16.5 C
Lviv
20.04.2024
Стрийщина

У Стрию з нагоди 120-річчя створення Народного дому Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь пам’ятника отцеві Остапу Нижанківському

Як повідомляє пресслужба Львівської ОДА:

У Стрию відзначили 120-річчя створення Народного дому – просвітницького центру, навколо якого гуртувалася українська громада на початку ХХ століття. З такої нагоди глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію та освятив наріжний камінь пам’ятника отцеві Остапу Нижанківському. Участь в урочистих заходах взяв заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко.

«Хочемо урочисто відсвяткувати 120-ту річницю спорудження Народного дому у Стрию. Коли вслухаємося в історію цього Народного дому, розуміємо, що йдеться не лише про будинок, цеглу, якісь матеріальні речі. Сьогодні, у рік 30-ї річниці відновлення Незалежності нашої держави, ми спогадуємо 120 років будівництва державницької свідомості українців у місті Стрию. Бо знаємо, як багато часу, як багато століть на своїй рідній землі ми прожили в чужих державах. Згадуємо сьогодні ще один особливий дар, який отримала Стрийщина і стрийська громада, – великого праведника і мученика за Церкву і Україну отця Остапа Нижанківського. Здійснилася мрія цілих поколінь стриян і моя особиста: ми посвячуємо наріжний камінь для його пам’ятника. Як священник, композитор і музикант, ім’я якого присвоєно Стрийській дитячій музичній школі, він є прикладом людини, що горіла Духом Святим», – зазначив Митрополит, передає інформаційний ресурс УГКЦ.

«Народний дім – це осердя просвіти, культури, українського духу та місце сили і натхнення для стриян. Бажаю процвітання, невичерпної енергії, виховати ще десятки народних та заслужених артистів і колективів!

Великий внесок у діяльність народних домів належить духівництву. Священики часто були тими, хто поширював і беріг українські традиції, мову і культуру у нелегкі для української державності часи. Таким був отець Остап Нижанківський – за сумісництвом композитор і музикант. Як зазначив Блаженніший Святослав, усі дари, які мав отець Остап, він намагався не просто зберегти, а поставити на служіння своєму народові», – сказав заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Довідково: Народний дім у Стрию збудували за проєктом Івана Левинського і урочисто відкрили і освятили 1 січня 1901 року: на відкритті Іван Франко читав зі сцени свою поему «Мойсей», а хор «Стрийський Боян» виконав кантату на музику о. Остапа Нижанківського, який був диригентом.

Схожі повідомлення

Поліцейський врятував немічних людей на пожежі

admin2

11-річна дівчинка травмована внаслідок ДТП на Стрийщині

admin2

Бродівський водій здійснив усі можливі правопорушення

admin2

COVID-19 на Львівщині за добу 24 квітня

admin3

Школярі, малюйте сонечко – вигравайте конкурс!

admin2

На трасі загорілася фура

admin2

Залишити коментар