Літо радує широким асортиментом ягід. Триває сезон сезон полуниці, вишні, черешні, смородини, порічки, чорниці, малини, незабаром достигне ожина та аґрус.
Багато хто вважає, що ягоди містять вітаміни, тому за сезон треба їсти плоди кілограмами щодня. Щоб, так би мовити накопичити корисних елементів про запас.
Однак, у всьому має бути міра, розповіла The Village нутріциологиня Тетяна Ярмощук.
Фахівчиня з харчування нагадала просту істину: найкорисніші для здоров’я плоди – ті, що зібрані в розгар сезону на території, де ми проживаємо.
Найкраще надавати перевагу сезонним локальним ягодам. Вони більш звичні для нашого організму та піддаються меншому хімічному обробленню, оскільки не потребують довгого транспортування, а відповідно, довгого зберігання. Часто ягоди та фрукти з інших країн зривають ще зеленими, аби вони встигли достигнути в дорозі та не зіпсувалися. Користі в таких продуктах значно менше”, – пояснила експертка.
І зазначила, що найціннішими ягодами вважають ті, що мають темно-фіолетовий колір. Вони містять особливо багато вітамінів та антиоксидантів і дуже корисні для очей.
Та для них так само існує оптимальна кількість, яку не варто перевищувати: 300 – 350 г ягід і фруктів на день. Це пов’язано з тим, що, окрім корисних речовин, ягоди і фрукти містять цукри. І що більше їх – то меншою має бути їх порція ягід. Варто враховувати глікемічний індекс (ГІ).