16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Підготовка до опалювального сезону – по-новороздільськи

Чи то ми не можемо розпочати опалювальний сезон, не отримавши гідного «підштовхувача»?

Уже кілька років поспіль у Новому Роздолі опалювальний сезон – немов підготовка до війни.

Пригадуєте листопад 2019-го? Коли лише після термінового опівнічного приїзду екс-прем’єр-міністра Олексія Гончарука 13 листопада  у терміновому порядку  «зняли» управителя «Гарант-Енерго М» і дали державну компанію, дочірнє підприємство потужного «Нафтогазу».

Зарано втішилися, виглядає.

Так,  у місто тоді запустили тепло. Але вже навесні 2019-го разом з припиненням опалювального сезону припинили і подачу гарячої води. Так уже другий рік поспіль.

Цьогоріч, 2021-го, історія у дечому повторюється. Щоправда, трохи раніше, у серпні, не в листопаді таки.

Вірніше, робоча група, утворена з представників міської вдали та депутатського корпусу, з травня місяця проводить зустрічі з «Нафтогаз Тепло», безуспішно намагаючись дізнатися, що ж робиться по підготовці опалювального сезону? І коли будуть відремонтовані «розриті» у ході ремонту теплокомунікацій вулиці та газони міста?  Про гаряче водопостачання уже запитують мимохідь: зрозуміло, воно появиться лишень з початком опалення. Та й то, аби опалювальний сезон стартував вчасно та без ексцесів. Справедливості ради зауважимо, що генеральний директор «Нафтогаз Тепло» Федір Шевченко щоразу твердо обіцяє – опалювальний сезон стартує вчасно.

І от – черговий «підштовхувач» – у вигляді візитів на ТЕЦ високопосадовців.

* * *

Робоча група Львівської облдержадміністрації 30 липня   перевірила Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ на готовність до роботи  в осінньо-зимовий період (https://visrozdil.lviv.ua/2021/08/07/ochilnyk-loda-vyznav-novorozdilska-tets-ne-gotova-do-opalyuvalnogo-sezonu/).  За результатами перевірки  вищевказані ТЕЦ не готові до опалювального сезону 2021/2022.

Про це зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький під час засідання Міжвідомчої робочої групи з підготовки об’єктів до опалювального сезону 6 серпня під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Щодо стану ремонту та заміни теплових мереж Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, затверджений план заходів з підготовки до роботи в  осінньо-зимовий період у повному обсязі не виконується. На жаль, люди переведені на триденний робочий тиждень, відбувається скорочення, назад цей колектив буде повернути важко. Щодо Новороздільської ТЕЦ,  дочірньою компанією-управителем НАК “Нафтогаз України” ТОВ «Нафтогаз Тепло» не проведено поточний ремонт парового котла, не завершено  ремонт парової турбіни, не здійснено випробування котлів після ремонту, не відновлено  теплової ізоляції теплових мереж, не здійснено повірки засобів вимірювальної техніки”, – зазначив Максим Козицький.

* * *

Вже через декілька днів, 9 серпня, черговий візит посадовців з Києва, із шлейфом журналістів, прибув до Нового Роздолу.  Директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз Віталій Щербенко, начальник департаменту енергоефективності та енергозбереження Групи Нафтогаз Юрій Войтович,  керівник «Нафтогаз Тепло» Федір Шевченко, фінансовий директор «Нафтогаз Тепло» Марина Андрієнко.

Після спілкування з міським головою Яриною Яценко «гості» вирушили на Новороздільську ТЕЦ.

Забігаючи наперед, зазначимо, що коментар голови ЛОДА М.  Козицького про 100-відсоткову неготовність Новороздільської ТЕЦ до опалювального сезону повністю «перекреслив»  впевнена відповідь представників «Нафтогазу», мовляв, на 90 % Новороздільска ТЕЦ готова до початку опалення.

Чудодійні зміни за два тижні?

Чи чергова «гра» потужних дієвих осіб?

Що б там не було, головне, що «заручниками» таких ігор завжди стають мешканці Нового Роздолу, які зі страхом (набутого з гіркого досвіду) очікують осінньо-зимового сезону.

* * *

Тож чи буде тепло в Новому Роздолі?

Це питання на вустах усіх городян.

На це шукали відповіді і під час екскурсії по ТЕЦу.

Директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз Віталій Щербенко дуже впевнено наголошував: «З опалювальним сезоном не буде проблем.  Містян можете заспокоїти  –  у нас все добре,   не потрібно людей лякати, що ми не готові. Тепло у місті буде! І вчасно!».

Своєрідну «екскурсію» ТЕЦом провів головний інженер Роман Шкабрій.

Отож, 4-й котел – якщо будуть доставлені теплоізоляційні матеріали, то до 1 вересня його підготують до експлуатації.

