16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Станківці-Тужанівці-Підгірці: адміністративний “портрет”

У грудні 2020 року утворилася Новороздільська територіальна громада. До якої увійшли – Новий Розділ, селище Розділ і села Березина, Берездівці, Гранки-Кути, Горішнє, Долішнє, Станківці, Тужанівці, Підгірці. Населені пункти, давно об’єднані географічно, історично та й родинно – мешканці навколишніх сіл десь і заселяли свого часу Новий Розділ. Але тепер ми стали громадою офіційною.

Тож вирушаємо знайомитися.
У сторону Станковець автобуси курсують з центру міста десь кожні хвилин 40. 20 хвилин їзди (якщо власним авто, то це взагалі хвилин 10 їзди, всього 7 кілометрів) – 12 грн за квиток – і ти сходиш у селі. Станківці-Тужанівці. Оскільки дорожній показник Станківці стоїть, як на мене, в центрі одного великого села. Справа від нього – Тужанівська школа, у якій навчаються діти обидвох сіл. Зліва – Станківецька церква, також одна на два села.

Посередині – адміністративна будівля, де розміщено кабінети старости, діловода і фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП). До речі, церква, мальовничо розташована на горбочку, також ніби пильнує своїх прихожан: справа – Тужанівці, зліва – Станківці. Проте, попри таку єдність території і перемішання родин, мешканці дуже добре орієнтується, хто з якого села.
Знайомство планувалося як розмова, годинку-другу, проте, закохані у свої села староста Наталія Зінченко, діловод Ольга Залуцька і директор Народного Дому Ярина Колібек організували таку-у-у екскурсію – слів бракує і дня замало. Раджу кожному. Сумно константуючи, як ми мало знаємо свою маленьку батьківщину, як незаслужено забуваємо про те, скільки поряд хорошого, дивного, прекрасного, незвичного.

У селах мешкає 660 осіб – Станківці, 380 – Тужанівці, 200 чоловік – Підгірці.
Найстаршому жителю – Пундор Степан з Тужановець – 97 років, ще жвавий дідусь.
На території є церква Введення у храм Пресвятої Богородиці (стара – дерев’яна пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована у 1713, і нова – у 2014 році, через 300 літ) у Станківцях та церква Миколая Чудотворця у Підгірцях.
Є Народні Доми у Тужанівцях і Підгірцях (станківецький клуб, на жаль, уже бовваніє пусткою, загрозливо косячись на бік), бібліотека у Тужанівському НД, ФАП, Тужанівська 9-річна школа.
У селах є 4 нових дитячі майданчики – найбільший біля адміністративного приміщення. Відрадно, що самі ж мешканці залюбки обслуговують ці території – і приберуть, і покосять, і підмалюють – для своїх же дітей. Цьогоріч особливо постарався, наголошує староста, Віталій Ткачук.


Біля школи – новий спортивний майданчик.
Але ще дуже потрібна для сіл, сумно аргументує староста, пошта, наявність хоча б одного банкомату, пункт надання соціальних послуг.
Проходячись селом, Наталія Іванівна поміж історичними розповідями та легендами, досконалим знавцем яких є, зауважує господарські потреби – он дерев’яні опори електростовпів слід поміняти, бо ж хиляться, а он обабіч дерево похилилося: треба зрізати, допоки біди не наробило. Але ж у тому місці без крана не доберешся, тож на ходу обмірковує, як провернути справу.
Підприємців у селі не особливо багато – декілька магазинів, та сільські паї у людей орендують аграрні компанії «Західний Буг», «Межиріччя» і «Добробут». До речі, на прохання допомогти завжди відгукуються.

Далі буде….

Схожі повідомлення

Золота мрія Андрія Гергерта – відтепер мрія кожного українця

admin2

«Араттівець» Іван Василишин відкрив регіональний тенісний турнір, присвячений 7-й річниці Героїв Небесної Сотні, а згодом учні мірялися силами. Як завжди, перемогли сильніші

admin3

ВІтаємо з чудовою серією товариських матчів: сьогодні ФК “Новий Розділ” переміг вдома ФК “Гірник” (Новояворівськ) – 2:0!

admin3

26-річний новорозділець під час конфлікту завдав три удари ножем 28-річному знайомому, у якого гостював

admin3

Подаруй українську книгу в сільські бібліотеки Новороздільської ОТГ!

admin2

ДЯКУЄМО ПОЛЬСЬКИМ ДРУЗЯМ І ПАРТНЕРАМ ЗА ДОПОМОГУ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ НОВОРОЗДІЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ!

admin3

Залишити коментар