16.5 C
Lviv
19.04.2024
Україна

Як зібрати і що має бути у “Тривожній валізці”: оптимальні поради від легендарної снайперки ДУК “ПС” та УДА, натепер відомої блогерки та офіцерки ЗСУ Олени Білозерської.

Імовірність нової фази агресії російських імперіалістів крайнім часом спричинилася до появи у соцмережах та новинних телеканалах сюжетів про “Тривожну валізку”. Скажу вам, порад наслухався різних і багато. Але щось не йнялося віри, що це квінтесенція для пересічних громадян, які у такій темі справді “мілко плавають”. Бо ж звідки їм знати, що має бути найнеобхідніше у цій “Тривожній валізці”. Відповідні ж органи та служби щось не надто конкретно на цей “предмет” надають посполитим інформації.

І ось, на щастя, натрапив на допис “Як зібрати “тривожну валізку”?” у Facebook.моєї улуюбленої учасниці російсько — української війни Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ — журналістки, учасниці Майдану, з 2014 року снайперки ДУК “Правий сектор” та окремого легкопіхотного загону “Вольф” Української добровольчої армії, а з 2018 року офіцерки морської піхоти Збройних Сил України, кавалера ордену “За мужність” ІІІ ступеня.

Додам, що Олена певний час пересікалася на фронтових дорогах із бійцями 8-го окремого батальйону УДА “Аратта”, якому з минулого року привсвоєно ім”я першого командира Андрія Гергерта, з Нового Роздолу. Зокрема, особисто легендарного комбата “Червня”, бійців на псевдо “Січень”, “Офіцер”, “Тихий” та інших. Це наче додало додаткової мотивації, аби ознайомити загал із чіткими, без “водичики” порадами Олени Білозерської, яка, до речі, у 2019 році видала унікальну документальну повість про добровольців ““Щоденник нелегального солдата”.

Отже, Олена БІЛОЗЕРСЬКА:

Як зібрати “тривожну валізку”?

Перш за все, необхідно визначитися з вагою та розміром такої валізи. Людина має щонайменше годину без зайвих зусиль пронести її. В іншому разі від неї доведеться відмовитися.

Вміст валізи залежить від людини, яка її збирає, зокрема, від віку, статі, стану здоров’я, вмінь та навичок. Якщо до населеного пункту наближаються бойові дії, то необхідно почати збори тоді, коли ще працює громадський транспорт, а дороги вільні.

Якщо ж ви втікаєте “в нікуди” від смертельної небезпеки – багаж має бути суворо обмеженим за вагою. До речі, дієва порада для будь-яких спроб виїхати і взагалі для пересування в неспокійний час: перевірте вміст всіх ваших електронних пристроїв (смартфон, планшет, фотоапарати, флешки тощо), щоб у них не було нічого такого, що може не сподобатись будь-якій зі сторін конфлікту. Якщо вас затримають і схочуть перевірити, можуть з вашого смартфона зайти на вашу сторінку у соцмережах – подумайте про це.

Так, одяг і речі мають бути виключно цивільними, без військових кольорів та знаків. Крім того, літнім жінкам радять взувати темне взуття. Також багаж необхідно розділити на три частини:

По-перше, це речі, які не можна втратити. Це можуть бути паспорт, водійські права, гроші, банківські картки, ліки тощо. Вони мають бути ближче до тіла, щоб ніхто не зміг їх вкрасти. У кишеню верхнього одягу варто покласти запальничку та ліхтарик, а у внутрішню – засоби зв’язку. Крім того, необхідно мати каремат.

По-друге, сама валіза-рюкзак має бути з мінімальною вагою. Що туди покласти:

  • ліки (жарознижувальне, протизастудне, знеболювальне, протизапальне, кровоспинне, антидіарейне, ліки від серцевого нападу, плюс запас медикаментів від хронічних хвороб). Також різні медичні пластирі;
  • копії документів – у файлах, заклеєних скотчем – від вологи;
  • телефон (бажано не смартфон, а стара й надійна “дзвонилка”), зарядки для всієї електроніки, яку ви маєте;
  • мультитул (якщо є і неважкий) або просто маленький складаний ножик;
  • запасний ліхтарик + батарейки, пара запальничок, сірники;
  • заряджений павербанк;
  • маленький перехідник зі старої радянської розетки на “євро” навпаки;
  • трійник (краще подовжувач, але він важить і займає місце);
  • олівець, ручка, маленький блокнот;
  • паперова карта;
  • маленький компактний радіоприймач (один на групу);
  • гігієнічні засоби, найперше – вологі серветки. Туалетний папір краще брати невеликими рулонами, які можна сховати по кишенях;
  • невелику металеву посудину, у якій можна приготувати собі їжу, якщо буде на чому, і поїсти з неї, а також ложку;
  • зміна білизни, теплі шкарпетки і теплий одяг (бажано флісовий);
  • хімічні грілки для ніг;
  • дешевий поліетиленовий дощовик;
  • харчові продукти – в мінімальній кількості, з розрахунку максимум на пару діб. Ніяких консервів, ніякого хліба, ніяких сухарів – все це вага і місце;
  • вода.

Речі розміщуємо логічно – щоб максимально пришвидшити і полегшити використання. Теплий одяг – зверху. Блокнот з ручкою, хімічні грілки, зарядку на телефон – у зовнішнє маленьке відділення рюкзака тощо.

По-третє, у разі, якщо ви маєте власний транспорт, речей можна взяти більше. Однак тоді є ризик втратити їх разом із автомобілем. Варто взяти також спальний мішок.

Схожі повідомлення

Трансмісійні оливи: Ключові аспекти обрання і заміни для довговічності вашої автомобільної трансмісії

admin

Поліцейський гвинтокрил доставив у Львівську лікарню швидкої допомоги 26-річного пацієнта з Дрогобиччини

admin3

Популярність електровелосипедів

admin

Як правильно вибрати рибу для ролів і суші?

admin

На менському напрямку на Чернігівщині знищено 20 танків військ РФ, біля Ріпок ще 10-15 одиниць ворожої техніки, – ЗСУ

admin3

Жертви російських окупантів у Бучі. ФОТОрепортаж (21+)

admin3

Залишити коментар