16.5 C
Lviv
27.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ртутна «дрібничка», яка отруює життя городян

Де в Новому Роздолі можна здати, утилізувати люміносцентні лампи,
енергозберігаючі, лампи денного світла, градусники, батарейки зрештою?

Цікавилися. У магазинах електротоварів – не беруть. Численні організації, як от міські бібліотеки (та навіть у навчальних класах катехитичної школи у приміщенні греко-католицького міського храму зауважили великий «бутель» із зібраними батарейками – див. на фото), збирають – а от куди здавати? Не знають.

КП «Розділжитлосервіс» у нашому місті займається збором і утилізацією твердих побутових відходів. І спеціальної програми для шкідливих відходів у правилах поводження з ТПВ немає. Та й хто платитиме? Чи не буде збільшено тариф за таку послугу – збору шкідливих відходів?
Поцікавилися законодавчими актами – відповідальність за збір шкідливих відходів несе орган місцевого самоврядування. Договору з організацією, котра б надавала такі послуги, виконком Новороздільської міської ради немає.

Та й чи є такі організації?
Зокрема, у Львові. Поцікавилися, як в обласному центрі вирішують це питання. Послуги зі збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації люмінесцентних та енергоощадних ламп, ртутних термометрів та батарейок у Львові надає дочірнє підприємство «Боднарівка». Тобто Львовом курсує такий собі Еко-Бус, який збирає у мешканців відпрацьовані лампи, термометри та батарейки. Здати можна лампи — до 10 штук; термометри — до 5 штук; батарейки — до 10 кілограмів. Але от проблемка – відходи збирають безкоштовно в безпечній тарі, але лише від мешканців Львова, Винників, Брюховичів та Рудного! На сайті міської ради вказуються місця і дати та години стоянки Еко-буса (лише на час дії жорсткого карантину призупиняється робота мобільних пунктів збору небезпечних відходів Еко-Бус).

Тепер трохи фактів-«страшилок».
Енергозберігаючі лампи допомагають нам економити на електроенергії, але мало хто знає, що люмінесцентні лампи відносяться до першого класу небезпеки відходів, адже містять пари ртуті.
Заборонено розміщувати відходи від люмінесцентних ламп на загальних смітниках твердих побутових відходів, Це надзвичайно небезпечно, оскільки ртуть потрапляє в воду, отруює флору і фауну, а як наслідок потрапляє до ґрунтових вод, що призводить до її забруднення.
Пари, які утворюються під час розбивання ртутної лампи, дуже токсичні і завдають шкоди людям і навколишньому середовищу. Вміст ртуті навіть в одній лампі може перевищувати мінімально допустимі норми в приміщенні в 30 разів! 1 грам ртуті, який потрапив в зовнішнє середовище, може забруднити 3,3 млн куб.м повітря або 200 тис. куб.м води. Особливістю є те, що в лампі ртуть знаходиться в дуже дрібнодисперсному стані.
Отруєння ртуттю та її сумішами з люмінофором може викликати цілий ряд захворювань органів людини. В організмі пари металу накопичуються і атакують центральну нервову систему, нирки, легені, печінку. Особливо важко отруєння ртуттю переносять діти. Потрапляючи на звалище, а потім в підземні води, люмінофор, який містить залишки ртуті, перетворюється в більш небезпечне стійке з’єднання – метил-ртуть.
У конструкції люмінесцентних ламп міститься від 3 до 25 мг ртуті в залежності від розміру і типу. На перший погляд це зовсім мало, але якщо порахувати кількість викидів відпрацьованих ламп (близько 20 млн), тоді щорічно на сміттєвих могильниках перебуває до 500 кг небезпечної ртуті!
Сьогодні як в побуті, так і в промисловій сфері людина просто не може обійтись без різноманітних електронних приладів. Це в свою чергу обумовлює примноження кількості спрацьованих акумуляторів та батарейок – хімічного джерела струму. Що може бути небезпечного у звичайній батарейці? Що може статись, якщо ми кілька раз в рік викинемо на смітник декілька таких?
Згідно з науковими дослідженнями, одна пальчикова батарейка отруює в середньому 16 метрів квадратних землі, батарейки забруднюють землю аж на 50(!) років. Саме батарейки є найбільш токсичними предметами серед усього побутового сміття: у своєму складі вони містять багато марганцю і цинку, трохи в меншій кількості – деякі інші тяжкі метали та хімічні елементи. Кадмій, свинець і ртуть з батарейок просочуються разом з водою в ґрунтові води. Звідти шкідливі для організму речовини потрапляють в рослини і тварини, згодом – на наш стіл. Рослини із водою «вбудовують» важкі метали як цеглинки у свої стебла, листя та гілки. Якщо ці рослини з’їсть корова, то метали «помандрують» у молоко. Врешті-решт, людина важкі метали або вип’є або з’їсть. Важкі метали накопичуватись в організмі людини. Цей процес триває роками, доти не набереться критична маса для того, щоб нанести удар по здоров’ю. Наприклад, свинець впливає на нервову та імунну систему, а кадмій на підшлункову залозу та печінку.
Зрозуміло? Навіть страшно!

