16.5 C
Lviv
26.04.2024
Україна

Монументу кривавій армії СРСР місце у Музеї Терору, а не на вулицях Львова

21 квітня у Львові було розпочато демонтаж Монументу “слави збройних сил радянського союзу”! Фрагменти згодом будуть передані у “Музей терору”.

Цією прекрасною і довгоочікуваною новиною поділився Ігор Шолтис- ветеран російсько-української війни, депутат ЛМР та, власне, головний ініціатор повалення монументу, який болючим соромом донині стояв у Львові.

Так званий «Монумент Бойової слави Збройних сил СРСР», що є на перетині вулиць Стрийської та (!) Героїв Майдану, поповнює список декомунізованих пам‘яток радянської спадщини.Побудований у 1970-му році згідно Рішення пленуму Центрального комітету Компартії України, цей монумент став символом відзнаки 50-річчя від днів створення червоної армії.Саме тієї армії, яка за десятки років до початку Другої Світової війни: нищила українців голодом, плюндрувала культуру, ґвалтувала мову та добивала цвіт нації у таборах.

Так влучно та чітко обрамив доцільність знищення цього монументу пан Ігор.

“Ця псевдопам’ятка, на якій зображений красноармієць, що вбиває нашого бійця УНР розташована в кількох десятках метрів від Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного. Наші новоспечені вояки складають присягу на вірність Україні, а виходячи з академії проходять повз гранітні брили окупантів, проти дітей яких їм невдовзі доведеться воювати. Такого парадокса немає в жодній країні, яка шанує свою військову традицію та національну гідність. Такого парадоксу не буде й у нас”, — розповідає ветеран і представник руху “Суспільство майбутнього” у Львові Антон Петрівський.

У повідомленні пресслужби Львівської міськради, перший заступник міського голови Андрій Москаленко розповів, що під час демонтажу працівники виявили певні труднощі в роботі. Наразі вони вивчають, у який спосіб продовжуватимуть демонтаж наступних барельєфів.

“Це перша стадія робіт. Друга стадія – це демонтаж самих конструкцій – плит. Їх демонтовуватимуть в інший спосіб. Для цього є окремий проєкт. Скільки часу триватимуть усі роботи, ще не відомо, бо роботи складні”, – зазначив посадовець.

Частину барельєфу, яку вже демонтували, перевезли у музей “Територія терору”. Усі наступні частини також скерують туди.

Виконавчий комітет Львівської міськради ще 18 грудня 2020 року прийняв рішення про демонтаж Монументу слави. Галицька райадміністрація повинна була повністю знести монумент до кінця зими. Проте, за словами Шолтиса, роботи відклали через затримки у прийнятті бюджету розвитку Львівської МТГ, погодні умови та коронавірусну кризу.

“Бюджет розвитку прийняли трохи пізніше, ніж планувалося. Кошти на демонтаж Монументу слави закладалися саме в бюджеті розвитку. Згодом були проблеми із погодними умовами”, – додав депутат.

Також, за словами Шолтиса, під час суворого локдауну у місті були більш пріоритетні питання, які потрібно було вирішити.

На місці Монументу слави планують облаштувати громадський простір патріотичного спрямування. Тут планують створити меморіал для вшанування українських захисників.

Мерія оголосить всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращий проєкт облаштування цієї території. Пан Шолтис зауважив, що громадський простір планують інтегрувати у меморіал чи пам’ятник, що вшановує українського воїна різних епох.

Наразі роботи із демонтажу активно тривають, за що щиро дякуємо всім причетним!

Сьогодні ж, 23 квітня, поки основна частина монументу ще на місці, хлопці декорували його написами, які нагадують чим саме займалась радянська армія відносно українців і загалом.

Браві хлопці з Суспільство майбутнього Львів та Основа майбутнього / Львів нагадують львів‘янам про те, що даний монумент не має нічого спільного з учасниками Другої Світової війни (яку дехто помилково називає Великою Вітчизняною).⠀

Створення червоної армії, до п’ятидесятої річниці якого споруджено ці брили, стало наслідком Голодомору, насильної колективізації, заслань у Сибір та смертей мільйонів невинних.⠀

Українці, пам‘ятайте катів у музеях!У музеях, а не на провідних площах наших міст!

Пам‘ятайте й зривайте ментальні кайдани, аби знов не оплакувати своїх батьків. – поділився у дописі на фб Ігор Шолтис.

Щодо реакції львів’ян і вцілому українства- такий вчинок вітають та дякують! Окремими є розгнівані, істеричні ватні дописи відвертих українофобів, як, зокрема, сумнозвісної Інни Іваночко- що зайвий раз підтверджує вірність та необхідність зрушення залишків радянщини в Україні.

До слова, у березні 2019, на Стрийській вулиці Львова знесли 30-метрову стелу Монументу слави, а всі фрагменти радянських солдат, що були демонтовані, було передану Музею Терору. Уже звідсіля ексрегіонал Михайло Добкін за півмільйона гривень купив та перевіз до Харкова скульптуру Ордена Перемоги з демонтованого Львівського Монумент Слави.

Фото : фб-ресури Основа майбутнього Львів та персональна сторінка Ігора Шолтиса.

Схожі повідомлення

В Італії автобус упав з шляхопроводу, серед загиблих 5 українців

admin3

Робота за кордоном: як обрати країну для працевлаштування

admin

У Львові Міністр оборони України Олексій Рєзніков вручив нагороди захисникам України

admin3

Прихована історія: стала доступна цифрова версія документів НКВС за 1944-45 рр.

admin2

Майстерність мови: ознайомлення з професійними перекладачами в Києві

admin

Дядя Жора представляє “Лівий берег”: Мелодія кохання та романтичного настрою на новому музичному треці!

admin

Залишити коментар