Про державний прапор України» однозначно вказано єдиний  порядок: «Державний прапор при вивішуванні серед інших прапорів має займати перше, найпочесніше місце». Отож, можливо, вже час вивішувати Державний прапор України не по-новороздільськи, а по закону…

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

День Молоді, що відбувся  на подвір’ї ліцею , наскрізь просякнутий енергією та буянням творчої фантазії, навіяв спогад про поезію Богдана – Ігоря Антонича

admin3

У Новороздільській громаді – Дні жалоби за загиблим Героєм

admin2

З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

admin3

Різдво: коли святкувати – 25 грудня чи 7 січня?

admin2

Розмова з капеланом

admin2

Графік роботи центрів вакцинації у Новороздільській ОТГ

admin3

Залишити коментар