16.5 C
Lviv
28.04.2024
Новороздільська ОТГ

Вовки у Новому Роздолі: є чи немає?

Найперше питання, яке ми поставили “вовкознавцю”: так є вовки у Новому Роздолі чи немає?

Відповідь була неоднозначна. Так, бачили, але в громаді. Ні, бо навряд чи вони зайшли би у місто – відсоток ймовірності такої події мінімальний.

Тож попросили уточнити, що ж приховує за собою така неоднозначна відповідь.

Розпитували у голови Новороздільського УТМР (Українське товариство мисливців та рибалок) Володимира Гошилика, який років з 6-7 тому брав участь у ліквідації вовків на території колишнього сірчаного комбінату. Та й загалом великий мисливський досвід членів УТМР навертає до віри у їх пояснення.

Цього разу розпочалося з того, що обхідник на водонасосній станції у Діброві (яку обслуговує ТзОВ “Енергія-Новий Розділ”) з тиждень тому повідомив, що при обході побачив трьох вовків, на відстані близько 50 м, які спостерігали за людиною. Звісно, повідомив і місцевих мисливців, і мисливську раду колишнього Миколаївського району. Мисливці об’їздили частково район і підтвердили: вовчі сліди зауважили біля Діброви. Обговорили питання, спланували дії.

Лише затримка в погодніх умовах. Адже вовків спочатку потрібно витропоти, тобто вичислити їх локцію по слідах, місця, де їх “дньовка” (адже це нічні хижаки, які полюють і активні вночі, а вдень відсипаються). А щоб було видно сліди, потрібен ….сніг. Так що чекаємо зиму.

Щодо зображення з камер відеоспостереження, яке гуляє місцевими соцмережами, то на ній дійсно зграя вовків. Але з якої камери це знято? Не вказано. Та це взагалі може бути “картинка” з глибин інтернету, знята хто зна де і хто зна коли.

Чи можуть вовки зайти в місто і вночі розгулювати вулицями? – запитали у Володимира Гошилика.

Теоретично все можливо, хоча практика і досвід “вовкознавців” твердить, що відсоток ймовірності мізерний. Вовк дуже обережна тварина, тому навряд чи піде в місто, якщо немає крайньої потреби. Також і на людей нападає вкрай рідко, хіба сильно голодні. А поживитися лісовим хижакам поза межами нашого міста є чим: і велике сміттєзвалище, і дичина у навколишніх лісах водиться, і багато бродячих псів, в тому числі поза межами міста і на промисловій території. А собака для вовка – і здобич легка, і одні з їх улюблених “смаколиків”.

Так що своїх чотирилапих друзів побережіть. Взагалі вважаю, якщо пес ваш друг, то не буде тинятися голодним по місту.

І бережіть себе.

Схожі повідомлення

17 квітня: Великодні гаївки у с. Гранки – Кути

admin3

Що не так з е-Helth? Новороздільські медики про проблеми системи і медичної реформи

admin2

Ольга Береза, «Рейчел та родина Берешів»

admin3

Новий Розділ – рідне місто моє!

admin3

Маленький ювілей великих діянь священика

admin2

Ох, вже це прискіпливе ТОВ «Нафтогаз Тепло». Утім, міська рада реагує адекватно і дієво, бо опалювальний сезон однаково важливий для усіх…

admin3

Залишити коментар