16.5 C
Lviv
16.04.2024
Без категорії

Як вибрати сучасний телевізор: переваги та недоліки

Ще зовсім недавно вибір телевізора починали  зі слів «4K поки не дуже поширене, переплачувати за високий дозвіл особливого сенсу немає». Якщо ви дивитесь телевізор лише одного з операторів, ймовірно, нічого не зміниться. Але якщо у вас є підписки на всякі Netflix, Apple TV + або інші стрімінгові сервіси, ситуація інша. Само собою, наявність будинку сучасних ігрових приставок диктує необхідність купити 4K-телевізор. Телевізори зараз досить поширений товар на ринку, і досить часто на них діють великі знижки. Український ринок зараз представляє закордонні популярні фірми такі як Samsung TV, Lg, Sony і тд.

Вибираючи телевізор, варто віддавати собі звіт в тому, що він залишиться з вами дуже надовго (якщо не зламається безповоротно). Так що економити потрібно, але з розумом. Саме тому наша рекомендація – при великих діагоналях вибирати телевізор з роздільною здатністю 4K, а не морально і технологічно застаріле Full HD і менше. Відзначимо, що в даному випадку мова йде не про телевізор «на кухню» – це інша історія.

Тепер – базові поради щодо вибору телевізора додому для тих, хто не готовий «закопуватися» в технологіях. 

Розмір діагоналі

Вибір діагоналі – частково суб’єктивний аспект. Як показує практика, якщо 50 дюймів здаються великим розміром екрану, через півроку захочеться 55 або 60 – справа звички. Є два моменти: ціна і розмір приміщення, де буде стояти телевізор. У магазині зазвичай багато простору, і діагональ втрачається, телевізор виглядає менше, ніж в кімнаті. Зараз при наявності коштів «модними» для «звичайної» квартири можна назвати діагоналі від 50 до 65 дюймів.

– 32-43 дюйма – самі ходові, їх відсотків 80. Ті, що більше, трапляються на порядок рідше, – каже він і припускає, що це відображає поширеність популярних моделей серед споживачів.

Тип матриці

Можна обійтися двома основними типами: OLED і ЖК різних типів з LED-підсвіткою. Вважається, що OLED перевершує «звичайні» ЖК по насиченості і якості картинки, у нього чорний – це по-справжньому чорний, та й з білим, як правило, проблем немає.

HDR
Зараз складно знайти телевізор без цієї технології, навіть в бюджетному сегменті заявлена підтримка HDR – розширеного динамічного діапазону. Однак його можливості проявляються на високій роздільній здатності, наявність сумісності на пристроях з HD-картинкою і низькою яскравістю екрану трохи дивує (проте такі моделі існують).

Перевага HDR в тому, що ця технологія дозволяє домогтися кращої якості зображення, обробити яскраві і темні місця, зробивши їх більш «оглядовими». Крім HDR (позначається як HDR10), є більш дорогий варіант – Dolby Vision.

Герци і контраст

Чим вище біля телевізора цей показник, тим краще: якщо вибір стоїть між 50 (60) Гц або 100 (120) Гц, кіноманам варто віддати перевагу другому варіанту. На практиці це означає більш якісну картинку в динамічних сценах, але якщо джерело має відповідну підтримку. Якщо немає, різниця буде непомітна.

У бюджетному сегменті зазвичай мова йде про 50 (60) Гц. Можна також зустріти маркетингове позначення effective refresh rate – наприклад, 100 (120) Гц. На ділі це ті ж 50 (60) Гц з програмними «бустерами».

Розумні функції

Вже не знаємо, яка там статистика по затребуваності функцій Smart TV: часто просунута аудиторія заводить собі телеприставку (Apple, Xiaomi або будь-яку з сотень інших) і користується ними, а вбудований браузер і додатки для ТВ ігнорує. Хоча, звичайно, є винятки, так як великі стрімінговие сервіси присутні для різних платформ «розумного ТВ».

Не очікуйте від телевізорів високої продуктивності цих функцій: залізо телевізора призначене для обробки відеосигналу і звуку, а не забезпечення плавності меню. З цієї причини навіть в дорогих моделях можна зіткнутися з пригальмовування оболонки Smart TV.

Що стосується власне платформи, є фірмові, серед яких найбільш популярні webOS від LG і Tizen від Samsung, а також Android TV (частий гість на телевізорах Sony і ряді інших). У перших двох існують власні каталоги додатків, набору яких досить для звичайного користувача. Android TV в теорії пропонує більше, однак це не є основним чинником при виборі.

Схожі повідомлення

Школярі Львівщини можуть отримати подарунки від Мінцифри та Львівської ОВА

admin3

Мінімальна заробітна плата з 1 вересня 2020 р. встановлена в розмірі 5 тис. грн

admin

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 по Україні на 23 вересня

admin

У Львівській області затримали підозрюваного у вбивстві односельчанина

admin

Резонанс: мав можливість взяти участь у симуляційній грі “Світ громад” – ЦІКАВА МОЖЛИВІСТЬ!

admin3

Листи Василя Стуса до сина :

admin3

Залишити коментар