16.5 C
Lviv
23.04.2024
Україна

Робота за кордоном: як обрати країну для працевлаштування

Географічний критерій вибору країни

Українці здавна мандрують світом у пошуках краще оплачуваної роботи. Робота за кордоном завжди вважалася чимось привабливим, особливо в скрутний час. Ось цей заробітчанський потік спочатку був масовий у Канаду та Аргентину. Згодом з початку 90-х змістився до країн Євросоюзу. Найчастіше це були Португалія та Іспанія, як країни, куди їхали чоловіки, та Італія, як країна, куди їхали жінки. З початку 2000-х вектор вибору знову змінився. Якщо ви переглянете статистику, куди їдуть зараз українці з метою роботи за кордон, то лідируючі позиції будуть займати саме Чехія та Польща. Як бачите, відбувається таке ніби звуження територіально ближче до України. Тобто одним із перших критеріїв стає географічний. Умовно людині, яка працює у Польщі – легко приїхати на свята додому в Україну: сів у автобус – і через пів дня уже вдома. Якщо ж та сама людина буде їхати з Португалії, то тут часто не наїздишся: дорога довша, більше втомлюєшся, більш дорожча, що відіграє значну роль. І ці тенденції дуже яскраво відображаються на кореляції вакансій по країнах. Наприклад, на сайті однієї з топових компаній «Робота за кордоном від Андрія Марисюка» https://andriym.com/ ця градація виглядає так: 90% вакансій у Польщі, 6% у Чехії; 4% у інших країнах ЄС.

Бюрократичний критерій вибору країни

Кожен, хто хоча б раз їздив за кордон з метою роботи, а не просто туризму, знає про 2 ключові фактори, щоб не отримати депортацію. У вас має бути:

  • легальне перебування;
  • легальне працевлаштування.

Без одного з цих факторів, якщо ви працюєте на певному підприємстві, вам можуть загрожувати штрафи аж до потреби виїхати з країни під час перевірки. Легальне перебування зазвичай забезпечує віза. Великий позитив роботи у Чехії в тому, що оформити Шенгенську 3-місячну візу не займає багато часу та коштів. Робота за кордоном без візи – це те, що було недоступно впродовж тривалого часу. Проте саме Польща законодавчо закріпила дозвіл українцям приїжджати по безвізу і працювати 90 днів без візи. Для багатьох українців саме відсутність цієї бюрократії, потреби звертатися у візовий центр, витрачати кошти на сервісні збори стала ключовою при виборі Польщі як країни майбутнього працевлаштування, особливо якщо потребувалася праця на недовготривалий період. Якщо ви опитаєте найближчих друзів знайомих, родичів щодо роботи за кордоном – саме відгуки про роботу в Польщі будуть переважати, так як туди їдуть найбільше.

Кількість вакансій для різноробочих

Потрібно розуміти, що всі вакансії для заробітчан поділяються на 2 блоки:

  • для спеціалістів (зварювальників, електриків, кухарів, будівельників, далекобійників);
  • для різноробочих (людей, які не знають мову країни, куди приїхали, та для виконання обов’язків яким надаються нескладні процеси, де не потрібно мати досвід, всього навчають впродовж тижня).

І аналіз вакансій за посиланням https://andriym.com/vacancies/poland яскраво нам демонструє, що робота Польщі для різноробочих доступна територіально по всій країні. Хочеш жити у столиці – тримай такі вакансії, хочеш десь працювати в невеличкому населеному пункті – і це маєш. Хочеш працювати у Любліні, бо там працюють друзі – і в цьому випадку для тебе знайдеться вакансія, і не одна. Тобто варіантів праці сотні: на заводі, на фабриці, на фермі, на складі. Будь-яка локація, бо українці вже стали брендом якісної роботи. Нас вважають трудівниками, і наших співвітчизників хочуть в себе бачити на підприємстві роботодавці. А чим більше варіантів праці – тим вільніше почувається людина, адже в будь-якій незрозумілій ситуації легко зможе змінити роботу на іншу.

Географічний, бюрократичний та кількісний – не всі критерії, за якими українці обирають працювати саме у вищеназваних двох країнах. Знайти роботу у Польщі та Чехії відповідно до ваших вподобань – це легко. Ще в цих країнах велике ком’юніті громадян України, багато спільних культурних моментів, легше зрозуміти мову, є велика кількість громадських організацій, які можуть допомогти вирішити юридичні питання та підказати, як законодавчо правильно діяти в тій чи іншій ситуації. Тому Польща і Чехія такі популярні.

Схожі повідомлення

За вчинення особливо важкого злочину розшукується Ярослав КІЗЛИК

admin3

Ситуація з нарахуванням бойових премій виправляється

admin3

Новорічна ніч в зоні ООС: загинув військовослужбовець

admin2

Завжди під рукою: онлайн-радіо для вас на Uradio.com.ua

admin

“Ковідна” тисяча: на що українці витрачають кошти за вакцинацію?

admin2

АРЕСТОВИЧ ПОЯСНИВ, ЧОМУ УКРАЇНЦІВ НЕ ПОПЕРЕДИЛИ ПРО ВІЙНУ

admin2

Залишити коментар