16.5 C
Lviv
29.03.2024
Стрийщина

Визнання фізичної особи недієздатною

Продовжуємо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сьогодні консультує Олена Городицька  – головний юрист сектору «Новороздільське бюро правової допомоги» Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пані Олено, спочатку ознайомте наших читачів, що таке  дієздатність.

Дієздатність – це здатність фізичної особи своїми діями набувати для себе цивільні права і самостійно їх здійснювати. Окрім того, це також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов´язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Зазначу, що дієздатність дозволяє фізичній особі повною мірою брати участь в цивільних відносинах та вчиняти правочини (дії, спрямовані на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків, наприклад, укласти договір купівлі-продажу). Саме тому дієздатність є невіддільною від людини і визнати фізичну особу недієздатною можливо лише  на підставі та в порядку, встановленому законом.

У якому ж випадку фізичну особу можна визнати недієздатною?

Фізична особа може бути визнана недієздатною у разі хронічного, стійкого психічного розладу, в результаті якого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Психічний розлад  розлад психічної діяльності (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам’яті), який позбавляє особу здатності адекватно усвідомлювати навколишню дійсність, свій психічний стан і поведінку. При цьому діагноз психічного розладу не може базуватися на незгоді особи з існуючими в суспільстві політичними, моральними, правовими, релігійними, культурними цінностями або на будь-яких інших підставах, безпосередньо не пов’язаних зі станом її психічного здоров’я.

Який порядок визнання фізичної особи недієздатною?

Визнати фізичну особу недієздатною може лише суд, прийнявши відповідне рішення. Для того заявник має звернутися з заявою до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги – за місцезнаходженням цього закладу.

Хто може бути заявником?

Заявником у такій справі може бути лише член сім’ї, близький родич особи, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, заклад з надання психіатричної допомоги.

Які документи необхідно подати до суду для вирішення цього питання?

Для вирішення такого питання, до суду обов’язково потрібно надати дані про психічну хворобу фізичної особи (довідки про стан здоров’я, виписка з історії хвороби й інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами). Крім того, лише на підставі таких даних суд не може прийняти рішення про позбавлення дієздатності, тому у справах про визнання громадянина недієздатним призначається судово-психіатрична експертиза. Саме висновок експерта буде в такій справі основним доказом.

При прийнятті рішення про позбавлення громадянина дієздатності, суд встановлює над такою особою опіку та за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

З якого моменту особа вважається недієздатною?

Відповідно до частини 1 статті 40 Цивільного кодексу України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Строк подання апеляційної скарги становить 30 днів з дня проголошення рішення. Важливо, що суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною. Це дуже добре у тому випадку, коли  особа, яка страждає на психічні розлади, подарувала або ж продала комусь належне їй майно до того, як її визнали недієздатною.

Які наслідки позбавлення дієздатності?

Наслідки визнання особи недієздатною є такими:

  • над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка та призначається опікун. До встановлення опіки і призначення опікуна такі функції здійснює орган опіки та піклування;
  • недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину, відповідно і не буде нести відповідальність за його неналежне виконання. Проте, за схваленням опікуна вона може вчинити дрібний побутовий правочин, наприклад, купити собі їжу. А також на вимогу опікуна правочин, вчинений недієздатною особою, може бути визнаний судом дійсним, якщо буде встановлено, що він вчинений на користь недієздатної особи;
  • правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун;
  • відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

На який строк особа визнається недієздатною?

Звертаю увагу, що законодавством чітко встановлено, що строк діїрішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

У випадку, якщо фізична особа не одужала, а строк дії рішення закінчується, опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку має подати клопотання про продовження строку дії рішення суду.

Якщо особа видужала або її психічний стан покращився, то суд за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку.

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А наразі нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу Ви можете у будь-який зручний для Вас спосіб:

  • звернувшись до бюро правової допомоги за адресою:                               м. Новий Розділ,  вул. Чорновола, 12.
  • зателефонувавши:  068 875 17 00 (Новороздільське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр),                                  на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

Схожі повідомлення

Смертельна ДТП на Стрийщині

admin2

За добу 21 квітня на Львівщині зареєстровано 804 нових підтверджених випадків COVID-19

admin3

Дві вантажівки, зіткнувшись, злетіли у кювет

admin2

“ХАП-ОК” тренувався подолати пожежу

admin2

У с. Туради поблизу м. Жидачева мотоцикліст зіткнувся з “бусом”: обоє водіїв – у лікарні з травмами

admin3

За добу 23 травня на Львівщині – 41 новий підтверджений випадок COVID-19. Всього з початку пандемії – 134665 випадків

admin3

Залишити коментар