16.5 C
Lviv
17.05.2024
Україна

Край гір та природних див: запрошуємо у мандри карпатськими територіями Сколівських Бескид

19 серпня 2022 року.

На фото: НПП Сколівські Бескиди

Управління туризму та курортів Львівської ОДА (ОВА) підготувала для краян та гостей Львівщини вичерпну і змістовну інформацію про знамениті Сколівські Бескиди.

Національний природний парк Сколівські Бескиди на теренах Львівщини вже 23 роки. Розкинувся він площею у понад 35 тисяч гектарів.  

Національний природний парк Сколівські Бескиди на теренах Львівщини вже 23 роки. Розкинувся він площею у понад 35 тисяч гектарів.  

Територія парку розташована в околицях традиційних курортних місцевостей – Сколе, Славське, Східниці. Річки Стрий, Опір та їхні притоки роблять цю територію особливо привабливою для літнього туризму, а довгі пологі гірські схили сприяють розвитку шляхам активного туризму та дослідження флори і фауни.   

В цих краях талановиті народні умільці виготовляють самобутні вироби, різьблені дерев’яні речі, вишивки, килими, намиста, кераміку, предмети одягу, які цінуються далеко за межами Карпат.

Флора парку нараховує 632 види рослин. На території парку збереглися вікові чисті букові ліси та смерекові і ялицеві ліси, деяким із них вже більше 100 років. Також тут поширені понад 50 видів рослин, занесених до Червоної книги України. Серед них арніка гірська, зозулині сльози серцелисті, лілія лісова, підсніжник звичайний, шафран Гейфелів.

Серед лісових мешканців тут водяться олень благородний, козуля, кабан дикий, заєць-русак, білка, лисиця звичайна, куниці, вовк, ведмідь бурий, з рідкісних видів – борсук, горностай, кіт лісовий, рись звичайна, нічниця довговуха. Серед плазунів є гадюка звичайна, вуж звичайний, ящірки прудка, зелена та живородна. До Червоної книги України занесені полоз лісовий, гадюка звичайна, тритони карпатський, саламандра плямиста.

Загалом на території парку охороняються 11 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку та 30 видів, занесених до Червоної книги України.

На території парку розташований державний історико-культурний заповідник «Тустань», Східницьке родовище мінеральних вод та могила київського князя Святослава Володимировича на правому березі річки Опір.

Найвища точка НПП «Сколівські Бескиди» – гора Парашка 1268 м. У хорошу погоду з вершини Парашки можна побачити ближнє село Корчин, а також міста Стрий, Миколаїв, а то й Львів. За легендою гора названа на честь Парашки — дочки князя Святослава.

З території парку прокладені туристичні маршрути до водоспадів Гуркало та Кам’янецького водоспаду, а також до популярних вершин – Лопата, Ключ.

Одні із найпопулярніших туристичних маршрутів за номерами:

  • 5048 «Стежками легендарної Тустані»;
  • 13 «На гору Лопата»;
  • 13 «Сколе-Парашка»;
  • 5046 «Корчин-водоспад Гуркало-Парашка»;
  • 5041 «Павлів потік-Водоспад Кам’янка»;
  • 500 «Долиною річки Кам’янка»;
  • 5049 «Сопітські мандри від водоспаду до полонини».

Парк користується популярністю, як і серед досвідчених мандрівників, так і серед початківців, які лише починають свої перші сходження в гори.

Схожі повідомлення

Наркотики – це абсолютне зло… Це не лише смерть і страждання, а й злочини – крадіжки, грабежі, розбої…Це домашнє насильство, зруйновані родини та понівечене дитинство…Вбережемо наших дітей від зла..Разом…

admin3

Якби не рятувальники, то згоріло б шість будівель на обійсті господаря у с. Сторона на Дрогобиччині

admin3

Визначення високоприбуткових облігацій

admin

На Червоноградщині в аварію потрапив “Школярик”

admin2

Щодо російськомовних, частково двомовних та суржикомовних військовослужбовців на війні: українська мова має обʼєднувати, а не розʼєднувати!

admin3

Навіть якщо селфі не вийшло, ти все одно красива та красивий

admin3

Залишити коментар