16.5 C
Lviv
24.04.2024
Україна

Час припинити проросійську гру “Facebook”

06 липня 2022 року.

Мабуть, більшість читачів, які прочитають цей текст, здивуються про мотиви прихованої проросійськості громадянина США, засновника “Facebook” Марка Цукерберга. Утім автор публікації, надрукованої сьогодні у розділі “Блоги” інтернет – видання “Цензор. НЕТ.”: https://censor.net/ua/b3352328, оглядач Олександр МІХЕЛЬСОН переконливо доводить “хто є хто”.

Журналістка Христина Коціра написала допис. І “Facebook” його заборонив.

Текст допису був таким.

“Горчинская, к следователю!”

На ватяних ногах 22-річна Ванда поволоклася до дверей. Тіло боліло. Сьомий день, як її затримали. Йшла темним коридором, потім сходами. До чого готуватись? Попередні рази ставили до стіни, били в голову, накидали на шию зашморг. Слідчий впирався ногою в живіт, а його помічник – у спину, душили.

“Бандеровская сука, все нам расскажешь. Где крыивки, где крыивки???” – відлунювало в голові. Переступила поріг кімнати для допитів. “Мы тебе шутку организуем, – погрозливо скалився гебешник Бровін, – раздевайся!”. Влупив нагайкою. Вона стояла і не рухалась.

Тоді катюга кинувся зривати одяг сам. Люто шматував шлейки бюстгальтера. Віддирав від понівеченого тіла труси, присохлі до кривавих струпів. Серед розкиданих по всій кімнаті лахів стояла гола дівчина. А гебіст покликав усіх тюремників, роздав їм нагайки й металеві прути: “Бейте по очереди. Сейчас она все расскажет”.

Найбільше боліло, коли бив свій, місцевий. Намагалася зазирнути йому в очі: як ти можеш? Ховав погляд.

Бровін тим часом зняв із себе піджак. Сліпуче біла шовкова сорочка в тонку синю смужку зовсім не вписувалася в жахіття, яке коїлося в цих темних застінках. Кат закотив лівий рукав. Ванда вже лежала на підлозі. Підняв її за волосся і ребром долоні сильно влупив по шиї. З рота, вух і носа цівками бризнула кров. Ванда далі вперто мовчала.

“На всю жизнь этот праздник Восьмого марта запомнишь! Одевайся, курва бандеровская!”.

“Где крыивки?” – ще довго відлунювало в голові й побитому тілі. Не видала. “Дякую тобі, Боже”.

Сьогодні вкотре нагадую історію життя Ванди Горчинської — жінки, яку, повірте, не здивували звірства росіян в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах і селах в наші дні, бо все це вона бачила, пережила і перетерпіла ще 1946-го.

Сьогодні Ванді Горчинській — 98. Вона для мене — та соломина, за яку я тримаюся, коли настає момент “все пропало”. Бо хіба могла Ванда в 1946-му — збита і зболена — отримавши вирок — “15 лет лишения свободи” — повірити, що переживе всіх своїх катів? Усіх тих мос…лів, які систематично знущалися, які вивезли під китайський кордон всю родину, а її саму мордували в холодних норильських таборах, хіба могла вона знати, що переможе?

Сьогодні Ванді Горчинській — 98! І вона перемогла”.

***

Ось цей текст було заборонено системою “Facebook”. Він, бачте, “порушує стандарти спільноти”.

Цей текст – не вигадка. Христя багато разів інтерв’ювала політв’язнів радянського режиму.

А ще – цей текст набрав понад три тисячі реакцій. І це вже більш ніж показово. Я, наприклад, пишу жорсткіші тексти. Але мене не забороняють. Лише знижують у рейтингу. Бо я не набираю і трьохста реакцій. А от коли багато – настає “покарання”.

Ні для кого не секрет, що компанія Марка Цукерберга “Мета” зараз проходить складний і тривалий судовий процес у Росії. Там на них спершу наклали купу штрафів, потім вирішили заборонити взагалі. І якщо FB заборонили навіть іще до юридичного рішення, вже на третій день війни, то з іншими продуктами компанії все може бути не так просто. Бо це ж який рекламний ринок!

У таких випадках гігантські корпорації завжди знаходять лазівки, виверти, щурячі ходи.

Дуже добре було б, якби наші ура-патріоти, які так беззавітно борються з якоюсь там нікому не потрібною овсянніковою, звернули увагу ось на такі речі. Де-факто цензуру на користь рашизму. Всесвітню цензуру, я наголошую.

Я не знаю, які потрібні тут заходи – я мало знаюся на технічному й економічному боці справи. Але вони, ці заходи, потрібні ще вчора, і тепер це цілком очевидно. Так далі терпіти не можна.

Олександр МІХЕЛЬСОН, оглядач

Схожі повідомлення

У Маріуполі російський загарбник вистрілив в обличчя 11-річній дівчинці. ВIДЕО

admin3

16-й юнак отримав кулю, рятуючи бабусю від 32-річного нападника. Бандиту повідомлено про підозру у вчинення злочину

admin3

Звернення до ЗМІ від 103 Окремої бригали сил ТрО

admin3

Війська РФ обстріляли ракетами район Львівського аеропорту, – Садовий. ВIДЕО

admin3

Техпластини : на що звернути увагу при виборі якісних техпластин

admin

Ще одна втрата в Араттівській родині – загинув Друг Поляк

admin3

Залишити коментар