16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

ТзОВ «Енергія – Новий Розділ» – про абонентське обслуговування

Із керівництвом ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» – заступником директора Олегом Шайногою, головним інженером Василем Халаком, начальником виробничо-технічного відділу Андрієм Макарчуком вперше мали розмову про намір запровадити плату за абонентське обслуговування споживачів багатоквартирних будинків у …. квітні 2021 року (інтерв’ю надруковане у «Віснику Розділля» №14 (1315) від 16 квітня 2021 року).
Тож нинішня наша розмова із заступником директора Олегом Шайногою практично співпадала із тим, про що вели мову рік тому.

  • У зв’язку з чим виникла така необхідність – введення абонентської плати?
  • У зв’язку з прийнятими новими правилами надання послуг. У відповідності до Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», Правил надання послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою КМУ від 05.07.2019 №690, на виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2021 р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» до тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення не включаються витрати, які включаються до складу плати за абонентське обслуговування. Плата за абонентське обслуговування сплачується споживачами послуг централізованого водопостачання та водовідведення, які уклали з виконавцями послуг індивідуальні договори.
  • А тепер, будь ласка, детальніше роз’ясніть, що ж таке абонплата?
  • Плата за абонентське обслуговування – це плата виконавцю послуги (у даному випадку – з водопостачання) за індивідуальним договором як відшкодування витрат виконавця.
    Про які саме витрати йде мова? Витрати, пов’язані з укладанням договорів. Витрати за здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги.
    Плата за абонентське обслуговування формується відповідно до Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Правилами надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення», затверджених Постановою Кабміну від 05.07.2019 р. №690 (зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабміну від 02.02.2022 р. №85).
  • І який розмір абонплати?
  • ТзОВ «Енергія – Новий Розділ» провела розрахунки і визначила розмір плати за абонентське обслуговування – 24,84 грн з абонента за послугу з водопостачання та водовідведення. А для мешканців приватного сектору, де немає послуги водовідведення, – половина суми, тобто 12,42 грн з абонента.
    Абонплата сплачується щомісячно – її розмір вказано у додатковому рядку у розрахунковій квитанції.
    Згідно з Постановою КМУ від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговування внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг», зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабміну України від 01.09.2021 р. №928, держава регулює її граничний рівень, який з 01.12.2021 р. становить 35,19 грн.
  • Тобто, навіть коли людина не проживає і не користується водою, абонплату вона буде сплачувати? Щось на зразок плати «за транспортування газу»?
  • Так. І це стосується усіх енергоносіїв.

Схожі повідомлення

На фронті загинув смертю хоробрих новорозділець Володимир БРАТЦІВ

admin3

Шкільна хроніка: колектив зібрав кошти на автомобіль захисникам 2-ї Галицької бригади Нацгвардії України; нас навідав випускник 2018 р. воїн Ростислав Коптованець – незабутнє спілкування. Гордимося нашими захисниками!

admin3

Здобувачі освіти професійного ліцею зустрілися з інспекторкою ювенальної превенції Новороздільського відділу поліції Мар’яною Лях. Розмова йшла про види правопорушень

admin3

Наші Герої! Післяслово… Василь Сколоздра…

admin2

«Урожайний» день Новороздільського пологового відділення

admin2

Березина – нові відкриття,чудові люди і давня історія…

admin2

Залишити коментар