16.5 C
Lviv
18.05.2024
Україна

“Проростуть фіалками навесні”: Пам’яті воїна та поета Максима Кривцова

Воїну світла, поету та українському громадянину нової історичної доби присячена пропонована до уваги читачів публікація, надрукована в розділі Резонанс Цензор.НЕТ Війна в Україніhttps://censor.net/ua/r3466231. Воздаймо шану і почесті Герою…

Український воїн та поет Максим Кривцов загинув у бою проти російських загарбників у віці 33 років. Його книгу “Вірші з бійниці” визнано однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією українського ПЕН.

Максим пішов на війну добровольцем у 2014 році, коли росіяни вторгнулися на Донбас. 

Згодом він працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і Veteran Hub. Проте після початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році знову повернувся на фронт. До свого 34-го дня народження Максим не дожив 15 днів.

Проростуть фіалками навесні: Пам’яті воїна та поета Максима Кривцова 01

У травні 2019 року на Цензор.НЕТ було опубліковано інтерв’ю з Максимом Кривцовим. Вірші воїна та поета також публікувалися на сайті видання.

Про загибель воїна та поета у коментарях до його допису повідомила його мама Надія Кривцова: “Фіалками мій найдорожчий син проросте… о Боже”, згадуючи рядки з одного з останніх віршів її сина.

“Моя голова котиться від посадки до посадки

як перекотиполе

чи мʼяч

мої руки відірвані

проростуть фіалками навесні”, – йдеться у вірші Кривцова.

Письменник Любко Дереш, повідомляючи про загибель Максима, цитує уривок з синопсису його роману, який вже ніколи не буде завершено: “Коли повертаємось із ротацій, їдемо в автівці додому, ми не відчуваємо щастя, хоча хочемо повернення. Напевне. Ми відчуваємо одне – порожнечу. Одну спільну на всіх порожнечу, колективну, як пам’ять. Ми захлинаємось нею і задихаємось від її випарів.  Отже. Я хочу розповісти про багатоповерхівку, на 77 поверсі якої розміщений офіс телеканалу “Забуття”. Вся розповідь відбуватиметься у межах найжахливішої програми у світі “Ток-шоу Війна”.

Дереш згадав, що спілкувався з Кривцовим і вів заняття, де він був як слухач, на ветеранській програмі “Голоси війни”: “Дуже жива, дотепна, надзвичайно талановита людина”.

Проростуть фіалками навесні: Пам’яті воїна та поета Максима Кривцова 03

6 січня до дня народження поета Василя Стуса Максим читав вірші: “А скажи – Модільяні був ідіот” та “У цьому полі, синьому, як льон”.

Кривцов зазначив: “Радянський союз – не про дешеву смачну ковбасу, а про тортури, про те, як намагались вбити слово, яке було спокінвіків, як забороняли – мислити і відчувати. І тоді поети-десиденти, вимальовуються в уяві як супер-герої, якими вони і були. Зʼявляється невимовна туга та пошана і повага до кожного з них”.


Максим читає вірші Стуса

Волонтерка та військова Леся Литвинова наголосила: “Чуєте ви, не “народжені для війни”… Ніхто для неї не був народжений. Кривцов Максим був надзвичайно світлою людиною. Він був поетом. Не воїном. Але він загинув. Загинув, як чоловік. Як воїн”.


Максим Кривцов читає вірш “Де мої сни?”, який увійшов до книги “Вірші з бійниці”.

Кінорежисерка та письменниця Ірина Цілик розповіла, що близько тижня тому отримала від Максима його свіжовидану книжку віршів, якою він так пишався.

“На етапі рукопису він зі мною радився і про відбір віршів, і про структуру збірки, і про всякі дрібниці. Я була щиро рада написати відгук для обкладинки, бо справді люблю його вірші. Отримавши книжку, просто поклала на поличку. Подумала – прочитаю трохи згодом і подивлюся, як все вийшло в результаті… Від думки, що ця його така вимріяна книжка з ним сталася, але він взагалі не встиг нею насолодитися як слід, хочеться вовком вити”, – зазначила вона.

Проростуть фіалками навесні: Пам’яті воїна та поета Максима Кривцова 04

Головний редактор Цензор.НЕТ та журналіст Юрій Бутусов зазначив:

“Друже, ти така частина життя для багатьох з нас, ти один з творців нашого світу… Друже Далі, доброволець Правого сектору, боєць бригади швидкого реагування Нацгвардії 3018, боєць Сил спеціальних операцій з першого дня війни. Поет-кулеметник. Дякую тобі за книгу віршів. Я не забуду ніколи…”.


Максим Кривцов читає вірш Василя Симоненка “Задивляюсь у твої зіниці…”.

Лідер гурту “Yurcash” Юрко Юрченко розповів, що разом із Максимом Кривцовим написали три пісні (“Жовтий скотч”, “Він в ЗСУ, вона в ТРО”, “Панівна висота”) і планували ще цілий альбом.

“Його вірші бʼють в саме серце, рвуть душу, бо написані на нулі з епіцентру подій. Він так радів своїй першій збірці “Вірші з бійниці”… На Новий Рік подарував мені її. Ми вже вибирали вірші для нових пісень… Максе, братику, не можу і не буду про тебе в минулому… Ти завжди будеш у віршах, піснях і в нашій памʼяті Живим!.. Помстимось!!!” – додав він.

Музикант опублікував кліп на пісню “Жовтий Скотч”. В основу композиції покладено вірш Максима Кривцова “Легенда про жовтий скотч”. Пісня стала саундтреком для художнього фільму “Наші котики”.

Лідер гурту “Ot Vinta” Юрій Журавель пригадує Максима: “Я помітив, що котики весь час були біля тебе. Від початку – до останнього дня. У фільмі “Наші котики” пісню на твої слова зробив котик Юркеш, а мав зробити Кіт Річардс (не справився). Про твоїх котиків дитинства розкаже твоя подружка з малих літ, моя люба дружина Наталя Сьомчик і ми долучимо тебе до проекту ЗНАЙ НАШИХ, А зараз погортаю твої вірші і візьмусь написати пісню, щоб поповнити репертуар гурту OT VINTA. Ми тебе ніколи не забудемо!”. 

Схожі повідомлення

Отруїлась ліками: 2-річна львів’янка опинилась у лікарні після вживання пігулок від підвищеного тиску

admin3

Не допустимо джипінгу в Карпатах!

admin2

Як вибрати меблі для тераси?

admin

Генератори, пічки, теплий одяг: воїни 24-ї ОМБр отримали допомогу з Львівщини

admin3

Як мотивувати себе на догляд за собою

admin

Перемога буде за нами! – командир Української Добровольчої Армії

admin1

Залишити коментар