5-й котел – потребує капітального ремонту, зокрема,  пароводонагрівача, економайзера,  заміну 11 трубок екранних тощо. Тендер уже відбувся, на всі ремонтні роботи потрібно ще  4 місяці, тобто попередньо, на грудень мав би бути готовий до експлуатації.

7-й котел – повністю  готовий.

Для опалювального сезону місту потрібен один котел, у випадку сильних морозів запускають два. Ну і, звісно, має бути резервний.

Розповідали, що і турбіну пробували запускати,  щоб перевірити, чи це економічно доцільно.  Але це лише як  резерв, коли будуть проблеми з котлами..

Наступне – тепломережі. Наразі вони не заповнені водою. Наступного тижня (десь з 16 серпня) обіцяють заповнити водою і перевірити їх готовність, провівши  повторні гідравлічні випробування,  у разі виявлення дефектів – усунути їх.

Оголошено  і  тендер на ізоляцію повітряної частини теплопроводу від ТЕЦ до міста, оскільки, вважає Ф. Шевченко, залучати   власних співробітників нефахово, є компанії, які спеціалізуються на таких роботах,  використовують  нові технології і зроблять теплоізоляцію  якісно.

* * *

Щодо різної оцінки готовності Новороздільської ТЕЦ, то порозуміння досягнуто.

Делегація зустрілася з  головою Львівської облдержадміністрації Максимом Козицьким і народним депутатом України Ростиславом Тістиком, обговоривши проблеми ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу, а також місцевих тепломереж, графіки їх ремонтів і реконструкції.

У підсумку було узгоджено подальший план дій, аби вчасно та якісно підготувати об’єкти до опалювального сезону.

«Підготовка до опалювального сезону триває. Колективи ТЕЦ та Нафтогазу активно працюють над спільним завданням – вчасно та якісно підготуватися до зими. Ми вже рятували опалювальний сезон у Новому Роздолі та Новояворівську в сезоні 2019-2020 років, коли в авральному режимі переймали управління об’єктами. Тоді вони були в дуже поганому стані. Але попри все ми змогли врятувати сезон і подати тепло в домівки людей. Із тих пір ми стабілізували роботу підприємств і провели необхідні ремонти. Але роботи все ще вистачає, тож маємо працювати далі. Але хочу заспокоїти: до опалювального сезону підготуємося вчасно, цієї зими в Новому Роздолі та Новояворівську обов’язково буде тепло», – наголосив Віталій Щербенко.

Новояворівськ і Новий Розділ мають вчасно почати опалювальний сезон. Такої ситуації, як сталася позаторік, допускати не можна. І тому ми підняли питання публічно ще минулого тижня. Зокрема, узгодили подальший план дій, аби вчасно та якісно підготувати ТЕЦ і тепломережі Новояворівська і Нового Роздолу до опалювального сезону. Графік робіт з конкретними датами керівництво «Нафтогаз Тепло» має надати нам завтра, а міська рада Нового Роздолу – затвердити погоджений з управлінською компанією тариф. Для мене найважливіше – аби діти з настанням холодів мали обігріті теплі садочки та школи, щоб в кожній оселі було затишно і тепло. Саме тому ми,  у Львівській ОДА завчасу підняли цю тему і тримаємо на контролі”, – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

* * *

Порушення ділянок благоустрою, де проводилися ремонтні роботи-«розкопки».

До жовтня маємо зробити всі роботи по відновленню благоустрою, – пообіцяло керівництво. Вчергове. Лише перенісши дати.   «Готуємо тендер», – знову прояснював ситуацію Ф. Шевченко.

Ярина Яценко запропонувала робити більш оптимально:  тендер на відновлювальні роботи проводити  на певну загальну суму наперед, тобто ще на початку року, тоді відразу би після ремонтних робіт і відновлювали би територію, не «захищаючись» відсутністю коштів.

* * *

Гаряче водопостачання.

Відповідь директора «Нафтогаз Тепло» була розлога і абсолютно непевна: «На жаль, стан теплових мереж не дозволяє нам надавати таку послугу. Ми краще більш грунтовно підготуємося до опалювального сезону, підготуємо обладнання, ліквідуємо усі дефекти на теплових мережах».

 Коли поцікавилися,  як буде з подачею гарячої води навесні наступного 2022 року, почули й іншу «причину», мовляв, «2022-го  року закінчується термін управління.

Але якщо будуть працювати газотурбінні установки і ми вийдемо на  ринок нових послуг, і треба вкласти в модернізацію теплових мереж, бо вони не  в дуже доброму стані, то…..».

* * *

Взагалі тема управління, а радше, власності ТЕЦом, постійно виринала у ході розмови.

Якщо буде приватизація, або продаж майна Новороздільської ТЕЦ, то «Нафтогаз Тепло»  на загальних умовах прийматиме участь у конкурсах.

