Відкриття кав’ярні: про що треба подбати
Кав’ярні – популярний вид бізнесу. Складається думка, що їх дуже легко відкривати. Але це не так. Треба подбати про безліч деталей – від постачання інгредієнтів до кави до вибору посуду. Сьогодні поговоримо про те, що необхідно для кав’ярні.
Вибір типу закладу
Кав’ярні бувають різні:
- Пересувна точка продажу – для її відкриття треба купити спеціальне авто, обладнання, посуд та компоненти для кави. Про них буде нижче. Головна перевага цього бізнесу – невеликі витрати. Машина обійдеться дешевше за приміщення та меблі. Крім того, каву можна продавати у різних місцях. Наприклад, зранку можна припаркуватися поряд з бізнес-центром. А ввечері відправитися до парку.
- Острівець у торговельному центрі – дуже популярний вид підприємства. Він себе швидко окупає, бо знаходиться в місці великого скупчення людей. Але такий бізнес досить витратний, бо оренда в великих торговельних центрах може бути дуже високою. Крім того, діє конкуренція. Складно знайти торговельний центр, в якому не буде острівця з кавою. Тому новому закладу складно виділитися.
- Вендинговий апарат – також дуже поширений вид бізнесу. Досить купити обладнання, замовити посуд та отримати дозвіл. Але щоб підприємство було дійсно вигідним, потрібно встановити мережу апаратів. Однієї точки буде замало.
- Стаціонарне кафе – його відкриття потребує багато витрат на приміщення, меблі, посуд, продукти тощо. До того ж багато кафе закривається протягом перших місяців праці. Вони не витримують конкуренції.
Після того, як визначились з форматом кав’ярні, слід придбати обладнання. Обов’язково знадобиться апарат для приготування кави. Краще купити професійну машину.
Продукти для кавових напоїв
Преш за все, треба купити кавові зерна. Краще за все вибирати арабіку. Вона дозволяє приготувати напої з багатим смаком та ароматом. Робуста менш насичена, але вона дешевше. Тому багато закладів перемішує її з арабікою. Але якість готових напоїв може виявитися не на висоті. Тому не слід економити на купівлі кавових зерен.
Меню закладу має бути різноманітним. Додайте до нього еспресо, американо, латте, макіато та інші види напоїв. До того ж меню допоможуть урізноманітити топінги та сиропи до кави з різними смаками. Топінг – це вершкова маса, яка накладається зверху на напій. Сироп – концентрат, який змішується з напоєм.
Топінги та сиропи можуть мати такі смаки:
- шоколад;
- карамель;
- банан;
- полуниця;
- апельсин;
- яблуко.
Таке різноманіття дозволяє пропонувати відвідувачам велику кількість напоїв з незвичайними смаками. Також слід потурбуватися про молоко, вершки, цукор.
Посуд та аксесуари
Переважно кав’ярні продають каву на винос. Це не вийде робити зі звичайними порцеляновими чашками. Тому слід подбати про постачання одноразового посуду. Види тари залежать від меню. Обов’язково знадобляться:
- стакани – краще вибирати паперові, вони добре витримують високу температуру;
- кришки – не дають напою розлитися та зберігають його тепло, треба вибирати аксесуари з отвором;
- перемішувачі – дерев’яні та пластикові палички, які дозволяють розчинити цукор.
Якщо в меню є холодні коктейлі, треба закупити пластикові стакани з купольними кришками та трубочками. Для десертів необхідні прозорі бокси. Вони дозволяють оцінити зовнішній вигляд страв, не відкриваючи при цьому ємність. Також для десертів слід купити столові прибори – ложки та вилки.
Краще за все співпрацювати з одним постачальником посуду. Багато таких продавців крім тарілок та стаканів пропонує каву, чай, цукор, вершки, молоко, сиропи та багато інших продуктів для кав’ярні.