16.5 C
Lviv
20.04.2024
Україна

Дерев’яні церкви Карпатського регіону на Львівщині: що варто побачити

Плануючи мандрівку, щоб відновити свої сили у тиші та спокої, пропонуємо відвідати дерев’яні церкви Карпатського регіону, які внесені до світової спадщини ЮНЕСКО.

Про актуальну ініціативу управління туризму та курортів повідомляє пресслужба Львівської обласної державної адміністрації.

Львівщина унікальний край, де можна знайти відпочинок на будь-який смак та вподобання. У час, коли ворог намагається знищити нашу ідентичність, а ракети пролітають над нашими будинками, нам як ніколи потрібно піклуватись та зберегти нашу неповторну спадщину.

Також потрібно знаходити час на душевні мандри, щоб запобігти внутрішньому вигоранню та мати сили боронити країну в тилу. Гарною нагодою для цього є відвідини дерев’яних храмів нашої області.

«Сакральна спадщина Львівщини є унікальною візитною карткою нашого регіону. Тут розташовано найбільше дерев’яних храмів внесених до світової спадщини ЮНЕСКО в Україні, що надало їм найвищий пам’яткоохоронний статус, а також щороку привертало велику кількість туристів зі різних країн світу» – зазначає керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

У 2013 році в Камбоджі, було зараховано до списку ЮНЕСКО 16 дерев’яних церков карпатського регіону України і Польщі. Їх обирали зі 44 об’єктів бойківського, гуцульського, галицького, лемківського типів.

В цей список увійшли 8 сакральних споруд, які розташовані на території Польщі, а також 8 храмів в Україні, чотири із яких на Львівщині.

Найстарішою у списку є церква Зіслання Святого Духа у селі Потеличі, вона датується 1502–1600 роками. Будівництво церкви замовили місцеві гончарі, які славилися в ті часи далеко за межі свого регіону. Кажуть, у цій церкві молився Богдан Хмельницький, а у давні часи біля храму було встановлено 7 козацьких гармат.

Церква Святого Юра у Дрогобичі – її ще називають «поемою в дереві», була виміняна на сіль і привезена із с. Надіїв, що на Франківщині. В церкві збережений дерев’яний  іконостас XVII ст та унікальні розписи на біблійні теми та рослинні орнаменти.

Церква Святої Трійці – святиня у Жовкві збудована без жодного цвяха, повністю з дерева. До її спорудження долучився Костянтин, син короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського. У храмі є цінним іконостас, який, за даними істориків, старіший, ніж сама церква.

Церква Собору Пресвятої Богородиці – побудована у бойківському стилі у с. Матків. Триверха, з багатьма ярусами над кожним куполом, наче ялинка. Цікаво, що робочою силою на будові храму в основному були жінки – чоловіче населення села у ті роки масово було рекрутовано до війська Австро-угорської імперії. Тож нова церква була ще й своєрідною офірою Богові задля повернення чоловіків і синів додому.

На фото:  Церква Собору Пресвятої Богородиці

Схожі повідомлення

PlayStation 5 Pro — це найкраще, що трапиться з ігровою спільнотою

admin

На електровелосипеді по місту

admin

Кратом та спорт

admin

Райони Львівщини отримали системи супутникового зв’язку «Starlink»

admin3

З 7 лютого учні з 1 по 4 класи навчатимуться очно, натомість учні 5-11 класів – дистанційно, – рішення Львівської обласної комісії ТЕБ і НС

admin3

Дякую тобі, Польща!

admin3

Залишити коментар