16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

Учасники громадських слухань у с. Берездівці   щодо демонтажу пам’ятника “Скорботна мати” продемонстрували принциповість і мудрість, що відобразилося у виваженому рішенні

У попередній публікації стосовно реагування мешканців с. Берездівці на Розпорядження Львівської військової адміністрації, у якому, зокрема, зазначено, цитую, “просимо в найкоротші терміни демонтувати скульптуру “Скорботна мати”, що символізує собою підкорення України, а також рекомендуємо перенести частину стели з прізвищами загиблих мешканців села на територію кладовища” , було відзначено їхнє несприйняття вказаних “напучувань”.

Такі настрої призвели до певного емоційного збурення, що проявилося у дописах із критичними акцентами на адресу тих, хто “приписав” берездівецький меморіал, зокрема, фігуру “Скорботна мати” до переліку об”єктів, які згідно з рішенням Львівської обласної ради від 22 вересня 2022 року №407 “Про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області”, які підлягають демонтажу.

З огляду на це, міський голова Ярина Яценко, заступник міського Ольга Ганачевська неодноразово навідувалися у профільний відділ Львівської військової адміністрацію, брали участь у засіданнях обласної робочої групи з питань декомунізації і пояснювали, що проведене опитування засвідчило несприйняття берездівчанами такого “припису. І пропонували врахувати це і, можливо, внести зміни саме у цей пункт. Утім, їхні аргументи не надто були сприйняті, хоча, слід віддати належне, комісія дозволила провести обговорення питання демонтажу меморіалу на громадських слуханнях. Мабуть, за це варто особливо подякувати львів”янам.

І ось сьогодні у малій залі Народного Дому с. Берездівці відбувся своєрідний схід села, на який прибули небайдужі мешканці, утім, з дещо різними позиціями стосовно обговорюваного питання.

Урочі і зосереджені, у святковому вбранні, бо ж нещодавно більшість з них були на Службі Божій у місцевому храмі, вони уважно слухали відверті оповіді високопосадовців – міського голови Ярини Яценко, Ольги Ганачевської, старости Дмитра Сапиги про те, як непросто було віднайти компроміс. На щастя, обласна робоча група з питань декомунізації взяла до уваги доброчинну пропозицію настоятеля римо – католицької церкви Воздвиження Всечесного Хреста у с. Берездівці о. Дам”яна Панковяка заофірувати за власний кошт фігуру Покрови Пресвятої Богородиці і встановити її, можливо, на місці пам”ятника “Скорботній матері”, про що львів”ян поінформувала міський голова. Власне, з цієї причини і було офіційно дозволено провести громадські слухання. Доречно нагадати, що вказане на початку допису Розпорядження Львівської ОВА такий захід просто забороняло.

Залишається пошкодувати, що з невідомих причин на громадські слухапння не прибули представники Львівської ОВА та обласної робочої групи з питань декомунізації. Утім, про вислід громадських слухань вони, мабуть, вже поінформовані.

А тепер – про сільське віче. Відрадно відзначити, що учасники слухань максимально використали нагоду, аби ухвалити раціональне рішення. Тому перш ніж продовжити звітувати про захід, хочу висловити повагу і шану берездівчанам, які проявили принциповість у артикуляції своїх позицій і мудрість, коли дійшло до вирішального моменту – голосування. І вони одностайно підтримали найбільш виважену пропозицію.

Їх було декілька, наводжу по пам”яті: 1)демонтувати скульптуру “Скорботна мати” та перенести частину стели з прізвищами загиблих мешканців села на територію кладовища (пропозиція обласної робочої групи); 2) не дозволити демонтувати меморіал, а фігуру Покрови Пресвятої Богородиці (офіра о. Дам”яна Панковяка) встановити у іншому місці, наприклад, біля церкви (таку позицію від імені однодумців висловив Іван Процюк; 3) залишити пам”ятник “Скорботна мати” , осучаснити стелу Героям Небесної Сотні і доповнити її ще однією , присвяченою новітнім Героям російсько – української війни, а десь поруч встановити фігуру Покрови Пресвятої Богородиці ( Петро Мартинів); 4) “християнізувати” пам”ятник “Скорботна мати”, встановивши позаду Хрест – розп”яття, а фігуру Покрови Пресвятої Богородиці встановити поруч оновленої композиції, про яку говорив Петро Мартинів (запропонував о. Роман Штігер).

Даруйте, якщо неточно сформулював озвучені пропозиції, але суть передав.

Власне, саме голосування ще раз засвідчило, що громада – це важливий соціальний організм, здатний критично мислити і адекватно реагувати на виклики. А головне – виважено! Саме цей фактор і визначив пропозицію – переможницю. Отже, із наведених варіантів учасники громадських слухань найбільше голосів віддали за пропозицію священика парафії святого священномученика Йосафата Кунцевича УГКЦ м. Новий Розділ о. Романа Штігера.

Тепер вирішальне рішення за обласною робочою групою з питань декомунізації. До речі, на громадських слуханнях обрано п”ятьох учасників слухань, які разом з міським головою Яриною Яценко поїдуть у Львів на засідання цієї робочої групи, аби захистити вердикт Берездівецької громади.

В добрий час…

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Косметологічні послуги у Новому Роздолі!

admin3

Ікона – дар Божий

admin2

Середа, 16 серпня – сімейний фестиваль у Новому Роздолі

admin2

Увага! “Нафтогаз Тепло” інформує

admin3

24 лютого  Росія о 5-й годині ранку   розпочала війну проти України. 23-й раз, починаючи з ХУІ століття. Цього разу – востаннє,  бо ми її за підтримки цивілізованого світу знищимо. Як реагував Новий Розділ…

admin3

В селі Гранки-Кути згорів Мерседес

admin2

Залишити коментар