РУХ «Батерейки, здавайтеся»
За даними із соцмереж, в Україні немає жодного підприємства, яке належно може утилізувати та переробляти батарейки. Цільової держпрограми по збору батарейок теж немає. Ними займаються здебільшого еко-активісти та соціально відповідальний бізнес.
Зокрема, автозаправки WOG. Щорічно в Україну імпортують близько 3 250 тонн батарейок, а це – аж 162,5 мільйона штук. У 2020 частину відпрацьованих батарейок році вдалося зібрати та переробити надійно в Європі. Проте це всього 4% від усієї маси.
У 2013 році заснували рух «Батарейки, здавайтеся». Мета: аби 100 % батарейок в Україні йшли на переробку. Втілення масштабного проєкту фінансують різні торгові мережі, серед яких – мережа АЗК WOG. Система, яку запровадили спільно з відомими компаніями, полягає в тому, що з продажу нових батарейок фінансується переробка старих. Фактично, купуючи батарейки на WOG та в інших таких пунктах, окремий відсоток спрямовується на утилізацію – на відміну від купівлі батарейки в іншому магазині.
Як здати використані батарейки на заправках WOG

Як здати використані батарейки на заправках WOG
На 385 автозаправних станціях мережі WOG по всій Україні можна у будь-який час здати до 20 відпрацьованих пальчикових батарейок та акумуляторів від розмірів AAA до D, а також типу «крона», акумулятори від мобільних телефонів та ноутбуків, павербанки. За рік мережа має намір зібрати понад 3 тонни батарейок. Для цього там встановили спеціальні прозорі контейнери. Варто зауважити, що заправки WOG є у найвіддаленіших районах України, тож здавати батарейки на переробку зможуть навіть мешканці найменших сіл, які раніше не мали такої можливості.
Всі батарейки з контейнерів, розміщених на АЗК WOG, потрапляють на ліцензований склад партнера проєкту ТОВ «Екологічні інвестиції». Коли там збирається 20 тонн батарейок, їх відправляють на переробку до заводу GreenWEEE в Румунії. Там їх сортують та ділять на 8 типів відповідно до хімічного складу. Важливо! 100% всієї маси батарейок, переданих на переробку, повертається для подальшого використання. З них виготовляють нові товари та корисні речовини.
Але екологічна свідомість складається не тільки з обізнаності про глобальні природні проблеми людства. Насамперед вона означає систематичне виконання простих та правильних дій, які здаються такими мізерними по своїй важливості. Однак саме такі дії в сумі можуть дати справді глобальний по масштабах результат!

То як громаді Новороздільської ОТГ організувати збір шкідливих відходів і як запросити Еко-Бус? Чи організувати здачу шкідливих відходів на автозаправках WOG? Чи знайти інший вихід?
Віра ВЛАСЮК

Схожі повідомлення

На пам’ять про Героїв – дітям наших захисників

admin2

Орієнтовний графік вимкнення електропостачання на 24 листопада, починаючи з 10.00 год.

admin3

ВІТАЄМО!

admin3

Високі нагороди юних новороздільських художниць

admin2

Ірина Кравець складає мандат обласного депутата

admin2

А тут мала би бути…

admin3

Залишити коментар