Ось і зараз АРМА готує новий конкурс на те «недоарештоване майно»  власників – братів Дубневичів, бо цілісний майновий комплекс не був достатньо детально описаний.

На запитання щодо рішення суду, яким  визнано «Нафтогаз Тепло» незаконною управляючою компанією, то «Нафтогаз Тепло» готує апеляцію. І пояснює «цю історію» тим,  що  заходили  «у місто» в авральній ситуації, терміново,  «Нафтогаз Тепло» зобовֹ’язали бути управлінцями двох ТЕЦ, оскільки була загроза зриву опалювального сезону у двох містах із 60-ма тисячами населення.

Бізнесова логіка очевидна: вкладати кошти у «чуже» майно, коли незрозуміло, чи окупляться великі  інвестиції, нелогічно і нерозумно.

«Але справа гідно провести опалювальний сезон у Новому Роздолі та Новояворівську – це і соціальна складова діяльності «Нафтогазу» як державної структури», – коментував  Віталій Щербенко.

Наразі ставиться  питання  про укладення договору на управління як мінімум на 5 років.

 * * *

І наостанок, але важливо – тариф!

По тарифу проводиться  черговий етап переговорів.

Є чітко затверджена законодавчо процедура прийняття тариф, включаючи оприлюднення, громадське обговорення тощо,  яка буде обов’язково дотримана.

«Так, є розуміння, що  тариф має підніматися, бо не переглядався ще з 2017 року,  бо і зарплата виросла,  і газ подорожчав, але я  як міський голова, все роблю,  щоб мешканці міста оплачували якомога оптимальніший тариф, тобто шукаємо  золоту середину», – зауважила міський голова Ярина Яценко.

«Платити за тепло людям необхідно.  Мешканці повинні  розуміти – це взаємна робота:  ми надаємо досить якісні послуги, хоча розумію, вони  мають бути ще якісніші,  але їх треба оплачувати», – наголошував директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз Віталій Щербенко.

Наразі відсоток проплати новороздільчан за послугу з теплопостачання досить прийнятний – десь 86 %, зауважив Федір Шевченко.

Нагадаємо:  тарифи на теплову енергію та гарячу воду «Нафтогаз Тепло»  планує  підняти більше, аніж в два рази:  з 1223 гривень до 2498 гривень на тепло за гігокалорію, та з 65 гривень до 137 гривень на гарячу воду.

Це компанія озвучила на початку 2021 року, надрукувавши  на сайті компанії інформаційний лист. Однією з основних причин таких захмарних цін  менеджери “Нафтогазу” вважають втрати теплової енергії при її транспортуванні, які, за їх підрахунками,  складають 47% від загального виробництва теплової енергії.

Далі –  минулого місяця міськрада отримала листа з вимогами пояснити, чому ж тарифи не були прийняті. Лист був написаний Західним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного Комітету України.  В листі директор відділення Ростислав Лещишин вимагає пояснити Антимонопольному комітету “причини необґрунтованої відмови органами місцевого самоврядування у перегляді тарифів на теплопостачання”.  Хоча і відмови як такої органами місцевого самоврядування не було, бо їхні тарифи навіть не подавалися на розгляд органу місцевого самоврядування. Міський голова і керівництво Новороздільської міської ради просить подати  усі обгрунтовані  складові запропонованого тарифу, занадто завищеного на думку фахівців.

Четверта студія з посиланням на Діло пише, що « дочірня компанія НАК “Нафтогаз України”, яка є управителем двох ТЕЦ на Львівщині, вимагає від місцевої влади Нового Роздолу необгрунтованого підвищення тарифів на тепло для населення» (деталі – тут – https://4studio-com-ua.cdn.ampproject.org/v/s/4studio.com.ua/novyny/menedzhery-naftogazu-vymagayut-vid-mistsevoyi-vlady-neobgruntovanogo-pidnyattya-taryfiv-dlya-naselennya/amp/?amp).

* * *

При виході з ТЕЦу поспілкувалися з його працівниками, яких перевели на триденний робочий тиждень, на мізерні зарплати.  Це люди – спеціалісти своєї справи, заміну яким знайти не так легко. На зустріч за закритими дверима з керівництвом «Нафтогаз»  не пішли…

Схожі повідомлення

Андрій ГАРАПЦЬО про чинники, які призвели до «домашньої» поразки клубу від ФК «Турбо», про непохитну мету команди домогтися успіху у Чемпіонаті і про поклоніння вболівальникам….

admin3

Такої кількості щасливої малечі у День захисту дітей наш Шевченко ще не бачив…

admin3

Новороздільська СШ №4 – вагомі здобутки минулого і сьогодення

admin2

Вперше у Новому Роздолі ЦИРК FAMILY!

admin3

Географія захворюваності мешканців Львівщини на COVID-19 станом на 21 березня

admin3

Новороздільські плавці беруть призові місця у … миколаївському басейні

admin2

Залишити коментар